— Η Ανατολή
Θέατρο
15 & 16 Ιουλίου // Αρχαιολογικός χώρος Μυκηναϊκής Ακρόπολης Τίρυνθας
Ώρα Έναρξης: 21:00
Η Ανατολή της Έλλης Παπαδημητρίου είναι μια θεατρική σύνθεση σε ποιητικό λόγο, που εξιστορεί τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή του 1918-1922: νίκες και πανωλεθρίες, αιτίες και συνέπειες. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και τα πάθη του. Το θανατικό κι ο ξεριζωμός, η θέληση για ζωή κι ο αγώνας, των γυναικών κυρίως, να στεριώσουν στην καινούρια πατρίδα, ο πόνος πλάι πλάι με την πίστη στη ζωή.
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Πρεμιέρα των εκδηλώσεων από 15-17 Ιουλίου
Οι πρόσφυγες που μπόλιασαν την Ελλάδα με τον πολιτισμό τους.
Η Έλλη Παπαδημητρίου, γνωστή από τον Κοινό Λόγο, που πρωτοανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το 1997, ασχολήθηκε πολλές δεκαετίες με την Ανατολή, η οποία και παρουσιάζεται για πρώτη φορά σκηνοθετημένη, τιμώντας τη συγγραφέα που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τη μοίρα της Μικράς Ασίας.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Επιμέλεια σκηνικού χώρου, κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Επιστημονική σύμβουλος: Ιωάννα Πετροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου
Μουσικός επί σκηνής: Tάσος Μισυρλής
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης
ΑΜΚΕ: ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
***************************
— Μικρά Ασία: όλα εδώ υπάρχουν για να θυμίζουν
Χορός
15 & 16 Ιουλίου • Κάστρο Λαμίας
Ώρα Έναρξης: 21:00
Το έργο αυτό είναι μια σύμπραξη σύγχρονου χορού και πρωτότυπης μουσικής και εμπνέεται από εικόνες και συναισθήματα που αναβλύζουν μέσα από κείμενα γνωστών συγγραφέων και ποιητών (Σωτηρίου, Βενέζης, Σεφέρης, Χέμινγουεϊ κ.ά.) που έγραψαν για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η απόγνωση, η θλίψη, ο τρόμος, η οδύνη και ο αγώνας επιβίωσης και ενσωμάτωσης των Μικρασιατών δραματοποιούνται μέσα από χορογραφίες σύγχρονου χορού, οι οποίες εμπλουτίζονται με σύγχρονες μουσικές συνθέσεις και τραγούδια που συνυφαίνουν ηλεκτρονικά ηχοτοπία με μικρασιάτικους μουσικούς δρόμους και ρυθμούς. Οι στίχοι των τραγουδιών εμπνέονται από εικόνες και συναισθήματα που αναδύονται από τα κείμενα.
Σκοπός του έργου είναι να αναδείξει την ικανότητα των Μικρασιατών προσφύγων να μετουσιώσουν τον πόνο και τη θλίψη σε τέχνη.
Δραματουργία, σκηνοθεσία: Σέβη Δημητριάδου
Μουσικές συνθέσεις, τραγούδια: Γιάννης Πισιμίσης
Κοστούμια: Λαμπρινή Κατσαούνου, Γιώργος Κατσιαούνος
Φωτισμοί: Δημήτρης Τσολάκης
Τραγούδι, φωνητικά: Αναστασία Χατζηπαύλου
Χορευτές, χορογράφοι: Νίκος Δάμο, Σταύρος Μπούτσικας, Γιώργος Παπαδόπουλος, Δανιέλα Πισιμίση, Φαίδρα Πισιμίση, Κέλλυ Ράπτη
Μουσικοί: Όθωνας Μπικάκης (λύρα), Ανδρέας Φασάκης (λαούτο), Γιάννης Πισιμίσης (συνθεσάιζερ, κρουστά)
ΑΜΚΕ: Πολιτιστική Ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ
****************************
— Ίχνη
Χορός
15 & 16 Ιουλίου • Αρχοντικό Τσιατσιαπά, Καστοριά
Ώρα Έναρξης: 21:00
Μια αναζήτηση των διαδρομών των γεγονότων, των εικόνων, των ιδεών, μέσα στον χρόνο: Η ομάδα Die Wolke παρουσιάζει τα Ίχνη, μια παράσταση σύγχρονου χορού που αντλεί την πρώτη ύλη της από συνεντεύξεις, με κεντρικό άξονα τη λειτουργία της μνήμης και της προφορικής επικοινωνίας στη διαμόρφωση των εικόνων με προέλευση το μικρασιατικό ιδίωμα.
Η κίνηση, σε συνέργεια με μουσικές και ηχητικές συνθέσεις, προσεγγίζει την υποκειμενικότητα των περιγραφών, τη χαμηλή ευκρίνεια, τα κενά και τον αρνητικό χώρο σαν φθορά που αποκαλύπτει τη διάσταση του χρόνου στις ποιητικές εικόνες, εστιάζοντας έτσι στη διυποκειμενικότητα των αφηγηματικών διαθλάσεων.
Συντελεστές
Χορογραφία: Δροσιά Τριαντάκη
Μουσική σύνθεση, εκτέλεση: Δημήτρης Δαλέζης, Dani Joss
Ερμηνεύουν: Δροσιά Τριαντάκη, Ολίνα Οικονομίδου, Σαββίνα Ρωμανού-Πύλλη, Φωτεινή Κοντούλη
ΑΜΚΕ: Die Wolke Art Group
*************************
— Οι ήχοι της Αιολικής γης
Μουσική
17 & 18 Ιουλίου • Φρούριο Παλαμηδίου, Ναύπλιο
Ώρα Έναρξης: 21:00
Η διεθνής ερμηνεύτρια Ερήνη παρουσιάζει μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το εμβληματικό λογοτεχνικό έργο του Ηλία Βενέζη Αιολική γη.
Ο ηθοποιός Έκτορας Γασπαράτος, στον ρόλο του μικρού Πέτρου, ερμηνεύει αποσπάσματα από το έργο, μεταφέροντας εικόνες και καταστάσεις της εποχής. Η Ερήνη, συνοδευόμενη από κλασικό κουαρτέτο εγχόρδων με τη συμμετοχή του μόνιμου εξάρχοντος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμου Παπάνα, ντύνουν το μυθιστόρημα με αγαπημένες μικρασιάτικες μελωδίες ενορχηστρωμένες από τον υποψήφιο για Γκράμμυ ενορχηστρωτή Gonzalo Grau.
Η παράσταση εκφράζει την ευτυχία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πριν την Καταστροφή, αλλά και την τραγωδία του ξεριζωμού, που ζει ακόμα στις καρδιές των σύγχρονων Ελλήνων.
Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια, τραγούδι, επιλογές κειμένων: Ερήνη
Ενορχηστρώσεις: Gonzalo Grau
Ηχητική επιμέλεια, ηχοληψία: Μάκης Δρακόπουλος
Φωτισμοί: Κώστας Τριανταφύλλου
Ηθοποιός: Έκτορας Γασπαράτος
Κουαρτέτο εγχόρδων
Βιολί I, σολίστ: Σίμος Παπάνας
Βιολί II: Ντέιβιντ Μπόγκοραντ
Βιόλα: Αγγέλα Γιαννάκη
Βιολοντσέλο: Σοφία Ευκλείδου
ΑΜΚΕ: ArtShuttle