Από τα πρώτα ταξίδια που έκανα ξεκινώντας το travelgirl.gr ήταν στην Κω. Ένα νησί που έκλεψε την καρδιά μου από τις πρώτες κιόλας μέρες που βρέθηκα εκεί και το εξερεύνησα από άκρη σε άκρη. Τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού Πυλί και σε υψόμετρο 300 μέτρων συναντά κανείς τον περίφημο «Μυστρά των Δωδεκανήσων». Πρόκειται για το Παλαιό Πυλί, μία καστροπολιτεία χτισμένη σε φυσική οχυρή θέση όπου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα μ.Χ.
Παλαιό Πυλί: Ταξίδι στην μεσαιωνική καστροπολιτεία στην Κω
Ο μεσαιωνικός οικισμός είναι ερειπωμένος και υπολογίζεται πως εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του το διάστημα 1810 – 1830 μετά από επιδημία.
Δυτικά της οροσειράς του Δίκαιου, διατηρούνται τα ερείπια του κάστρου του οικισμού Παλαιού Πυλί, που στέκουν αγέρωχα στο χρόνο στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου με θέα τα παράλια της Καλύμνου και της Ψερίμου. Στα τείχη του αναγνωρίζεται η κεραμική όλων των εποχών του Χαλκού, ενώ έμεινε απρόσβλητο, πραγματικό καταφύγιο κατοίκων του νησιού, στις απόπειρες κατάκτησης από τους Τούρκους. Τα ερείπια του κάστρου αποκαλύπτουν διάφορα στάδια ανοικοδόμησης.
Η κεντρική του πύλη κατασκευάστηκε στα τέλη του 11ου αι με την τεχνική της «κρυφής πλίνθου» και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής τεχνικής στα Δωδεκάνησα. Η ιστορία του σταματά περίπου το 1820 εξαιτίας πιθανόν πανώλης που αποδεκάτισε τον πληθυσμό.