Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου μας δείχνει τις πιο ωραίες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Πριν από λίγες ημέρες βρεθήκαμε στα cooking class του Αλέξανδρου Παπανδρέου μετά από πρόσκληση της Communication Lab και της Lurpak για να μάθουμε να φτιάχνουμε τις πιο ωραίες χριστουγεννιάτικες συνταγές για το γιορτινό τραπέζι!

Λευκή κρέμα σοκολάτας με crumble ginger και κόκκινα φρούτα

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου μας δείχνει τις πιο ωραίες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου μας δείχνει τις πιο ωραίες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψύξης: 2 ώρες

Για 4 άτομα

Υλικά

380 γραμμάρια λευκή σοκολάτα

210 ml γάλα

5 γραμμάρια ζελατίνη φύλλα

420 ml κρέμα γάλακτος

Για το crumble:

225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

170 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

170 γραμμάρια βούτυρο

2 κουταλάκια ginger τριμμένο

Για την σάλτσα:

200 γραμμάρια κόκκινα φρούτα

120 γραμμάρια ζάχαρη

Για το σερβίρισμα:

Κόκκινα φρούτα

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ με πολύ παγωμένο νερό βυθίζετε τις ζελατίνες και τις αφήνετε να μαλακώσουν.

Σπάτε τη λευκή σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετείτε σε ένα ψηλό μπολ.

Τοποθετείτε έναν κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, μαζί με το γάλα και την κρέμα γάλακτος, να ζεσταθεί και όταν είναι έτοιμο, στραγγίζετε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτετε στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθούν τελείως.

Προσθέτετε το γάλα και την κρέμα στο μπολ με την λευκή σοκολάτα και το αφήνετε 4-5 λεπτά να ξεκινάει να λιώνει την σοκολάτα.

Χτυπάτε το μείγμα με μία ηλεκτρική ράβδο και το τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, σκεπασμένο με μία μεμβράνη, η οποία να ακουμπάει την κρέμα.

Όση ώρα παγώνει η κρέμα για το crumble, σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε το αλεύρι μαζί με την ζάχαρη και το τριμμένο ginger, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, την ζάχαρη, και ανακατεύετε με τα χέρια μέχρι να πάρει το μείγμα την υφή χοντρού τρίμματος.

Απλώνετε το crumble σε ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 30-35 λεπτά.

Όταν το crumble είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.

Σε ένα άλλο multi τοποθετείτε τα κόκκινα φρούτα μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί μία σάλτσα.

Μόλις η κρέμα λευκής σοκολάτας παγώσει σερβίρετε σε μπολάκια ή ποτηράκια στρώσεις από το crumble, την κρέμα λευκής σοκολάτας, την σάλτσα κόκκινων φρούτων και τέλος τα φρέσκα κόκκινα φρούτα.

Μανιταρόσουπα σερβιρισμένη με σαντιγί μπλε τυρί

Μανιταρόσουπα σερβιρισμένη με σαντιγί μπλε τυρί
Μανιταρόσουπα σερβιρισμένη με σαντιγί μπλε τυρί

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 35-40 λεπτά

Για 4 άτομα

Υλικά

250 γραμμάρια ασπρομανίταρα κομμένα σε φέτες

250 γραμμάρια brown μανιτάρια κομμένα σε φέτες

250 γραμμάρια πορτομπέλο κομμένα σε φέτες

40 γραμμάρια αποξηραμένα βασιλομανίταρα

4-5 φέτες μπέικον κομμένο σε λωρίδες

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές βούτυρο Lurpak

650 ml ζωμός κοτόπουλο

4 κουταλιές κρέμα γάλακτος Arla

Για την σαντιγί μπλε τυρί:

200 γραμμάρια blue cheese Castello Danablu

300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος Arla

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε τα αποξηραμένα βασιλομανίταρα, τα καλύπτεται με βραστό νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν.

Σε ένα ξύλο κοπής κόβετε το blue cheese σε μικρά κομμάτια και το τοποθετείτε σε μία μικρή κατσαρόλα.

Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.

Με ένα σύρμα ανακατεύετε συνεχόμενα μέχρι να λιώσει το blue cheese.

Όταν λιώσει περνάτε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από μια πολύ ψιλή σήτα και τοποθετείτε το μείγμα σε ένα μπολ, το σκεπάζετε με μία μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται στο μείγμα και το τοποθετείτε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Τοποθετείτε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το ψιλοκομμένο μπέικον μέχρι να ξεκινήσει να βγάζει τα λιπαρά του.

Προσθέτετε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο μέχρι να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτετε τα κομμένα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.

Σβήνετε με τον ζωμό κοτόπουλο, προσθέτετε τα βασιλομανίταρα μαζί με το νερό τους, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε την σούπα να βράσει για 20 λεπτά.

Με μία ηλεκτρική ράβδο περνάτε την σούπα μέχρι να αποκτήσει μία βελούδινη υφή.

Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια βράση.

Στον κάδο ενός μίξερ χτυπάτε την κρέμα με το μπλε τυρί μέχρι να αφρατέψει και σερβίρετε σε βαθιά ατομικά πιάτα προσθέτοντας από πάνω μία κουταλιά σαντιγί μπλε τυρί.

Χοιρινός λαιμός γεμιστός με πράσινο μήλο, μαύρες σταφίδες και μπλε τυρί

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου μας δείχνει τις πιο ωραίες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου μας δείχνει τις πιο ωραίες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 3½-4 ώρες

Για 6 άτομα

Υλικά

1 χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο (περίπου 3 κιλά)

2 πράσινα μήλα

100 γραμμάρια μπλε τυρί Castello Danablu Arla

80 γραμμάρια μαύρες σταφίδες

4 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά βούτυρο Lurpak

1 κουταλιά αλεύρι

400 ml κόκκινο κρασί

400 ml ζωμό μοσχάρι

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:

1 κιλό γλυκοπατάτες καθαρισμένες

400 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες

70 γραμμάρια βούτυρο Lurpak

120 ml κρέμα γάλακτος Arla

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ξεφλουδίζετε τα πράσινα μήλα, τα κόβετε στην μέση και μετά σε λεπτές φέτες.

Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας ανοίξει τον χοιρινό λαιμό έτσι ώστε να μπορείτε να το γεμίσετε.

Τοποθετείτε τον χοιρινό λαιμό πάνω σε ένα ξύλο κοπής, το ανοίγετε, το αλείφετε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζετε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Απλώνετε μέσα στο χοιρινό λαιμό τις φέτες μήλου, από πάνω το μπλε τυρί, χοντροσπασμένο, τις μαύρες σταφίδες και τυλίγετε σε ρολό.

Με ένα μαγειρικό σπάγκο δένετε τον χοιρινό λαιμό σε ένα 5-6 σημεία, δίνοντας μεγάλη προσοχή στο δέσιμο έτσι ώστε να μην βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.

Τοποθετείτε μία γάστρα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Θωρακίζετε τον χοιρινό λαιμό καλά από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.

Προσθέτετε το βούτυρο, πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε πλέον το αλεύρι.

Σβήνετε με το κόκκινο κρασί, προσθέτετε το ζωμό μοσχάρι και τοποθετείτε την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C, στον αέρα για περίπου 3½-4 ώρες.

Ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται συμπλήρωμα σε υγρά και ‘βρέχετε’ τον χοιρινό λαιμό με την σάλτσα της γάστρας.

Όση ώρα ψήνετε ο χοιρινός λαιμός, για τον πουρέ κόβετε τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες στα 4 και μετά σε μικρές φέτες και τις τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί.

Προσθέτετε 100 ml νερό, σκεπάζετε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Όταν οι πατάτες μαζί με τις γλυκοπατάτες είναι έτοιμες τις αποσύρετε από το ταψί, τις τοποθετείτε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτετε το βούτυρο μαζί με την κρέμα γάλακτος, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με ένα πρες πουρέ λιώνετε τις πατάτες μέχρι να πάρουν την υφή πουρέ.

Όταν ο χοιρινός λαιμός είναι έτοιμος τον αποσύρετε από τον φούρνο, τον αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και τον σερβίρετε μαζί με τον πουρέ γλυκοπατάτας και την σάλτσα από την γάστρα.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.