Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μπορεί να γιορταστεί λίγο διαφορετικά, αλλά διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) για το 2021 «Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά. Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν» νιώθουμε ότι τίποτα δεν θα μας στερήσει τη μαγεία των βιβλίων. Η ημέρα αυτή αποτελεί παρά μόνο μια υπενθύμιση για την αξία των βιβλίων και το πόσο σημαντικά είναι στην εξέλιξη των παιδιών. Ας περιηγηθούμε λοιπόν μαζί με τα παιδιά μας στις μαγευτικές σελίδες τους και ας τους εμπνεύσουμε την αγάπη για το βιβλίο. Άλλωστε να μην ξεχνάμε και τα λόγια του Άλμπερτ Άινσταϊν: «Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια».
Οι Εκδόσεις Διόπτρα γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με 6 Έλληνες συγγραφείς!
Αφού το βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου είναι «Η μουσική των λέξεων», δεν θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε στις προτάσεις μας τη Σι Λόντε – το κορίτσι που βρήκε τη μουσική, του Μίλτου Πιστώφ σε εικονογράφηση Γιάννη Σκουλούδη. Η ηρωίδα που βγαίνει μέσα από τη ζούγκλα, εμπνέει στα παιδιά την αξία της μουσικής και τη δύναμη της θέλησης. Το βιβλίο είναι στη βραχεία λίστα του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, στην κατηγορία Εικονογράφηση βιβλίου για παιδιά και νέους.
Στη συνέχεια, η Μαρίνα Γιώτη μας συστήνει το Γέτι, τον φανταστικό φίλο του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας, μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως.
Η Έφη Λαδά με την Ξεχωριστή Κυριακή της και πρωταγωνίστρια τη μικρή Σοφία, διδάσκει στα παιδιά την ομορφιά του απροσδόκητου και το πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή αγάπης.
Μια κλασική ιστορία, Η Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Όργουελ διασκευασμένη με ξεχωριστό τρόπο από τον Μιχάλη Μακρόπουλο και εικονογραφημένη από τη Θέντα Μιμηλάκη θα συναρπάσει τα παιδιά. Αυτή η παιδική Φάρμα των Ζώων, σε αντίθεση με την απαισιόδοξη ιστορία του Όργουελ, είναι αισιόδοξη: τα ζώα δεν ηττώνται, δεν υποτάσσονται στη μοίρα τους, αλλά παίρνουν τελικά τη ζωή στα χέρια τους.
Η Κατερίνα Σέρβη με τα Κορίτσια που έγιναν Μύθος από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια μας συστήνει δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– που πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες.
Τέλος, η Κατρίνα Τσάνταλη απαντά στο ερώτημα Τι είναι οικογένεια… Με τρυφερό και όμορφο τρόπο, γεμάτο αγάπη, αποτυπώνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου όλες τις μορφές οικογένειας. Ένα βιβλίο… πραγματικά για όλους.