Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου σε άρθρο του στο travelgirl.gr αναφέρεται στην συμβολή του αεροπορικού τουρισμού στην ελληνική οικονομία, ενώ αναλύει τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει το υπουργείο για την επίτευξη του στόχου.
Ο Βασίλης Οικονόμου στο travelgirl.gr: “Ο αεροπορικός τουρισμός θα στηριχθεί στην ανάπτυξη πέντε αξόνων”
Συστηματικά, μεθοδικά και στοχευμένα στο πλαίσιο της κυβερνητικής μας πολιτικής σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε όλες τις απαραίτητες στρατηγικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον αεροπορικό τουρισμό. Η Ελλάδα, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλία, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κορυφαίο προορισμό για αεροπορικούς τουρίστες, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Ο αεροπορικός τουρισμός είναι τεράστιας σημασίας αναπτυξιακός πυλώνας. Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα παγκοσμίως.
Από τα στατιστικά στοιχεία Δεκεμβρίου 2023 και 12μήνου 2023, για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας μας, (Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece, προκύπτει ιστορικό ρεκόρ ανόδου διακίνησης επιβατών και πτήσεων, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και του 2019. Από τα στατιστικά στοιχεία, προκύπτει αύξηση συνολικής επιβατικής κίνησης 14% σε σχέση με το 2022 και αύξηση 13,2% σε σχέση με το 2019.
Στον τομέα των αεροπορικών κινήσεων, από τα στατιστικά στοιχεία πτήσεων για το 12μηνο του έτους 2023 (Ιανουάριος/Δεκέμβριος 2023, αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών εσωτερικού και εξωτερικού) προκύπτει ότι έγιναν 561.869 πτήσεις το 2023, με την συνολική αεροπορική κίνηση 12μηνου 2023 να σημειώνει άνοδο 1,7% σε σύγκριση με το 2022 και αύξηση 6,8% σε σύγκριση με το 2019.
Η αύξηση της αεροπορικής κίνησης δεν είναι μόνο ένα στατιστικό στοιχείο, αλλά αντανακλά την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός μαζί με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, συμβάλλει πέραν του 30% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε διάφορους τομείς, όπως η φιλοξενία, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες.
Από την ανάληψη των καθηκόντων μας, έχουμε θέσει σαφείς στόχους για την ανάπτυξη της Γενικής Αεροπορίας, των περιφερειακών αεροδρομίων και των υδατοδρομίων. Η ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων περιλαμβάνει σε πρώτη πιλοτική βάση, τα αεροδρόμια σε Μέγαρα, Καβάλα/Λυδία, Αστυπάλαια, Σύρο, Κύθηρα, Χίο, Σητεία και Κάρπαθο. Ένας από τους κεντρικούς στόχους μας είναι η αναβάθμιση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Με προγραμματισμένες επενδύσεις 1,35 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας, επιδιώκουμε την αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου ώστε να φιλοξενεί έως 50 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως μέχρι το 2045.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ενεργοποιήσαμε τη λειτουργία της Ειδικής Επιτροπής Αεροπορικού Τουρισμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και την Γενική Γραμματέα Μεταφορών Δέσποινα Παληαρούτα, ενώ ταυτόχρονα προχωρούμε σε ένα μεγάλο θεσμικό βήμα, με τη δημιουργία του απαραίτητου νομοθετικού και τεχνικού πλαισίου για την πλήρη ανάταξη του Αεροπορικού Τουρισμού.
Ο αεροπορικός τουρισμός θα στηριχθεί στην ανάπτυξη πέντε αξόνων:
- Αεραθλητισμός
- Επίσκεψη Ιδιωτών με τα αεροπλάνα τους
- Γενική Αεροπορία και ανάπτυξη των σχολών πιλότων τους
- Ανάπτυξη περιφερειακών αεροδρομίων Γενικής Αεροπορίας
- Αδειοδότηση υδατοδρομίων και λειτουργία υδροπλάνων
Τα Υδροπλάνα αποτελούν ένα νέο άξονα ανάπτυξης. Η ενσωμάτωση των υδροπλάνων στο εθνικό μεταφορικό δίκτυο αποτελεί μια καινοτόμα πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει επανάσταση στη συνδεσιμότητα των νησιών και των λιμένων της χώρας μας. Τα υδροπλάνα είναι ιδανικά για την εξυπηρέτηση απομακρυσμένων περιοχών, όπου οι συμβατικές αεροπορικές υποδομές είναι ανύπαρκτες ή περιορισμένες. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Υπηρεσία Υδροπλάνων, η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 1.200 σημεία κατάλληλα για την ανάπτυξη υδατοδρομίων, προσφέροντας νέες δυνατότητες σύνδεσης για τουρίστες και κατοίκους.
Η χρήση υδροπλάνων θα συμβάλλει στην ταχύτερη και πιο ευέλικτη μετακίνηση των επισκεπτών, μειώνοντας τους χρόνους ταξιδιού. Για παράδειγμα, η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Μυκόνου μπορεί να καλυφθεί σε λιγότερο από 30 λεπτά με υδροπλάνο, σε σύγκριση με τις 2-3 ώρες που απαιτούνται με συμβατικά μέσα μεταφοράς.
Επιπλέον, η λειτουργία των υδροπλάνων θα μπορούσε να συμπληρώσει τις υπηρεσίες των συμβατικών αερογραμμών, προσφέροντας δυνατότητες μεταφοράς αγαθών και επιβατών σε απομακρυσμένες περιοχές, ενισχύοντας τη συνολική τουριστική εμπειρία.
Η ανάπτυξη υδατοδρομίων προγραμματίζεται σε στρατηγικά σημεία της χώρας, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο. Αυτές οι υποδομές θα επιτρέψουν την προσβασιμότητα σε τουριστικούς προορισμούς που σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμοι. Οι περιοχές που διαθέτουν υδατοδρόμια αναμένεται να δουν αύξηση της τουριστικής κίνησης, καθώς οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν νέους προορισμούς με ευκολία.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και προωθεί τη Βιωσιμότητα και Περιβαλλοντική Ευαισθησία στον αεροπορικό τομέα. Στρατηγικές όπως η ανάπτυξη υδροπλάνων που χρησιμοποιούν καύσιμα χαμηλών εκπομπών ή η προώθηση ηλεκτροκίνητων υδροπλάνων βρίσκονται σε προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που θα μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η δημιουργία υποδομών θα γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα των παράκτιων περιοχών. Η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση του τουριστικού μας προϊόντος.
Η στρατηγική μας για τον αεροπορικό τουρισμό είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει τη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας. Με τις σωστές επενδύσεις και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, μπορούμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως κορυφαίο προορισμό στον αεροπορικό τουρισμό.
Η ανάπτυξη του αεροπορικού τουρισμού είναι καθοριστική για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εργαζόμαστε μεθοδικά για την προώθηση και συντεταγμένη ανάπτυξη αυτού του σημαντικού τομέα.