Ο Ευγένιος Βασιλικός στο travelgirl.gr: Οι υποδομές είναι από τα βασικά θέματα που πρέπει να εστιάσουμε αν θέλουμε να θωρακίσουμε το μέλλον

O Ευγένιος Βασιλικός, ο νέος πρόεδρος στην Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού παραχώρησε συνέντευξη στο travelgirl.gr και μίλησε μεταξύ άλλων για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, για τον υπερτουρισμό και τις υποδομές. Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιβάρυνση των ξενοδοχείων από τους Δήμους, στα τέλη ανθεκτικότητας και στα “πράσινα” ξενοδοχεία.

Ο Ευγένιος Βασιλικός στο travelgirl.gr: Οι υποδομές είναι από τα βασικά θέματα που πρέπει να εστιάσουμε αν θέλουμε να θωρακίσουμε το μέλλον

Ο Ευγένιος Βασιλικός στο travelgirl.gr: "Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι "πληγή" για τα ξενοδοχεία, αλλά μία "φούσκα"
Ο Ευγένιος Βασιλικός στο travelgirl.gr: Οι υποδομές είναι από τα βασικά θέματα που πρέπει να εστιάσουμε αν θέλουμε να θωρακίσουμε το μέλλον

Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού. Είστε ικανοποιημένος; Τι άλλες αλλαγές θα μπορούσαν κατά τη γνώμη σας να γίνουν;

Ο νέος Νόμος, εκτιμώ πως κινείται προς μια πολύ καλή κατεύθυνση, καθώς αρκετά βασικά θέματα ποιοτικού κυρίως χαρακτήρα μπαίνουν σε μια σειρά και αισθανόμαστε ένα αίσθημα ικανοποίησης. Περισσότερο από μια 10ετια αιτούμαστε κάποιου είδους αυστηρότερο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, έχοντας αποδείξει με μελέτες και στοιχεία, ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν έφερε μόνο θετικά αποτελέσματα όπως πολλοί ισχυρίζονται, αλλά και δημιούργησε σειρά σημαντικών προβλημάτων. Ωστόσο, σαφώς πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλες ρυθμίσεις, όπως παρατηρούμε να γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί – ώστε να κινηθούμε εγκαίρως και να προλάβουμε παρόμοιες συνέπειες. 

Υπερτουρισμός. Ένας όρος που δύσκολα λέμε, αλλά λόγω των ελλείψεων σε υποδομές θα τον βρούμε μπροστά μας. Τι προτείνετε γι αυτό; Ένα άλλο ζήτημα που επίσης μας απασχολεί σε παγκόσμια κλίμακα είναι και ο μαζικός τουρισμός. Μήπως ήρθε η ώρα για ένα πλάνο στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια;

Είναι ένας όρος που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ότι πολλές φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα, ειδικά στην χώρα μας. Ο παγκόσμιος Τουρισμός είναι σε συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια και ας μην ξεχνάμε πως έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα ταξίδια – ιδιαίτερα μετά από την πανδημία. Η δυνατότητα ταξιδιού προσεγγίζεται από πολύ περισσότερους ανθρώπους σε όλο το κόσμο καθώς τα ταξίδια γίνανε πολύ πιο οικονομικά για πολλούς προορισμούς. Ξενοδοχεία και διακοπές ‘all inclusive’,’low cost’ αεροπορικές εταιρείες και εισιτήρια, ακόμη και η βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν ωθήσει τον κόσμο να έχει καλύτερη , ευκολότερη και οικονομικότερη πρόσβαση σε περισσότερα αλλά και πιο μακρινά ταξίδια.

Για τους παραπάνω λόγους βλέπουμε ορισμένους ανταγωνιστικούς προορισμούς ‘να υποφέρουν’ πλέον από την επιτυχία τους και να αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. Η Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση σε αυτό το επίπεδο, ευτυχώς, όμως έχουμε παρατηρήσει περιοδικά συμπτώματα ‘συνωστισμού’, τα οποία, εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως -με την σωστή γενική και ειδική υποδομή αλλά και με την σωστή στρατηγική- σίγουρα μπορούν εύκολα να μας φέρουν αντιμέτωπους με προβλήματα ‘υπερτουρισμού’. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να θέσει ως βασική προτεραιότητα κατ’ αρχήν την βελτίωση της καθημερινότητας των ίδιων των πολιτών, των μόνιμων κατοίκων δηλαδή του κάθε προορισμού και παράλληλα να αποφασίσει και να προσδιορίσει τι είδους τελικά Τουρισμό επιθυμούμε για τις επόμενες δεκαετίες.

Υποδομές. Ένα ζήτημα που όπως φαίνεται θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια. Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που πρέπει να εστιάσουμε εάν θέλουμε να θωρακίσουμε το μέλλον μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την όποια κρίση ή δύσκολη περίοδο. Από τις ‘βαριές’ γενικές υποδομές όπως δίκτυα νερού, αποχέτευσης, οδικό δίκτυο, κ.λπ. μέχρι και τις πιο ‘ειδικές’, από τη δημιουργία Συνεδριακού κέντρου και την επίλυση προβλημάτων parking έως και την καλύτερη οργάνωση της καθαριότητας και αποκομιδής / διαχείρισης απορριμμάτων, νερού κ.λπ. Τα θέματα της υποδομής μας απασχολούν εδώ και δεκαετίες και ο κλάδος μας τα έχει αναδείξει πολλές φορές μέσω προτάσεων ή και αντιδράσεων όπως επίσης έχει τεκμηριώσει θέσεις – μέσω μελετών, αλλά καταλήγουμε συνήθως να κάνουμε οι επιχειρηματίες ιδιωτικές επενδύσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες των υποδομών. Εάν δεν δρομολογηθεί ένα στρατηγικό πλάνο εφαρμογής όλων αυτών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, φοβάμαι πως σε κάποια χρόνια θα δούμε τις επιπτώσεις.

Πρόσφατα οι ξενοδόχοι ζήτησαν την παρέμβαση Λιβάνιου για να σταματήσει η επιβάρυνση των ξενοδοχείων από τους Δήμους. Έχετε κάποια απάντηση; Όλες αυτές οι επιβαρύνσεις απ’ ότι καταλαβαίνουμε θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού; Την άποψή σας. 

Είναι κάτι που μας δραστηριοποίησε και τοπικά ως Ένωση Ξενοδόχων και ζητήσαμε από τους Δημάρχους και τα τοπικά Δημοτικά Συμβούλια στην Αττική να μην αυξήσουν δημοτικά τέλη και τέλη διαμονής παρεπιδημούντων. Εδώ οφείλω να ευχαριστήσω τους Δήμους που ήδη έχουν πάρει την απόφαση να μην προβούν σε αυξήσεις. Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε ενημερώνοντας και τους υπόλοιπους Δήμους για τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε πως αυτή η κίνηση δεν θα βοηθήσει τελικά στην αύξηση εσόδων προς τους δήμους, αλλά σε μια επιβάρυνση προς τον τελικό καταναλωτή, η οποία τελικά μπορεί να τον ωθήσει και προς έναν άλλο προορισμό. Επίσης, μην ξεχνάμε πως μπορεί να δημιουργήσει και καταστάσεις ‘εσωτερικού’, αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όσον αφορά στα τέλη ανθεκτικότητας, πού θα πηγαίνουν τελικά αυτά τα χρήματα; Ο Τουρισμός φέρνει πολλά έσοδα στο κράτος όμως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων έχουν επωμιστεί πολλά οικονομικά βάρη.

Είναι σαφές, ακόμα και μέσα από τις Έρευνες που έχουν υλοποιηθεί, πώς είμαστε ένας κλάδος που σηκώνουμε υπερβολικά οικονομικά βάρη, τα οποία τις περισσότερες φορές μας επιβάλλονται ‘ως κεραυνός εν αιθρία’ και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση. Όχι μόνο τις ‘καλές’ σε απόδοση χρονιές, αλλά και τις ‘κακές’ χρονιές, εμείς καλούμαστε να αποδίδουμε στο κράτος πολύ περισσότερα από άλλους κλάδους. Η επιρροή του Τουρισμού γενικότερα στην οικονομία της χώρας είναι πολύ μεγάλη. Το ζήτημα ωστόσο, είναι να συμφωνήσουμε όλοι, πως τα χρήματα που εισπράττονται, όντως θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένα έργα και δράσεις, οι οποίες θα θωρακίσουν τους προορισμούς και τον Τουρισμό από καταστάσεις που έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν και από τεράστια προβλήματα που παρατηρούμε σε πολλές άλλες χώρες ή πόλεις του κόσμου.

Μια τελευταία ερώτηση.. Θεωρείτε δίκαιο, να έχουν φθηνότερη χρηματοδότηση τα “πράσινα” ξενοδοχεία;

Είναι ένα κίνητρο, το οποίο πιστεύω πρέπει να το βλέπουμε θετικά. Οι ξενοδοχειακές μονάδες συνεχώς αναβαθμίζονται και πρέπει, είναι υποχρεωμένες να το κάνουν για να διατηρούμε το προσφερόμενο προϊόν μας σε υψηλό επίπεδο και να μπορούμε να προσελκύουμε ποιοτικότερη πελατεία. Το μέλλον, όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και γενικότερα, απαιτεί να στραφούμε όλοι προς την βιωσιμότητα. Άρα κάθε κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση σαφώς είναι θετικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.