Η σκορδαλιά και ο μπακαλιάρος έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε διάφορες παραλλαγές τους κι εσείς μπορείτε να επιλέξετε τι θα φτιάξετε! Eπίσης θα βρείτε και παραδοσιακές πρεβεζάνικες συνταγές που αν τις δοκιμάσετε θα τις φτιάχνετε συχνά!
Οι πιο ωραίες συνταγές για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Πηγή φωτογραφίας: https://nourishingmeals.com/
Λαδόπιτα: Το παραδοσιακό γλυκό της Πρέβεζας για την 25η Μαρτίου
Όχι δεν είναι πίτα . Είναι το πιο παραδοσιακό γλυκό της Πρέβεζας μαζί με το χαλβά. Δε γινόταν γιορτή χωρίς αυτή. Πασπαλισμένη με ζάχαρη , κανέλα και αμύγδαλο για να γλυκάνουν τον ξένο μα πάνω από όλα για να δοκιμάσουν την ποιότητα του νέου λαδιού.
Γράφει η Λαμπρίνα Βαρίτη

Υλικά για λαδόπιτα 12-15 μερίδες
500 ml ελαιόλαδο
500 ml νερό
500 ml ζάχαρη
500 αλεύρι γ.ο.χ
250 σιμιγδάλι ψιλό
250 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλ.τσ. αμύγδαλα
1/2 φλ.τσ. σουσάμι
Εκτέλεση συνταγής για λαδόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο το νερό και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού και μόλις ξαναπάρουν βράση τα υλικά ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για 5-6^σε μέτρια φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί μια κολλώδης μάζα. Αδειάζουμε το μείγμα σε βαθύ ταψί 30-32 εκ. και ισιώνουμε καλά με κουτάλι. Χαράζουμε το μείγμα με χοντρό μαχαίρι σε τετράγωνα η ρόμβους. Καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι από ένα αμύγδαλο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στο φούρνο για 50-60^ μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήνουμε τη λαδόπιτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε.
Διαβάστε επίσης: Πρεβεζάνικη συνταγή για 25η Μαρτίου: Φτιάξε σπιτική μπλατσάρα (πίτα με χόρτα)
Πρεβεζάνικη συνταγή για 25η Μαρτίου: Φτιάξε σπιτική μπλατσάρα (πίτα με χόρτα)
Η μπλατσάρα είναι μια τοπική συνταγή για πίτα με χόρτα από την Πρέβεζα. Είναι πεντανόστιμη και για να την φτιάξετε χρειάζεστε απλά υλικά και ελάχιστο χρόνο. Η Λαμπρίνα Βαρίτη μας δείχνει την συνταγή!
Υλικά για μπλατσάρα
10-12 φρέσκα κρεμμυδάκια
700 ml φρέσκο γάλα
καλαμποκάλευρο όσο πάρει (περίπου 500 γρ)
άνηθος μαϊντανός
250 γρ. τυρί φέτα
αλάτι, πιπέρι λάδι
Εκτέλεση συνταγής για μπλατσάρα
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον κορμό και το πράσινο μέρος σε μέτρια κομμάτια. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο τον άνηθο και το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, το τυρί τριμμένο με το χέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια πιέζοντας ελαφρά. Έχουμε ζεστάνει αρκετά το γάλα και το ρίχνουμε στα κρεμμύδια εναλλάξ και το αλεύρι. Το μείγμα πρέπει να έχει την μορφή χυλού. Έχουμε λαδώσει με αρκετό λάδι ένα ταψί (της κουζίνας κατά προτίμηση) και αναποδογυρίζουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Ρίχνουμε ακόμα λίγο λάδι πάνω στην πίτα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 175 βαθμούς ή μέχρι να κοκκινίσει καλά η πίτα από πάνω.
Γαρίδες πρεβεζάνικες: Η Λαμπρίνα Βαρίτη μας δείχνει την τοπική συνταγή
Γαρίδα Αμβρακικού « Γαρίδες. Ναι , αλλά Αμβρακικού», μας λέει ο κινηματογραφικός Τζέιμς Μπόντ στην ταινία του 1984 « Για τα μάτια σου μόνο». Για τις διάσημες λοιπόν γαρίδες του Αμβρακικού ο λόγος και αλλιώς γάμπαρες όπως τις λέμε. Λιχουδιά που ανέκαθεν προτιμούσαν οι καλοφαγάδες, οι εύποροι αλλά και όσοι αγαπούν τους θαλασσινούς μεζέδες.
Γράφει η Λαμπρίνα Βαρίτη
Υλικά για γαρίδες πρεβεζάνικες
1 κιλό γαρίδες
1 κιλό πατάτες
6-7 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι, πιπέρι, λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής για γαρίδες πρεβεζάνικες
Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ρίχνετε λίγο νερό , ψιλοκομμένο το σκόρδο και μόλις απορροφηθεί το νερό ρίχνετε τα λάδι , τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες , αλατοπιπερωμένες και λίγο νερό. Αφήνετε να βράσουν 20’. Προσθέτετε και τις γαρίδες καθαρισμένες και αλατοπιπερωμένες και βράζουν για ακόμη 15’. Ανοίγετε και μόλις το φαγητό μας έχει σωθεί ρίχνετε και το λεμόνι.
Μπακαλιάρος με σταφίδες: Η Λαμπρίνα Βαρίτη μας δείχνει την πρεβεζάνικη συνταγή
Ο παστός μπακαλιάρος στην περιοχή της Πρέβεζας μαγειρεύεται στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα, κόκκινη πάπρικα και μαύρες σταφίδες που δίνουν μια ιδιαίτερη υπόγλυκια γεύση στο φαγητό.
Υλικά για μπακαλιάρο με σταφίδες
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
5 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
1 ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 φλιτζάνι λάδι
1 κ. γ. μπούκοβο ή κόκκινη πάπρικα (αν το θέλετε πικάντικο ή όχι)
½ κιλό ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
1 φλιτζάνι αλεύρι
Αλάτι ,1 κ. γλ. Ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής για μπακαλιάρο με σταφίδες
Αλευρώνετε και τηγανίζετε τον μπακαλιάρο που έχετε ξαλμυρίσει από την προηγούμενη μέρα. Ροδίζετε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια με λίγο λάδι, προσθέτετε την ντομάτα και τα βράζετε για 10’. Προσθέτετε αλάτι, μπούκοβο, ζάχαρη και σταφίδες. Βάζετε σε γάστρα τα υλικά και μετά τοποθετείτε και τον μπακαλιάρο. Προσθέτετε νερό, σκεπάζετε και ψήνετε στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα.
Συνταγή για κροκέτες μπακαλιάρου της στιγμής!
Οι κροκέτες μπακαλιάρου είναι από τα φαγητά που την 25η Μαρτίου έχουν την τιμητική τους!
Υλικά για κροκέτες μπακαλιάρου
1.200-1.500 γρ. μπακαλιάρο, παστό
1 ποτήρι του νερού μπίρα
1 ποτήρι του νερού + 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αβγό, χτυπημένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1-2 κ.σ. ρακή
1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής για κροκέτες μπακαλιάρου
Αφαιρούμε την πέτσα του μπακαλιάρου και τον κόβουμε σε κομμάτια. Τον μεταφέρουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό και τον αφήνουμε για περίπου 20 ώρες, αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα δύο-τρεις φορές το νερό.
Τον στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα κόκαλα και τον «μαδάμε». Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπίρα, το αλεύρι, το πιπέρι, το αβγό, τον άνηθο, τη ρακή, την πάπρικα και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές κουρκούτι χωρίς σβώλους.
Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενωθεί με το κουρκούτι. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με μπόλικο λάδι (υπολογίζουμε να φτάνει μέχρι τη μέση της κροκέτας) και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά.
Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε προσεκτικά στο τηγάνι. Τηγανίζουμε τις κροκέτες για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι.
Συνταγή για σκορδαλιά από πουρέ πατάτας!

Υλικά για σκορδαλιά από πουρέ πατάτας
• 1/2 φακελάκι έτοιμο πουρέ
• Ζεστό νερό
• 2-3 σκελίδες σκόρδο
• Αλάτι-πιπέρι
• Ελαιόλαδο
• Χυμός από μισό λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής για σκορδαλιά από πουρέ πατάτας
1. Βάζετε στο multi η στο μπλέντερ τον πουρέ και συμπληρώνετε ζεστό νερό (περίπου 2 κούπες του τσαγιού). Ρίχνετε μέσα και τις σκελίδες σκόρδου και χτυπάτε τα υλικά πολύ πολύ καλά.
2. Αν δείτε πως το μείγμα είναι πολύ σφιχτό και δεν χτυπιέται εύκολα, προσθέστε λίγο νερό ακόμα. Αυτό που μετράει είναι το εξής: Το μείγμα του πουρέ να έχει μια σχετικά πυκνή υφή.
3. Μόλις χτυπηθούν καλά όλα αυτά τα υλικά, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι (όσο θέλετε εσείς), ελαιόλαδο (όσο θέλετε εσείς), το χυμό του μισού λεμονιού και ξαναχτυπάτε πολύ πολύ καλά.
4. Την αφήνετε να κρυώσει καλά και….Έτοιμη η σκορδαλιά!
Συνταγή για πανεύκολη σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια!

Υλικά για σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια
Μισό κιλό μπαγιάτικο ψωμί
60 γραμμάρια τριμμένα καρύδια
4 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές σούπας ξίδι
Μισή κούπα ελαιόλαδο
Μισό κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής για σκορδαλιά από ψωμί και καρύδια
Παίρνουμε την ψίχα από το ψωμί, το κόβουμε και το βάζουμε σε νερό να μουλιάσει. Στη συνέχεια χτυπάμε σε γουδί τα καθαρισμένα σκόρδα με το αλάτι μέχρι να γίνουν αλοιφή και προσθέτουμε σιγά σιγά το ψωμί που έχουμε στραγγίξει, το ελαιόλαδο,τα καρύδια και το ξύδι συνεχίζοντας να χτυπάμε.