Ο Ιωάννης Παντελίδης μας φτιάχνει λαχταριστό προφιτερόλ!

Ο Ιωάννης Παντελίδης μας κάνει να ονειρευόμαστε γλυκά και φαγητά όλη μέρα! Το προφιτερόλ, κατά τη γνώμη μου, είναι το ωραιότερο γλυκό. Ο αγαπημένος μου φίλος το φτιάχνει καταπληκτικά και μας κάνει και μια ιστορική διαδρομή!

Υλικά για τα σου:
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι νερό
¼ κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι
4 αυγά
1 αυγό χτυπημένο για άλειμμα

Υλικά για τις κρέμες:
1 ½ κούπα γάλα
4 κουταλάκια του γλυκού κόρν φλάουερ
½ κούπα ζάχαρη
4 κρόκους
200 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος
4 κουταλιές κονιάκ
4οο γραμμάρια σαντιγί (1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 1 βανίλια και 2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη)


Εκτέλεση:
Για τα σου:
Βράζουμε το νερό με το αλάτι και το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και βράζουμε 2 λεπτά ακόμη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Μόλις πήξει το αδειάζουμε μέσα σε ένα μπόλ για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τα αυγά ένα – ένα και ανακατεύουμε. Σε ένα ταψί με μία λαδόκολλα κόβουμε με κορνέ το μίγμα μας σε μέγεθος σχεδόν μισού αυγού. Τα αλείφουμε ελαφρώς με το χτυπημένο αυγό και τα αφήνουμε μερικά λεπτά να σταθούν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180ο C και ψήνουμε μέχρι να είναι έτοιμα, χρυσαφένια από έξω και τραγανά.
Για τη σαντιγί:
Χτυπάμε την κρέμα μέχρι να αρχίσει να πήζει και έπειτα ρίχνουμε κατευθείαν τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. ΔΕΝ το παρακάνουμε με το χτύπημά τους, καθώς η σαντιγί κόβει εύκολα! Μόλις είναι έτοιμη τη βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο.
Για τις κρέμες:
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα ανακατεύουμε το κόρν φλάουερ με τη ζάχαρη και τους κρόκους και αμέσως μετά ρίχνουμε το ζεστό γάλα (ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΛΙΑΡΟ ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ). Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφήνουμε λίγη κρέμα στην άκρη για να γεμίσουμε τα σου και στην υπόλοιπη ρίχνουμε την κουβερτούρα γάλακτος κομμένη σε μικρά κομματάκια και ανακατεύουμε. Στην κρέμα, που αφήσαμε στην άκρη προηγουμένως, προσθέτουμε τη μισή σαντιγί και το κονιάκ.
Στήσιμο:
Μόλις τα σου μας είναι έτοιμα, και αφού τα έχουμε αφήσει λίγη ώρα να κρυώσουν, τα ανοίγουμε και τα γεμίζουμε με τη λευκή κρέμα.
Σερβίρουμε είτε σε γυάλινο μπολ βουτηγμένα μέσα στη σοκολάτα, είτε βάζοντας τα σου μέσα σε ένα ποτήρι και περιχύοντας από πάνω τη κρέμα σοκολάτας. Γαρνίρουμε και στις 2 περιπτώσεις από πάνω με σαντιγί και… Καλή σας απόλαυση!!

Προφιτερόλ – ιστορική αναδρομή:

Profiteroles – Γαλλία

Η λέξη profiteroles, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, αρχικά σήμαινε «μικρά κέρδη». Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μια ζύμη που κερδίζει, που φουσκώνει δηλαδή στο ψήσιμο. Τα προφιτερόλ υπήρξαν αλμυρά, πριν γίνουν επιδόρπια και αρχίσουν να αποτελούν τη βάση για υπέροχα γλυκίσματα όπως τα Croquembouche. Έτσι τον 19ο αιώνα παρασκεύαζαν και προφιτερόλ για σούπες, δηλαδή μικρά σού τα οποία έριχναν στη σουπιέρα πριν σερβίρουν τη σούπα. Η σημερινή εκδοχή αυτών των προφιτερόλ είναι τα gougères, τα μικρά σού με τυρί, τα οποία οι Βουργουνδοί καταναλώνουν με μεγάλη ευχαρίστηση την ώρα του απεριτίφ.

Τα γλυκά προφιτερόλ αρχικά γεμίζονται με σαντιγί με άρωμα βανίλιας και περιχύνονται με σως σοκολάτας ή καφέ. Ο λεπτός συνδυασμός παγωτού και ζεστής σως είναι η έννοια του προφιτερόλ για τους Γάλους εδώ και αρκετά χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.