H Φθιώτιδα έχει κρυμμένα χωριά που το ένα είναι ωραιότερο από το άλλο. Μέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος, περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα θα συναντήσεις την Παύλιανη. Ένα ορεινό χωριό που αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να ξεφύγουν ένα σαββατοκύριακο από τη φασαρία της μεγαλούπολης και να απολαύσουν μερικές στιγμές στη φύση και τις ομορφιές της!
Ταξίδι στην Παύλιανη
Χτισμένη στις πλαγιές της Οίτης στα 1.040 μέτρα υψόμετρο, η Παύλιανη αποτελείται από δύο οικισμούς την Άνω και την Κάτω. Ο επισκέπτης φτάνοντας στο χωριό θα συναντήσει πρώτα την Κάτω Παύλιανη και μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα την Άνω. Μπαίνοντας κανείς στον κάτω οικισμό θα συναντήσει το μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο στους Πεσόντες της μάχης της Παύλιανης το 1942. Τα συναισθήματα που σε διαπερνούν είναι ρίγος και συγκίνηση.
Όπως σε κάθε πλατεία παραδοσιακού χωριού έτσι και σε αυτήν μπορείς να ξαποστάσεις και να ρίξεις μία ματιά στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσάι και χόρτα στην υπαίθρια αγορά που στήνεται εκεί. Είμαι σχεδόν βέβαιη πως αν καθήσεις λίγη ώρα και χαζέψεις στους πάγκους, δε θα φύγεις χωρίς να αγοράσεις κάτι από εκεί. Εξίσου όμορφη και παραδοσιακή είναι και η Άνω Παύλιανη, Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το περίφημο αναπαλαιωμένο καμπαναριό του 19ου αιώνα και τα παγκάκια της πλατείας τα οποία έχουν εξαιρετική θέα στον Μαλιακό Κόλπο είναι από τα top αξιοθέατα της περιοχής.
Το Παρκάκι της Παύλιανης
Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι το παρκάκι της Παύλιανης. Τι κι αν εγώ πήγα με χιόνι, μαγεύτηκα από όσα κατάφερα να δω! Αφού διασχίσαμε την εναέρια μουσική γέφυρα στην είσοδο του Πάρκου, μπροστά μας συναντήσαμε το Μουσείο Υδροκίνησης που φιλοξενεί το νεροπρίονο, το νερόμυλο, τα μαντάμια και τη νεροτριβή, υπενθυμίζοντας την πολύτιμη συμβολή του νερού στην ανθρώπινη δραστηριότητα από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Από το σημείο αυτό ξεκίνησε το οδοιπορικό μας στο χιονισμένο μονοπάτι του Πάρκου, με τον Ασωπό ποταμό να μας συντροφεύει σταθερά στην περιπλάνησή μας και τις ευφάνταστες πινακίδες οδηγιών να προκαλούν αβίαστα το χαμόγελό μας. Με τις αιώρες ανάμεσα στα δέντρα, το χειροκίνητο τελεφερίκ, το γήπεδο volley, το φυσικό τζακούζι, το ανθρώπινο ποδοσφαιράκι, τους ξύλινους πάγκους για πικ –νικ και τόσα άλλα ξαναγινόμαστε… παιδιά και ο χρόνος περνάει σαν το νερό που ρέει δίπλα μας!
Διαβάστε επίσης: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο παρκάκι της Παύλιανης!
Ρωτήστε τους φιλόξενους ντόπιους για την σπηλιά Καμάρα και το μονοπάτι του άγνωστου καλλιτέχνη και σίγουρα δε θα χάσετε! Δημοφιλή είναι και τα Πυρά του Ηρακλέους στα οποία ο επισκέπτης φτάνει μέσω του δασικού δρόμου που οδηγεί στον Εθνικό Δρυμό Οίτης, η είσοδος του οποίου βρίσκεται λίγο έξω από την Κάτω Παύλιανη.
Πού να φάω και να μείνω στην Παύλιανη;
Πέτρα και ξύλο δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο σε μια εξαιρετική αρχιτεκτονική σε όλο το χωριό και τους παραδοσιακούς ξενώνες. Η οικιστική ανοικοδόμηση των τελευταίων χρόνων οφείλεται στην ευτυχή συγκυρία ένταξης της Παύλιανης στο Ηabitat Αgenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.
Στο παραδοσιακό χωριό θα βρείτε όμορφους και προσεγμένους ξενώνες για τη διαμονή σας ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πολλές παραδοσιακές γεύσεις στα ταβερνάκια. Η Παύλιανη αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν ένα ήρεμο «low profile» σαββατοκύριακο ή μερικές μέρες διακοπών μακριά από τη βουή και την πολυκοσμία.