Το κρεατοφαγικό meeting point της Αθήνας βρίσκεται την καρδιά της πόλης, επί της οδού Χατζηγιάννη Μέξη. Το OX από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του έγινε το talk of the town, όσων αγαπούν το καλό κρέας και τις αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις. Στο τιμόνι της κουζίνας βρίσκεται ο πολυβραβευμένος σεφ, Μιχάλης Νουρλόγλου ο οποίος κατάφερε να παρουσιάσει τα πιάτα που μπορεί να φάει κάποιος σε μία παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα σε μία σύγχρονη εκδοχή.
Ox: Το σημείο συνάντησης όσων αγαπούν τις αυθεντικές γεύσεις και το καλό κρέας!
Στο ΟΧ κυριαρχούν η σούβλα, ο ξυλόφουρνος, το κάρβουνο και το τηγάνι. Οι επιλογές στο μενού είναι πολλές και για όλα τα γούστα. Θα δοκιμάσεις εκπληκτικό κοκορέτσι, τζιγεροσαρμάδες, ζουμερά χοιρινά μπριζολάκια, κοντοσούβλι, πεντανόστιμα παϊδάκια, βοδινό και σασλίκ χορινού βιολογικής εκτροφής.
Η ανοιχτή κουζίνα προσφέρει ένα θέαμα που αγαπούν οι λάτρεις του κρέατος. Θα δεις να ψήνονται στα κάρβουνα τα θαυμαστά t-bone αλλά και οι σπαλομπριζόλες από ελληνικές μοσχίδες. Όσο για το ποια είναι η φιλοσοφία του; “Στο ox προσπαθούμε να κάνουμε το φαγητό της κλασικής ελληνικής χασαποταβέρνας. Αυτό γίνεται πατώντας στις συνηθισμένες συνταγές που μπορεί να βρει κάποιος σε ένα τέτοιο εστιατόριο με συγκρατημένη δημιουργικότητα και σεβασμό στην παράδοση αλλά και στην πρωταρχική γεύση των υλικών που έχουμε διαλέξει με προσοχή και είναι κατά βάση ελληνικά“, επισημαίνει ο Μιχάλης Νουρλόγλου.
Σε καμία περίπτωση μην παραλείψεις τη σπιτική βουτυρομακαρονάδα με μυζήθρα που μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο, τον πασά κεφτέ με μείγμα κεμπάπ και τριμμένο παστουρμά από πάνω, ούτε όμως και τα αθάνατα ορεκτικά της ελληνικής ταβέρνας όπως το τζατζίκι, την μαϊντανοσαλάτα με σκορδάκι, τα κολοκυθάκια τηγανιτά, την τυροκαυτερή και την πιπεροσαλάτα.
Φυσικά από το μενού δεν λείπουν τα μαγειρευτά φαγητά, όπως το μοσχαράκι με χυλοπίτες, το γιουβέτσι, το αρνάκι με πατάτες στον φούρνο και το χοιρινό πρασοσέλινο. Όσο για τι πιάτα πρέπει να δοκιμάσει κάποιος που θα πάει για πρώτη φορά; Ο σεφ δίνει τις δικές του προτάσεις χωρίς φυσικά να μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο. “Γενικά εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από τα πιάτα που απαρτίζουν το μενού. Με τόση δουλειά και έρευνα που έχει γίνει πίσω από το κάθε πιάτο στο τέλος τα νιώθω λίγο σαν παιδιά μου που δεν μπορώ να ξεχωρίσω πιο αγαπάω περισσότερο. Υπάρχουν αρκετές επιλογές και με τις προσθήκες του ανανεωμένου μενού που φτιάξαμε για το καλοκαίρι θεωρώ ότι το επίπεδο του φαγητού που προσφέρουμε είναι σε καλύτερο επίπεδο μέρα με τη μέρα. Σε αυτό έχουν βοηθήσει και τα σχόλια των πελατών τα οποία ακούμε με προσοχή και σεβασμό. Όπως και να έχει σίγουρα κάποιος πρέπει να δοκιμάσει από τα μαγειρευτά και τις πίτες της κυρίας Μάρως Διακάτου , μιας σπάνιας μαγείρισσας με βαθιά γνώση της ελληνικής κουζίνας που έχω τη χαρά να έχω στην ομάδα μου”.
Με άλλα λόγια, ακριβώς το φαγητό που αγαπάμε και με το οποίο όλοι μεγαλώσαμε, αλλά μαγειρεμένο με ό,τι πιο εκλεκτό, σερβιρισμένο αλλιώς, και σε ένα περιβάλλον από το οποίο δεν θα θες με τίποτα να φύγεις. Ειδικά, αν συνοδεύσεις το γεύμα σου με κάποιο από τα πολλά κρασιά, των οποίων την λίστα έχει επιμεληθεί ο wine expert, Γιάννης Μακρής και περιλαμβάνει περίπου 100+ meat friendly εκλεκτές ετικέτες κυρίως από Έλληνες οινοπαραγωγούς, χωρίς να λείπουν οι προτάσεις κι από τον διεθνή αμπελώνα. Φυσικά για όσους δεν πίνουν κρασί, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μπίρες αλλά και αποστάγματα.
Όσον αφορά στις πρώτες ύλες αυτές είναι το Α και το Ω. “Οι πρώτες ύλες καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό που τις μεταχειρίζεται με σεβασμό είναι τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία που μας έχουν κάνει να έχουμε ακούμε ευχάριστα σχόλια από τους πελάτες . Έχουμε διαλέξει υλικά από όλες τις μεριές της Ελλάδας . Το γιαούρτι μας είναι βιολογικό πρόβιο στραγγιστό που είναι αρκετά σπάνιο, τα χόρτα μας είναι από το βουνό μαζεμένα με το χέρι , η μαλακιά βουτυράτη φέτα από την Αργολίδα , σχεδόν όλα μας τα κρέατα τα επιλέγει ο χασάπης μου ο Τάσος από το κρεοπωλείο ΩΡΗΜΑΣΙΣ στην παλαιά Φώκαια και είναι όλα ελληνικά . Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά μας που αλλάζουν ανά εποχή και κάποιες φορές όταν το επιτρέπει το κόστος επιλέγονται και βιολογικά”.
Το εγχείρημα των Γιάννη Μωράκη, Γιώργου Μελισσάρη, Thomas Grubac και της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το Ovio και το Cupola (Πάνου Πολίτη- Γιάννη Μεντόγιαννη) είναι κάτι παραπάνω από πετυχημένο κι αυτό αποδεικνύεται από το πόσοι θαμώνες το προτιμούν για τις γαστρονομικές τους εξορμήσεις αλλά και από τις κριτικές όσων το έχουν επισκεφθεί. “Το OX είναι ένα προσεγμένο και ταυτόχρονα προσιτό εστιατόριο για κάθε περίσταση. Δεν είναι μόνο για μια βραδινή έξοδο ή μια μάζωξη με φίλους .Έρχονται μεσημέρι πελάτες για τσίπουρο και μεζέδες , εταιρίες και στελέχη για επαγγελματικά ραντεβού μέχρι και ζευγάρια όλων των ειδών για όλες τις περιστάσεις . Από καθημερινή έξοδο μέχρι και πρόταση γάμου που έκανε ένας πρώην μαθητής μου στην κοπέλα του”, επισημαίνει ο Μιχάλης Νουρλόγλου.
Η φιλόξενη σάλα, αλλά και ο πολύ όμορφος εξωτερικός χώρος του ΟΧ αποτελεί δημιουργία του γραφείου ADD Architects. Με γνώμονα την απλότητα και τον μινιμαλισμό έχουν σχεδιάσει ένα εστιατόριο σε γήινους τόνους, απόλυτα προσβάσιμο και φιλικό σε ΑΜΕΑ, με άνετα τραπεζοκαθίσματα που μοιάζει να επικεντρώνεται στην ανοιχτή κουζίνα με την ισπανική custom made parilla.