Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Αλλάζει ριζικά την εικόνα του ιστορικού κέντρου (video)

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας! Πολλοί θα αναρωτηθείτε τι είναι και δικαιολογημένα.  Όπως αναφέρεται στον http://megalosperipatos.cityofathens.gr/ πρόκειται για ένα πρώτο δείγμα γραφής που επιβεβαιώνει την πρόθεσή του Δήμου να φέρει τα κάτω, πάνω και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε την πόλη μέχρι σήμερα. Είναι το συστατικό που σε κάνει να ζεις την πόλη και όχι απλά να ζεις στην πόλη. Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας είναι μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην Αθήνα. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβίωσης και ενοποίησης του ιστορικού κέντρου, που δημιουργεί έναν περίπατο γεμάτο από διαδρομές που ενώνουν, για πρώτη φορά , τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας, τους παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικούς θησαυρούς της και ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα στην καθημερινότητα των πολιτών. Το έργο ξεχωρίζει για δύο βασικούς λόγους. Για το μέγεθος και την σπουδαιότητα της συνολικής παρέμβασης και των θετικών αλλαγών που φέρνει στην πόλη, αλλά και για τον πρωτόγνωρο τρόπο και το πρωτοποριακό πνεύμα υλοποίησής του.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Αλλάζει ριζικά την εικόνα του ιστορικού κέντρου (video)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=9Arma8ITME0&feature=emb_logo

Ποιος είναι ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας;

“Αξιοποιούμε κάθε εκατοστό αυτής της πόλης για να δώσουμε χώρο στο περιβάλλον και τον πολίτη, κερδίζουμε κυριολεκτικά έδαφος με το έργο του Μεγάλου Περιπάτου. Δίνουμε ανάσα στους δρόμους της Αθήνας και τους αναδεικνύουμε.
Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν περίπου 50.000 τ.μ. ελεύθερου, Δημόσιου χώρου πίσω στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, δημιουργώντας τον πιο όμορφο περίπατο της Ευρώπης, με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα. Το σύνολο του Περιπάτου εκτός των ήδη διαμορφωμένων οδών Δ. Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, περιλαμβάνει την διαδρομή Β. Αμαλίας, Β. Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Β. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Μητροπόλεως και Ερμού, καθώς και την περιοχή της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου. Η παρέμβαση θα περιλάβει και την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), από την Ομόνοια ως την πλατεία Αιγύπτου για την ενοποίηση του Περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί και η σύνδεση του Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος, ώστε να συμπεριληφθεί στον Περίπατο και ο συγκεκριμένος, μοναδικός αρχαιολογικός χώρος”.

Ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριμένου έργου;

Μεταμορφώνουμε την Αθήνα σε μία σύγχρονη Μητρόπολη, αναδεικνύοντας το ιστορικό της κέντρο και τα μνημεία της, αυξάνοντας σημαντικά το Δημόσιο χώρο, ώστε να δημιουργηθεί ο πιο όμορφος περίπατος της Ευρώπης.
Βάζουμε τις βάσεις για μία νέα κουλτούρα της καθημερινότητας στην πόλη. Δημιουργούμε τον πολιτισμό της καθημερινότητας προς όφελος του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της ποιότητας ζωής. Ο τελικός στόχος του έργου είναι οι άνετες, πράσινες και ασφαλείς μετακινήσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε συνδυασμό με την ανάκτηση του Δημόσιου χώρου από τα Ι.Χ. και την τόνωση της αγοράς”.

Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο;

“Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τετραετίας. Πολλά από τα επιμέρους μόνιμα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα με στόχο σημαντικό μέρος του έργου να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022, όπου οι αλλαγές στο μεγαλύτερο μέρος του, θα είναι ορατές.
Δεν χάνουμε ούτε λεπτό. Ξεκινάμε και σε δύο χρόνια από τώρα, που θα έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του έργου, όλοι θα απολαμβάνουν τις αλλαγές που φέρνει. Δεν κάνουμε ένα έργο στο τέλος της τετραετίας, όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα. Το ξεκινάμε ΤΩΡΑ που είμαστε στην αρχή. Αυτό είναι το νέο που φέρνουμε στον τρόπο που λειτουργεί ο δήμος”

Ποια οφέλη θα έχει το έργο για την πόλη της Αθήνας και τους ανθρώπους της;

“Το έργο είναι μεγάλο, όχι μόνο για την αστική παρέμβαση αλλά και για τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί. Ανοίγει ένα νέο δρόμο στην πρωτεύουσα. Είναι ο δρόμος που οδηγεί μόνο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της πόλης σε όλους τους τομείς:

  • Οι παρεμβάσεις στην κινητικότητα της πόλης θα συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
  • Το Εμπορικό Τρίγωνο θα απελευθερωθεί από τα Ι.Χ. οχήματα και θα γίνει φιλικότερο προς τον πολίτη και το περιβάλλον.
  • Το τουριστικό προϊόν της Αθήνας θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία.
  • Θα αναβαθμιστεί ριζικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εργαζόμενων στην πόλη.
  • Θα δημιουργηθούν νέες σημαντικές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Μπακογιάννης στον ΑΝΤ1: Ο “Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας” απελευθερώνει 50 στρέμματα δημόσιου χώρου 

Μπακογιάννης στον ΑΝΤ1: Ο “Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας” απελευθερώνει 50 στρέμματα δημόσιου χώρου (βίντεο)
Μπακογιάννης στον ΑΝΤ1: Ο “Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας” απελευθερώνει 50 στρέμματα δημόσιου χώρου

Το πρωί της Τρίτης ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μίλησε στην εκπομπή του Αντ1 “Καλημέρα Ελλάδα” για το σχέδιο που αναμένεται να αλλάξει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Όπως αποκάλυψε υπήρξε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου έγινε κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία είχε να γίνει από το 2004, όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης και τόνισε ότι όλες οι παρεμβάσεις στην χειρότερη περίπτωση θα έχουν επίπτωση στην πόλη μόλις 4% .

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «το στοίχημα της πόλης είναι η μεικτή χρήση, να συμβιώνουμε όλοι μαζί και αυτό θέλουμε να πετύχουμε», ενώ ανέφερε ότι «ο Μεγάλος περίπατος απελευθερώνει 50 στρέμματα ελεύθερου χώρου» και τόνισε ότι «σήμερα η Αθήνα αδικείται και μας αδικεί όλους».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.