Τον Ιωάννη Παντελίδη τον γνωρίζω πολλά και χρόνια κι επειδή έχω φάει από τα χεράκια του, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι οι συνταγές του είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Αυτή τη φορά του ζήτησα να μοιραστεί μαζί με τους αναγνώστες του travelgirl.gr την αγαπημένη του συνταγή για κέικ καρότου.
Συνταγή για κέικ καρότου
- 3 Αυγά 250γρ.
- Αλεύρι 250γρ.
- Μαύρη Ζάχαρη (ΟΧΙ ΚΑΣΤΑΝΗ)
- 200ml Καλαμποκέλαιο 150γρ.
- Καρότα (αλεσμένα) 150γρ.
- Καρύδια (αλεσμένα) 100γρ.
- Σταφίδες
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- Μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
- Χυμό από μισό λεμόνι
- Βούτυρο για φόρμα ή ταψί
Εκτέλεση συνταγής για κέικ καρότου
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου. Σε ένα μπολ βάζουμε τα «στερεά» υλικά (δηλ. Αλεύρι, baking powder, σόδα, κανέλα, αλάτι, πιπέρι, γαρύφαλλο). Χωρίζουμε τα αβγά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αβγών, το ξύσμα από το πορτοκαλί και το λεμόνι, το χυμό του λεμονιού, το καλαμποκέλαιο και τη ζάχαρη. Μόλις γίνει ένα μείγμα προσθέτουμε τα καρότα, τις σταφίδες και τα καρύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο μπολ που χωρίσαμε τα αβγά, με τη βοήθεια ενός μίξερ, κάνουμε τα ασπράδια μαρέγκα (δηλ. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν «αφρός»).
Προσθέτουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας (μαριζ) προσθέτουμε τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις στο μείγμα μας. Βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα κέικ ή σε ένα ταψί βάζουμε το μείγμα μας και το ψήνουμε στις αντιστάσεις για 40 με 45 λεπτά. Το μείγμα μας – όπως και το μείγμα ενός κέικ – πρέπει να είναι στέρεο και όταν το τρυπάμε με ένα μαχαίρι να μην βγαίνει υγρό μείγμα από το κέντρο.
Για τους λάτρες των αμερικανικών συνηθειών μπορούμε να φτιάξουμε και ένα γλάσο προαιρετικά. Θα χρειαστούμε 500γρ. Τυρί κρέμα, 150γρ. Ζάχαρη και 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Το αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο για να δέσει πριν το βάλουμε στο κέικ.