Ο Στέλιος Παρλιάρος έχει μοναδικές συνταγές κι εγώ είμαι τυχερή που βρέθηκα στον χώρο του και μαζί με άλλους συναδέλφους φτιάξαμε κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα!
Υλικά για κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα
- 300 γρ. βούτυρο Lurpak, κλαριφιέ
- ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κλωναράκι βανίλιας
- 110 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
- 30 γρ. ρούμι μαύρο
- 600 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. αμύγδαλο λευκό
- 60 γρ. ζάχαρη
- λίγο νερό
- ανθός αλατιού για το πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής για κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Με ένα μυτερό μαχαίρι σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας και αδειάζουμε τους σπόρους μέσα στο μείγμα, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα. Προσθέτουμε το ρούμι και τα καραμελωμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά, έως ότου η ζύμη να πλάθεται. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς, σε διάμετρο 2,5-3 εκ. Τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε για ένα βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου, να στεγνώσουν πολύ καλά. Το επόμενο πρωί στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε πάνω τους κουραμπιέδες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.