Μέσα από το travelgirl.gr έχω τη δυνατότητα να γνωρίσω πολλούς και σπουδαίους σεφ της χώρας μας. Ένας από αυτούς ήταν και ο Νίκος Κοντοσώρος. Ευγενής, με πίστη στα ελληνικά προιόντα τον είχα συναντήσει πέρσι στο Ark όπου θα παρουσίαζε το menu του εστιατορίου στη Φλώρινα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μιλήσαμε για την ελληνική κουζίνα, τις βραβεύσεις του αλλά και τον τρόπο που μαγείρευε… Σήμερα πριν λίγη ώρα πληροφορήθηκα από τα μέσα το θάνατό του.
Διαβάστε μερικά αποσπάσματα της συνέντευξης που μου παραχώρησε.
«Είναι χαρακτηριστική η κουζίνα μας, έχει δυνατές γεύσεις, δε βρίσκεις εύκολα αυτού του τύπου στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είμαστε σε μία εποχή που έχουμε σπαράγγια ακόμη, τουλάχιστον για εμάς που είμαστε πιο βόρεια, είναι τα άσπρα», μου είπε χαρακτηριστικά.
Ήταν περίπου γύρω στις 20.00 και ήδη κόσμος περίμενε να γευτεί τα πιάτα από το menu του στο πλαίσιο της γαστρονομικής εκδήλωσης, «Symposio at Ark». Το menu περιλάμβανε βελουτέ σπαραγγιού με κρουτόν και παρμεζάνα, χαβιάρι από πιπιεριές Φλωρίνης με κύβους τηγανητής φέτας, τραχανάς με μοσχαρίσια κεφτεδάκια, αρωματισμένος με «τσουμπρίκα» και γλυκό χυλοπιτάκι
Φυσικά την ώρα που απολάμβανα τις γεύσεις δεν μπορούσα παρά να ρωτήσω τον σεφ από πότε του μπήκε το μικρόβιο της μαγειρικής. «Όταν ήμουν μικρος και οι γονείς μου δούλευαν έιχαν καπνά εκείνα τα χρόνια μας άφηναν φαγητά σε κάποια φαναράκια με σίτο και τα παίρναμε και τα τελειώναμε εκεί. Σε δεύτερη φάση, δούλευα σε ένα εργοστάσιο κρασιού όπου στα διαλείμματα ψιλομαγειρεύαμε κάποια πράγματα κι έτσι σιγά σιγά άρχισα να μαγειρεύω. Η πεθερά μου με έβαλε στην τοπική κουζίνα και στα προιόντα της περιοχής κι έτσι συνεχίζουμε εδώ και 30 χρόνια να κάνουμε και να αναβαθμίζουμε την τοπική κουζίνα».
Κάνετε γκουρμέ πιάτα;
«Δεν μπορώ να πω γκουρμέ ακριβώς, μπορώ να πω προσαρμοσμένη με τα καινούρια δεδομένα και παρουσιασμένη διαφορετικά έτσι ώστε να έχει και εικόνα. Τα πιάτα είναι σήμερα αρχιτεκτονική περισσότερο παρά φαγητό», μου είπε χαμογελώντας!
Όσο για εκείνους που θα επισκεφθούν τη Φλώρινα και φάνε στο εστιατόριό του, θα έχουν την τύχη να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα. «Είμαστε στο Κοντοσώρος. Βασικά έχουμε δύο menu με τοπική κουζίνα που μπορεί να πάρει μία σειρά από πιάτα με χαρακτηριστικό της περιοχής, όπως και κάποιες πιο εξελιγμένες προτάσεις. Και φυσικά πρέπει να δοκιμάσει κρασί της περιοχής. Νομίζω ότι το κλίμα συμβάλλει πολύ στα προιόντα μας, με ζεστές μέρες και κρύες νύχτες. Που έχουμε καλύτερες οξύτητες τόσο στη γεύση όσο και στο κρασί».
Ποιος ήταν ο Νίκος Κοντοσώρος
Ο Νίκος Κοντοσώρος από το Ξινό Νερό Φλώρινας, ο σεφ που απογείωσε την ντόπια δυτικομακεδονική κουζίνα και την έκανε γνωστή σε όλη την Ελλάδα, έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο. Στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εξαιτίας του καρκίνου τα τελευταία χρόνια έδειξε στωικότητα, θάρρος και αισιοδοξία, χωρίς να εγκαταλείψει ούτε λεπτό την φημισμένη κουζίνα του. Η κουζίνα του Νίκου Κοντοσώρου είχε βραβευθεί ουκ ολίγες φορές με χρυσούς σκούφους και μόλις πρόσφατα έλαβε το «Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018». Ήταν δεξιοτέχνης, τολμηρός και με την εκλεπτυσμένη δουλειά του έγινε πρεσβευτής σε όλη την Ελλάδα της τοπικής κουζίνας της Φλώρινας.Από τους γνώστες και ειδικούς των γεύσεων η κουζίνα του θεωρείται υψηλών γευστικών απαιτήσεων. Κατάφερε μ’ ένα μικρό εστιατόριο στο Ξινό Νερό Αμυνταίου Φλώρινας, να βάλει στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας μια ολόκληρη περιοχή αναδεικνύοντάς τον πλούτο του ξινόμαυρου και την ντόπια κουζίνα στους εκατοντάδες επισκέπτες του κάμπου του Αμυνταίου.
Η πρωτοποριακή δουλειά που έκανε συμπαρέσυρε και άλλους επαγγελματίες του είδους στα εκλεπτυσμένα βήματα του. Στον Νίκο Κοντοσώρο το σύνολο των οινοποιών της περιοχής του Αμυνταίου αναγνωρίζει τον άνθρωπο που αναβάθμισε την περιοχή κατατάσσοντάς την σε υψηλές θέσεις στις γεύσεις του κρασιού και των τοπικών προϊόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο κάμπος του Αμυνταίου διαθέτει εκτός από το φημισμένο Ξινόμαυρο και μια από τις καλύτερες κουζίνες της Βόρειας Ελλάδας με μια πλούσια ποικιλία γεύσεως από προϊόντα της περιοχής.