Οι αποδράσεις με αυτοκίνητο σίγουρα θεωρούνται πιο οικονομικές από αυτές με αεροπλάνο ή πλοίο. Φυσικά όλα εξαρτώνται από τον προορισμό και τον ανταγωνισμό των εταιριών. Επειδή εμένα προσωπικά μου αρέσουν τα ταξίδια με αμάξι, σας προτείνω να ταξιδέψετε 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 32 από την Τρίπολη και να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές ενός τόπου που θυμίζει νησιώτικη Ελλάδα και δεν είναι άλλος από το Παράλιο Άστρος Κυνουρίας.
Παράλιο Άστρος Κυνουρίας: To travelgirl.gr σε ξεναγεί σε ένα μέρος που θυμίζει νησί!
Σημείο αναφοράς είναι το γραφικό λιμάνι με τις ψαρόβαρκες που όσοι πηγαίνουν εκεί τραβούν αμέτρητες φωτογραφίες. Κάνοντας μία βόλτα θα αντικρίσεις τους οικισμούς της περιοχής που έχουν κρατήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα κι είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Από τη μία το γαλάζιο της θάλασσας και από την άλλη το πράσινο της πεδιάδας και του βουνού, κάνουν το Παράλιο Άστρος να ναι από τους πιο “ελκυστικούς” προορισμούς. Καστρί, Άγιος Πέτρος, Καστάνιτσα, Άνω Δολιανά, Βέρβενα, είναι μόνο μερικά από τα σημεία που σίγουρα θα πρέπει να κάνει στάση ο επισκέπτης, όταν ξεφύγει από τα στενά όρια του Παράλιου Άστρους.
Το κάστρο του Παραλίου Άστρους
Το κάστρο, σύμφωνα με το Χρονικό του Μορέως, χτίστηκε το 1256 από τον ηγεμόνα του Πριγκηπάτου της Αχαΐας, Γουλιέλμου Β΄ Βιλλεαρδουίνου, προκειμένου να υποτάξει τους Τσάκωνες που κατοικούσαν στην περιοχή. Το κάστρο ονομαζόταν Castello della Estella δηλαδή Κάστρο του Αστεριού, λόγω της αστεροειδούς χερσονήσου στην οποία είχε χτιστεί. Χτίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το Κάστρο της Ωριάς, το οποίο χτίστηκε για τον ίδιο σκοπό. Το 1465, κατά τον πρώτο Ενετο-τουρκικό πόλεμο, το κάστρο παραδίδεται στον Ενετό διοικητή του Ναυπλίου, Christophoro de Priuli. Τα επόμενα χρόνια παρήκμασε και οι μεσαιωνικές οχυρώσεις κατέρρευσαν.
Την περίοδο του 1821, όπως αναφέρει η wikipedia, οι πλούσιοι έμποροι του εξωτερικού, αδερφοί Ζαφειρόπουλοι (Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Παναγιώτης), με καταγωγή από τον Άγιο Ιωάννη, οχυρώνουν το κάστρο φτιάχνοντας εκεί τις κατοικίες τους. Στις 4 Αυγούστου 1826, 1200 στρατιώτες που είχαν κλειστεί μέσα στο κάστρο νίκησαν τον πολυάριθμο στρατό του Ιμπραήμ που το πολιορκούσε. Το 1833, ο Πάνος Ζαφειρόπουλος (Άκουρος), αφιέρωσε το κάστρο στο Βασίλειο της Ελλάδας και στον βασιλιά Όθωνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κάστρο εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε.
Iερά Mονή Λουκούς
Η Ιερά Μονή Λουκούς είναι από τα must visit αξιοθέατα της περιοχής. Εκεί υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ελληνικού (Tειχιό). Στην αρχαιότητα εκεί δέσποζε ένας ναός αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα, τον οποίο λάτρευαν ιδιαίτερα οι Κυνούριοι και σήμερα βρίσκονται ερείπια αρχαίας πόλης του 5ου-3ου π.χ αιώνα σύμφωνα με εκτιμήσεις αρχαιολόγων. Από τα κειμήλια της μονής ξεχωρίζουν οι διάφοροι σταυροί, το Τίμιο Ξύλο, τα λείψανα και πάμπολα έγγραφα, μεταξύ των οποίων ο “Κώδικας” της Μονής, γραμμένο από τον ηγούμενο Ιωσήφ Κοράλλη, αδερφό του Κωνστάντιου Κοράλλη. Το μοναστήρι έχει 3 μετόχια: Το ναό της Αναλήψεως στο Άστρος, χτισμένο στη θέση παλαιότερου ναού του Προδρόμου, τον Άγιο Δημήτριο στον Άγιο Ιωάννη και το ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο όρος Ζάβιτσα. Η μονή σήμερα απαριθμεί 9 μοναχές. Το καθολικό της μονής γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Το Κάστρο της Ωριάς
Κοντά στον Άγιο Ιωάννη Κυνουρίας, στη θέση «Ξηροκάμπι» σώζονται τα ερείπια του Κάστρου της Ωριάς, ενός μεσαιωνικού κάστρου από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Η παράδοση θέλει το κάστρο να ανήκε σε μια γενναία και όμορφη αρχόντισσα, που πολεμούσε μέσα από αυτό 12 χρόνια τους Τούρκους. Όταν τελικά το κάστρο καταλήφθηκε με δόλο, η αρχόντισσα πήδηξε από τα τείχη στο κενό, προκειμένου να μη συλληφθεί.
Η έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού
Κοντά στη μονή Λουκούς θα συναντήσει ο επισκέπτης την περιοχή της Αρχαίας Εύας, όπου βρίσκονται τα ερείπια της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, ο οποίος υπήρξε πάμπλουτος ρήτορας, φιλόσοφος και πολιτικός, παράλληλα δε και συλλέκτης έργων τέχνης. Ο χώρος θεωρείται ένα από τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όχι μόνο της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με πλούσια αρχιτεκτονικά, γλυπτά και ψηφιδωτά ευρήματα.
Παραλίες
Οι παραλίες του Άστρους θυμίζουν νησί για αυτό και οι περισσότεροι που πηγαίνουν εκεί έχουν την εντύπωση ότι κάνουν διακοπές σε νησί του Αιγαίου. Ερημικές και πολυσύχναστες οι παραλίες είναι έτοιμες να υποδεχθούν και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Η παραλία Πόρτες θεωρείται ιδανική για windsurfing και kitesurfing, ενώ για καταδύσεις ενδείκνυται το Αρκαδικό χωριό, το Ξηροπήγαδο και το Παράλιο Άστρος. Ενδιαφέρουσες παραλίες είναι επίσης ο Ατσίγγανος, ο Ανάβαλος, το Χερονήσσι, και το Κρυονέρι.
Extreme sports
Είναι μία περιοχή που περιλαμβάνει τα πάντα. Έτσι όσοι αγαπούν το canyoning το φαράγγι Λεπίδας, όπου δεσπόζουν οι εντυπωσιακοί καταρράκτες, είναι ιδανικό. Επίσης γίνονται και προγράμματα downhill από έμπειρες ομάδες στην περιοχή του Πάρνωνα.
Η διαμονή για όσους δεν γνωρίζουν είναι πολύ οικονομική και για αυτόν τον λόγο τα δωμάτια δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ τη βραδιά ενώ μπορεί να βρει κανείς και με 20 ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της εποχής.
Θα πρέπει να προσέξετε το άρθρο που εχετε γραψει για το Παράλιο Άστρος.Λαθος το ότι είναι επίνειο του ιστορικου Άστρους της εθνοσυνέλευσης .Την εποχή της εθνοσυνέλευσης όπως γράφει και η πλάκα “εν Άστρει” ήταν το σημερινο Παράλιο Άστρος.Τοτε το σημερινό Άστρος το έλεγαν αγιαννιτικα Καλύβια Απο που ειναι ιστορικο το σημερινο μεσογειο Αστρος; Μην διαστρεβλώνεται την ιστορία,διαβάστε καλά πριν γράψετε .Το Παράλιο Άστρος είναι το ιστορικό με το κάστρο του, τα αιγηνιτια τοίχοι του, τον ιστορικό του φάρο, τον αγώνα των κατοίκων του κάστρου ενάντια στον Ιμπραήμ και πολύ αλλη σημαντική ιστορία.Το Μεσόγειο Άστρος η Αγιαννιτικα Καλύβια όπως ήταν η ονομασία του ποιο παλιά απλά είναι η έδρα του Δήμου και μετονομάστηκε σε σημερινό Άστρος.Διαβαστε και διωρθωστε το άρθρο σας παρακαλώ! Διευκρινήστε ποιο είναι ιστορικό.Ευχαριστω!!
Δεν ξέρω το λόγο που δεν το είδα τόσα χρόνια, αλλά τις επόμενες μέρες θα βγει το άρθρο με τις ανάλογες διορθώσεις
Λυπάμαι πάρα πολύ που δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις στο άρθρο σας σύμφωνα με το σχόλιο που λάβατε από την κυρία Ευαγγελία Δαλιάνη. Αυτό σημαίνει πως αρνείστε να μάθετε για την πραγματική ιστορία του σημερινού Παραλίου Άστρους με αποτέλεσμα να διασκορπίζετε λανθασμένες πληροφορίες. Λυπάμαι πάρα πολύ! Παρόλα αυτά ευελπιστώ πως θα ανακαλέσετε και πως θα κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις…. Ευχαριστώ!
Εγιναν!
Έχει περάσει πάνω από χρόνος από τη στιγμή που η κυρία Ευαγγελία Δαλιάνη τοποθέτησε ένα σχόλιο για αυτό το άρθρο. Επρόκειτο για τη διόρθωση ιστορικών ανακριβειών που που είναι καταγεγραμμένες σε αυτό το άρθρο.
Όπως αναφέρετε και εσείς στο άρθρο σας το σημερινό Παράλιο Άστρος πήρε το όνομά του από το κάστρο Castello della estella (estella=αστέρι). Την εποχή που πρωτοχτίστηκε το κάστρο 1256 μ.Χ. δεν υπήρχε καν το σημερινό Μεσόγειο Άστρος. Αργότερα άρχισε να δημιουργείται ένα συνοικισμός με την ονομασία Αγιαννήτικα Καλύβια, μιας και οι κάτοικοι προέρχονταν από το ορεινό χωριό Αγιάννη. Επειδή στο σημερινό Μεσόγειο Άστρος στεγάζονται υπηρεσίες όπως η δημαρχεία και άλλες, πήρε δυστυχώς το όνομα “Άστρος”.
Γι΄ αυτό το λόγω είναι οι πληροφορίες που αναφέρεται στο άρθρο σας αναληθές.
Παρακαλώ να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Είναι απαράδεχτο να διακινούνται στο διαδίκτυο λανθασμένες ιστορικές πληροφορίες.
Ελπίζω στη γρήγορη διόρθωση!!! Ευχαριστώ!!!
Εξήγησα πριν λίγο και στην κυρία Ευαγγελία ότι τώρα είδα τα σχόλιά σας. Αύριο θα βγει ανανεωμένο το άρθρο