Περπατώντας στην αριστερή όχθη του ποταμού Άραχθου, ελάχιστα μέτρα από το σημείο που βρίσκεται η πρώτη κρυφή, χτιστή μέσα στη γη, καμάρα του θρυλικού Γεφυριού της Άρτας, στέκει αγέρωχος και επιβλητικός ο Πλάτανος της Άρτας ή αλλιώς ο Πλάτανος του Αλή Πασά.
Ο Πλάτανος του Αλή Πασά στην Άρτα: Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος με τους τοπικούς θρύλους
Πρόκειται για έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο με τεράστια κλαδιά. Γύρω από τον θεόρατο κορμό του έχει κατασκευαστεί κιγκλίδωμα για να αποθαρρύνονται τα πιτσιρίκια, από το να μπαίνουν στο εσωτερικό του και να σκαρφαλώνουν στον κορμό του και στα κλαδιά του.
Η ιστορία του Πλάτανου της Άρτας, από τους παλαιότερους και ομορφότερους στην Ελλάδα έχει γίνει και δημοτικό τραγούδι, κλέφτικο, και ακόμα τραγουδιέται στα πανηγύρια και στις χαρές στα πανέμορφα γραφικά χωριά της πόλης.
Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους κάτω από τη σκιά του, λέγεται ότι καθόταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, απ’ όπου και πήρε τ’ όνομα Πλάτανος του Αλή Πασά και επιτηρούσε το κρέμασμα των γκιαούρηδων, που τολμούσαν να σηκώσουν κεφάλι στην εξουσία του. Σ’ αυτό το θέαμα μας μεταφέρει το δημοτικό τραγούδι: «Τι έχεις καημένε πλάτανε και στέκεις μαραμένος με τις ριζούλες στο νερό; Αλή πασάς επέρασε και δεν μπορώ να πιώ».
Από το 1976 ο Πλάτανος της Άρτας έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Το πυκνό πανέμορφο φύλλωμα του εκτείνεται σε περισσότερο από 200 τ.μ. σχηματίζοντας μια παχιά σκιά για όσους κάθονται από κάτω πίνοντας τον καφέ τους ή το δροσιστικό ρόφημά τους, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριου. Τι καλύτερο από το να βλέπεις και τη θέα του Γεφυριού και του Άραχθου ποταμού που κυλάει από κάτω.