Οι πίτες την Μεγάλη Εβδομάδα είναι ένα πρακτικό κι εύκολο φαγητό για όλη την οικογένεια. Εγώ σήμερα σας προτείνω να φτιάξετε νηστίσιμη σπανακόπιτα που θα την λατρέψετε.
Υλικά για νηστίσιμη σπανακόπιτα
• 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
• ½ ματσάκι άνηθο
• 1 πράσο ψιλοκομμένο
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• ½ κούπα τραχανά σταρένιο ή ρύζι γλασέ
• Αλάτι-πιπέρι
• 100γραμ ελαιόλαδο
• ½ κιλό φύλλο σπιτικό ή
• ½ κιλό φύλλο κρούστας
Εκτέλεση συνταγής για νηστίσιμη σπανακόπιτα
Αφού πλύνουμε πολύ καλά το σπανάκι, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και το αφήνουμε στο στραγγιστό να φύγουν τα πολλά νερά του. Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε το σπανάκι με αλάτι και να το σφίξουμε στις χούφτες μας για να στεγνώσει το δυνατόν περισσότερο. Βάζουμε σε κατσαρόλα το σπανάκι (χωρίς νερό) και το αφήνουμε να βγάλει τα νερά του. Πριν εξατμιστούν τα νερά προσθέτουμε στο σπανάκι τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι. Ψήνουμε το μίγμα μέχρι να μείνει με το λάδι του μόνο.
Αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε και τον τραχανά (τραβάει τα υγρά από το σπανάκι και βεβαίως νοστιμίζει την πίτα μας) ή το ρύζι. Βάζουμε το μίγμα μας ανάμεσα στα φύλλα, χαράσσουμε την πίτα, τη λαδώνουμε ελαφρά και την ψήνουμε στους 200ο περίπου για μια ώρα.