Στην καλλιτεχνική πορεία της η Έφη Αγραφιώτη έπαιξε γνωστή και άγνωστη μουσική για πιάνο, ηχογράφησε από το 1976 σε πολλά ραδιόφωνα και δισκογράφησε από το 1979 ελληνικά έργα για πιάνο, πολλά εξ αυτών σε πρώτη παρουσίαση. Εκατοντάδες είναι οι συναυλίες στις οποίες παρουσίασε έργα για πιάνο Ελλήνων Συνθετών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Παρουσίαση Δίσκων – Ρεσιτάλ Πιάνου “Ήχοι από το Συρτάρι” στο Μέγαρο Μουσικής
Συνεργάστηκε με το Τρίτο Πρόγραμμα, δίδαξε εντός και εκτός Ελλάδος, αρθρογράφησε, έγραψε μουσικά βιβλία. Συνεχίζει υπηρετώντας με αφοσίωση τις επιλογές της.
Οι επιλογές ρεπερτορίου που ακολουθούν την επιστροφή της Έφης Αγραφιώτη στην δισκογραφία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι Ήχοι από το Συρτάρι αρ.3 είναι η τέταρτη συνεργασία της με την Irida Classical. Η πρώτη ήταν το διπλό CD Greek Muse, όπου με την σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη δισκογράφησαν τραγούδια Ελληνίδων συνθετριών, εντοπίων και της διασποράς. Το διπλό αυτό CD μεταδόθηκε μέχρι τώρα από 29 ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ευρώπη και πήρε εξαιρετικές κριτικές.
Tα τρία CDs με το γενικό τίτλο «Ήχοι από το Συρτάρι» φιλοξενούν συνθέσεις για πιάνο μικρής διάρκειας, άγνωστες ή όχι αρκετά γνωστές, ελκυστικές για το κοινό, αδιακρίτως του βαθμού εξοικείωσής του με τη λεγόμενη λόγια μουσική.
62 συνολικά συνθέσεις, με χρονική διαδρομή από το 1739 μέχρι το 2020, Ελλήνων & ξένων συνθετών όπου το μοντέρνο, το ρομαντικό, το κλασικό βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, ενώ η σειρά των έργων ακολουθεί τη χρονολογία της σύνθεσής τους.
Strauss, Bach, Σκαλκώτας, Mendelssohn, Schumann, Villa Lobos, Piazzolla, Shostakovich, Maurice Ravel, Nino Rota, Ρένα Κυριακού, Tatiana Nikolayeva, Βασίλης Μπακόπουλος, Vivian Fine είναι ενδεικτικά μερικοί από τους 50 συνθέτες που έργα τους “ανασύρονται” από το συρτάρι, μέσα από την δισκογραφική αυτή παραγωγή.
Οι επιτυχημένες προσπάθειες της Έφης Αγραφιώτη μέσα από τη διδακτική, συναυλιακή και συγγραφική δραστηριότητα με στόχο την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής μουσικής εκτός Ελλάδας, ολοκληρώνουν την προσωπικότητά της και την διαδρομή της από το 1975 μέχρι σήμερα.
Το ρεσιτάλ της παρουσίασης θα προλογίσουν ο μουσικογράφος, κριτικός, ερευνητής και συγγραφέας Θωμάς Ταμβάκος, ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος, και ο συνθέτης, ερευνητής και λυριστής Νίκος Ξανθούλης.
Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 2106541140 ή και με μήνυμα στην σελίδα Irida Music στο Facebook (https://www.facebook.com/iridaclassical).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.