Ορεινή Μηλιά: Το χωριό των Ιωαννίνων με τους 400 κατοίκους που ντύθηκε στα λευκά και σε αιχμαλωτίζει με την ομορφιά του

Το χιόνι δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ. Όμως δεν παύει να είναι μαγικό ειδικά τώρα που πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα. Πολλές περιοχές της Ελλάδας ντύθηκαν στα λευκά και μία από αυτές θεωρείται από τους top δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς. Πρόκειται για την Ορεινή Μηλιά, ένα γραφικό χωριουδάκι  με 400 κατοίκους στα Ιωάννινα που χιονισμένο μοιάζει με παραμυθένιο τοπίο το οποίο σε αιχμαλωτίζει με την πρώτη ματιά.

Η Ορεινή Μηλιά από το χθες στο σήμερα

Η Μηλιά  ή αλλιώς στην τοπική βλάχικη διάλεκτο Αμερού βρίσκεται σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ηπείρου. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αποτελεί ένα ιδιαίτερα ζωντανό χωριό, το οποίο με τις πρώτες χιονοπτώσεις μετατρέπεται σε μαγευτικό τοπίο. Εκεί ζουν 100 συνολικά οικογένειες οι οποίες απασχολούνται αποκλειστικά στα 40 εργαστήρια ξυλογλυπτικής και επεξεργασίας του ξύλου, ενώ οι δύο δασικοί συνεταιρισμοί έχουν 60 μέλη.

Το Δασαρχείο, βάσει διαχειριστικής μελέτης, έχει παραχωρήσει στους συνεταιρισμούς, δάση οξιάς και μαύρης πεύκης, εκτάσεως 36.000 στρεμμάτων. Τεχνίτες από τα παιδικά τους χρόνια οι Μηλιώτες, δίνουν μορφή στο ξύλο και φτιάχνουν βαρέλια, οικιακά σκεύη, όπως πλάστες κουτάλες, θήκες για ψωμί, δοχεία για νερό και κρασί, κρεμάστρες, καθρέπτες και πολλά άλλα είδη, χρήσιμα για το σπίτι και τη διακόσμηση.

Η περιοχή αποτελούσε μέρος της αρχαίας μακεδονικής Τυμφαίας,με αξιόλογη στρατηγική σημασία. Ήταν από τα πλέον σημαντικά και δύσβατα περάσματα.Ο σημερινός οικισμός της Μηλιάς, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες και παραδόσεις που διασώζονται, κτίστηκε πριν τον 16ο αιώνα. Η Βαλσαμωμένη αρκούδα, στο κέντρο του χωριού, βρέθηκε τραυματισμένη από κάτοικο της περιοχής και εξέπνευσε την ίδια ημέρα. Το άτυχο ζώο βαλσαμώθηκε και τοποθετήθηκε σε γυάλινη κατασκευή, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής. Ο πολιούχος του χωριού, ο Αγιος Νικόλαος γιορτάζει στις 20 του Μάη, με εκδηλώσεις που παράλληλα σηματοδοτούν  την έναρξη της υλοτομικής και κτηνοτροφικής περιόδου, οι παραπάνω δραστηριότητες αποτελούν τις αποκλειστικές ασχολίες των κατοίκων

https://www.youtube.com/watch?v=6C6Xf5fDRXU

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφία: epiruspost.gr

Βίντεο: Λάζαρος Τσάτσος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.