Ο δήμαρχος της Πάρου, Κώστας Μπιζάς μίλησε στο travelgirl.gr για το τουριστικό 2024, για τους στόχους του 2025, για τις προκρατήσεις, το φετινό Πάσχα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο η Πάρος όσο και τα ελληνικά νησιά, τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τη βιωσιμότητα. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο πολεοδομικό του νησιού, αλλά και στα έργα που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν.
Ο δήμαρχος της Πάρου, Κώστας Μπιζάς στο travelgirl.gr: “Καθαριότητα, κυκλοφοριακό και διαχείριση του νερού τα ζητήματα που απαιτούν άμεσα λύση”
Μία ανασκόπηση του τουριστικού 2024. Είστε ικανοποιημένος;
Η Πάρος είναι ένα νησί που έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός προορισμός της χώρα μας εδώ και 50 χρόνια (η ανάπτυξη της ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970). Διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, σημαντικά ιστορικά μνημεία, πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Το 2024 ήταν μια χρονιά που το νησί μας παρουσίασε μια αύξηση στις αφίξεις περίπου 10%. Η προτίμηση των χιλιάδων επισκεπτών προς το νησί μας προφανώς μας ικανοποιεί, αλλά συγχρόνως αυξάνει και τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο ώστε να τους προσφέρουμε αυθεντικές – γνήσιες και ποιοτικές εμπειρίες.
Στόχοι για το 2025. Σε ποιες αγορές απευθύνεστε και τι τουρισμό θέλετε να προσελκύσετε.
Ο στόχος μας για το 2025 είναι να προσφέρουμε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους επισκέπτες μας. Το νησί μας επιλέγουν να επισκεφτούν άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες μας προέρχονται από Ελλάδα, Γαλλία, Η.Π.Α., Ιταλία, Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Ισραήλ, Καναδά, Αυστραλία κ.α. Οι αγορές της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αμερικής, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάζουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η Πάρος προσφέρει καταλύματα για όλα τα βαλάντια και για τον παραπάνω λόγο προσελκύει πολυάριθμους επισκέπτες που απολαμβάνουν την διαμονή τους στο νησί μας.
Κύριο μέλημά μας είναι η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικός, αθλητικός, γαστρονομικός, θρησκευτικός, περιπατητικός κ.α.), που θα συμβάλουν αφενός στη διασπορά στο χώρο και στο χρόνο των επισκεπτών και αφετέρου στην επαφή με τη φύση και με όσα η ίδια προσφέρει στον επισκέπτη. Επιθυμούμε να προσελκύσουμε τουρίστες που αναζητούν να ζήσουν υψηλής ποιότητας εμπειρίες, συνδυάζοντας την πολιτιστική κληρονομιά με τη φυσική ομορφιά και την τοπική παράδοση.
Έχετε προ Κρατήσεις και από ποιες περιοχές;
Το 2025 φαίνεται να ξεκινάει με καλούς οιωνούς. Υπάρχουν αρκετές προκρατήσεις από χώρες που προαναφέρθηκαν και αν δεν υπάρξει κάποιο απρόσμενο γεγονός, εκτιμούμε ότι φέτος η τουριστική κίνηση θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2024.
Φέτος το Πάσχα πέφτει νωρίς. Ξεκίνησαν οι κρατήσεις;
Η περίοδος του Πάσχα είναι από τις πιο όμορφες για το νησί μας διότι η φύση είναι ανθισμένη, ο καιρός θαυμάσιος και συγχρόνως υπάρχουν δεκάδες εκκλησιαστικά μνημεία σε όλες τις Κοινότητες του νησιού μας για να βιώσουν οι επισκέπτες με κατάνυξη τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει και για την περίοδο του Πάσχα οπότε υπάρχει, για την συγκεκριμένη περίοδο, αισιοδοξία από τον τουριστικό κλάδο ότι η προσέλευση επισκεπτών, κυρίως Ελλήνων, οι οποίοι θα μείνουν σε τουριστικά καταλύματα ή στα ιδιωτικά σπίτια που διαθέτουν στο νησί μας θα είναι αυξημένη.
Από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι ελλείψεις στις υποδομές. Ποια είναι τα δικά σας προβλήματα που ζητούν άμεσα λύση;
Το νησί σύμφωνα με την απογραφή του 2024, έχει περίπου 15.000 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται και κυμαίνεται ημερησίως από 60.000 έως 100.000 (μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες). Όπως αντιλαμβάνεστε η μεγάλη αυτή αύξηση δημιουργεί σημαντικά ζητήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στο κυκλοφοριακό του νησιού μας και στην διαχείριση του νερού.
Το ζήτημα της καθαριότητας λόγω της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με ελάχιστους οδηγούς και εργάτες είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας την προηγούμενη χρονιά. Ήδη, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, έχουμε προκηρύξει 44 θέσεις συμβασιούχων στην Υπηρεσία καθαριότητας και εργαζόμαστε ώστε φέτος να υπάρχουν πιο έγκαιρα εργολαβίες που θα συμβάλουν στην βελτίωση της εικόνας. Επίσης, μετά από πιέσεις μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν προγραμματιστεί για το 2025 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση της εντοπιότητας. Παράλληλα, ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ την κατασκευή νέου κυττάρου Χ.Υ.Τ.Α. Πάρου- Αντιπάρου και μιας μονάδας ΜΕΒΑ.
Αναφορικά με το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτό οφείλετε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το οδικό δίκτυο του νησιού μας είναι της δεκαετίας του 80 και του 90. Αξίζει να υπογραμμίσουμε, πως στο κεντρικό λιμάνι της Παροικίας, τον Αύγουστο κατά το χρονικό διάστημα από τις 10:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ., καθημερινά καταφθάνουν 7 πλοία και ταχύπλοα τα οποία διακινούν 600 περίπου οχήματα, με αποτέλεσμα στους δρόμους πέριξ του κεντρικού λιμένα, να δημιουργείται μεγάλο κυκλοφορικό πρόβλημα, με τους οδηγούς να εγκλωβίζονται στα αυτοκίνητά τους για αρκετή ώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων αλλά και στο να αποκομίζουν αρνητική εμπειρία οι χιλιάδες επισκέπτες μας. Ως νέα Δημοτική Αρχή έχουμε ήδη στείλει αιτήματα εξεύρεσης λύσης προς τους αρμόδιους Υπουργούς, για να υπάρξει αρτιότερος προγραμματισμός, με διασπορά των ακτοπλοϊκών δρομολογίων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός της ταυτόχρονης άφιξης πλοίων και ταχύπλοων. Ακόμα, έχουμε ήδη ενοικιάσαμε 2 νέα πάρκινγκ στην Παροικία και θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα στην ενοικίαση και άλλων σε όσες κοινότητες παρουσιάζουν κυκλοφοριακό πρόβλημα. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2024 υπεγράφη σύμβαση με σύμπραξη μελετητών για την εκπόνηση μελέτης φωτεινής σηματοδότησης της κεντρικότερης διασταύρωσης της πρωτεύουσας του νησιού μας (Διασταύρωση ΄΄Πρώην Γκίκα΄΄). Η τοποθέτηση φαναριών για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, θα βελτιώσει την κατάσταση, μειώνοντας την ταλαιπωρία των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών καθώς θα διασφαλίσει την καλύτερη κυκλοφοριακή ρύθμιση των οχημάτων αλλά και την ασφάλεια τόσο των οδηγών όσο και των πεζών.
Ένα άλλο ζήτημα είναι η τεράστια κατανάλωση στο νερό που ξεπερνάει ημερησίως τα 18.000 κυβικά. Η λειψυδρία τα τελευταία χρόνια, ήρθε να εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, καθώς οι βροχοπτώσεις είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τη ζήτηση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Στο νησί μας λειτουργεί από το 2000 η Δ.Ε.Υ.Α.Π. και με την εκάστοτε δημοτική διοίκηση, έχει εκτελέσει και εκτελεί μεγάλο αριθμό δύσκολων έργων στην ύδρευση και την αποχέτευση του νησιού μας με απόλυτα θετικό αποτέλεσμα. Το 2024 επισκευάστηκε μια μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 κυβικών παραγόμενου νερού ημερησίως που τοποθετήθηκε στη Μάρπησσα, κατασκευάζεται μια καινούρια στο Κρωτήρι της Παροικίας δυναμικότητας 2.000 κυβικών παραγόμενου νερού ημερησίως και πριν λίγους μήνες εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας μια επιπλέον μονάδα αφαλάτωσης στον Παρασπόρο συνολικής δυναμικότητας 2.500 κυβικών/ημέρα. Με σωστό προγραμματισμό, με ιεράρχηση των αναγκών και με διεκδικήσεις των απαραίτητων πόρων, θα εκτελεστούν τα έργα που είναι πρώτης προτεραιότητας, όπως νέες αφαλατώσεις, συντηρήσεις παλαιών δικτύων και τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων.
Όλοι μιλούν για βιωσιμότητα. Τι ενέργειες μπορούν να γίνουν από μέρους σας;
Το φυσικό περιβάλλον παίζει πρωταρχικό ρόλο στο να καταστήσει έναν προορισμό ελκυστικό. Το ίδιο σημαντική είναι και η αρχιτεκτονική που δίνει το «χρώμα», την ταυτότητα κάθε περιοχής. Όλοι επιθυμούμε η ανάπτυξη του τόπου μας να γίνεται με όρους βιωσιμότητας.
Η συνέχιση της άναρχης ανάπτυξης του Τουρισμού, χωρίς μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της φέρουσας ικανότητας και χωρίς την εναρμόνιση, με την πολιτισμική παράδοση, ενέχουν τον κίνδυνο της περεταίρω αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του νησιού μας, πράγμα που τελικά, θα βλάψει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμε.
Η δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, θα πρέπει να έχει ως κύριο στόχο την προστασία και την ανάδειξη της πλούσιας τουριστικής μας ταυτότητας, όπως το κλίμα, η βιοποικιλότητα, οι ακτογραμμές μας, η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Είναι ανάγκη να προσφύγουμε σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες όπως αναφέραμε και παραπάνω θα συμβάλουν στη διασπορά στο χώρο και στο χρόνο των επισκεπτών. Πρέπει να στοχεύσουμε στη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην προώθηση των μοναδικών και γνήσιων τοπικών προϊόντων τα οποία χαρακτηρίζουν τον τόπο μας και την γαστρονομία του. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, της ενεργειακής απόδοσης, της μείωσης των εκπομπών του άνθρακα, της εξοικονόμησης του νερού.
Απαραίτητη επίσης είναι η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ώστε να μειώσουμε τα απορρίμματα που παράγουμε. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με διαχωρισμό στην πηγή, για όλα τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα και τα λεγόμενα επικίνδυνα υλικά.
Στις προτεραιότητες μας στο εγγύς μέλλον είναι η εκπόνηση μελέτης φέρουσας ικανότητας, για να δούμε τα όρια του νησιού μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον, βάζοντας φραγμό στην άναρχη ανάπτυξη. Για τον παραπάνω λόγο έχουμε ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία να θεσπίσουν μέτρα και πολιτικές που θα διασφαλίζουν το σεβασμό του Περιβάλλοντος και την υλοποίηση έργων που θα αναπτύσσουν ισομερώς όλο το νησί.
Ως δημοτική αρχή τι έργα θα κάνετε για τον τουρισμό που έχουν δρομολογηθεί;
Ως νέα δημοτική αρχή σε σχέση με τον τουρισμό επιδιώκουμε να δώσουμε έμφαση σε έργα που θα διασφαλίσουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Πρόκειται για έργα που έχουν να κάνουν με α) την προσβασιμότητα, όπως κατασκευή πεζοδρομίων και νέων πλατειών, β) την καθαριότητα, όπως την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και σύναψη σχετικών εργολαβιών και γ) το κυκλοφοριακό, όπως η ενοικίαση νέων χώρων στάθμευσης, η εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, η τοποθέτηση φαναριών κ.α.
Το νέο πολεοδομικό της Πάρου θα βάλει φρένο στην ασυδοσία;
Αυτή τη στιγμή στην Πάρο χτίζονται εκατοντάδες κατοικίες με υπόσκαφα και υδάτινα στοιχεία που μετατρέπονται σε πισίνες. Συγχρόνως υπάρχουν επενδυτικές προτάσεις για κατασκευή μεγάλων τουριστικών μονάδων με την μορφή Στρατηγικών Επενδύσεων. Θα πρέπει λοιπόν να μπει ένα τέλος. Αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το ΣτΕ υιοθετήσουν τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μας στο πλαίσιο της εκπόνησης του Τ.Π.Σ., τότε ναι θα μπει ένα φρένο στην ασυδοσία.
Ευελπιστούμε, ότι το νέο ΤΠΣ μπορεί να βάλει φρένο στην άναρχη δόμηση, να καθορίσει χρήσεις γης με κοινόχρηστο χαρακτήρα (πλατείες, δρόμοι) και να χωροθετήσει έργα για την εύρυθμη και σωστή λειτουργία του νησιού μας. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην προστασία του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου καθώς και των διαθέσιμων φυσικών και πολιτιστικών πόρων, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη διαμόρφωση της πλέον αποδεκτής και βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες, ανάγκες και αναπτυξιακές δυνατότητες της Πάρου και η οποία θα καθορίσει το μέλλον της για τα επόμενα χρόνια.