Περπάτημα σε δάση οξιάς γεμάτα μανιτάρια, παιχνίδι με το χιόνι, συναντήσεις με λύκους και αρκούδες σε ένα μαγικό αλπικό τοπίο. Πάει κάπου το μυαλό σας. Το παραδοσιακό χωριό Νυμφαίο στη Φλώρινα σας περιμένει για να ζήσετε μοναδικές στιγμές που θα τις θυμάστε μία ζωή. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.346 μέτρων κι απέχει μόλις 28 χλμ. από τη Φλώρινα. Δεν είναι μόνο ένα χωριό-πρότυπο, αλλά και ένας τόπος όπου τα ενδιαφέροντα δεν έχουν τελειωμό. Πάρε τα κατάλληλα παπούτσια γιατί έχεις να περπατήσεις πολύ καθώς οι ομορφιές διαδέχονται η μία την άλλη.
Νυμφαίο: To travelgirl.gr σε ξεναγεί στο αλπικό στολίδι της Φλώρινας
Τα επιβλητικά αρχοντικά με τις στέγες από λαμαρίνα που είναι έτσι σχεδιασμένες για να μην κρατούν χιόνι θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενώ δεν πρέπει να παραλείψεις να πας στη Νίκειο Σχολή. Εκεί ρωτώντας τους ντόπιους θα μάθεις τα πάντα για την παλιά ένδοξη εποχή του χωριού από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα όπου πρωταγωνιστούσε στα εμπορικά δρώμενα ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας των Βαλκανίων.
Το Νυμφαίο και τα αξιοθέατά του
Σύμφωνα με την «Βίβλο Φιλοξενίας» του χωριού (εκδ. Μίλητος), το Νυμφαίο κατοικήθηκε για πρώτη φορά περί το 1835 από Βλάχους Οδίτες, λατινόφωνους δηλαδή αυτόχθονες Μακεδόνες, οι οποίοι επί 1.400 χρόνια φυλούσαν την γειτονική Εγνατία Οδό και αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα απρόσιτα βουνά του Βίτσιου μετά από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς.
Η πρώτη ονομασία που έδωσαν στο χωριό ήταν Νιβεάστα, λέξη που μάλλον προέρχεται από την φράση Ni vista που σημαίνει «αόρατο», λόγω της τοποθεσίας του. Οι πολυτάλαντοι και δαιμόνιοι Βλάχοι, υπαγόμενοι μεν στη Βαλιντέ Σουλτάνα (μητέρα του Σουλτάνου), στην οποία πλήρωναν φόρους, παρέμειναν ένοπλοι και αυτοδιοικούμενοι στο χωριό, ενώ μέχρι τον 17ο αιώνα ζούσαν με ληστρικές επιδρομές στα τσιφλίκια του κάμπου.
Περί το 1630 οι κάτοικοι άρχισαν να επιδίδονται στην ασημουργία και φαίνεται πως η τέχνη τους αυτή παρέμεινε ανθηρή για τουλάχιστον τρεις αιώνες, κάνοντας το Νυμφαίο διάσημο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας σε όλη την Μακεδονία. Εκεί γεννήθηκαν και έζησαν βαθύπλουτοι διεθνείς έμποροι καπνού και βαμβακιού, ενώ ταυτόχρονα το χωριό υπήρξε πάντα ορμητήριο όλων των εθνικών αγώνων, αλλά και πατρίδα πολλών αγωνιστών, ευεργετών και επιστημόνων. Κατά την ακμή του, λοιπόν, το χωριό διέθετε υποδειγματικές υποδομές, πυκνή δόμηση και πλούσιο πολιτισμό. Η παρακμή, ωστόσο, ξεκίνησε από το 1930 και μετά, λόγω οικονομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών μεταβολών που οδήγησαν στην διάσπαση της τοπικής και ευρύτερης αγοράς, ενώ οι δραματικοί πόλεμοι έως το 1949, σχεδόν ερήμωσαν το χωριό, διώχνοντας τους περισσότερους κατοίκους του στην διασπορά.
Την ιστορία αυτήν του χωριού μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει μέσα από συγκλονιστικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις οικογένειες που έζησαν στο χωριό αλλά και από σημαντικά τοπία και μνημεία που εξελίχθηκαν με τα χρόνια στη Νίκειο Σχολή.
Αρκτούρος
Αν θέλεις να πας αυτόν τον καιρό μέχρι και τον Γενάρη θα είσαι από τους τυχερούς που θα επισκεφθούν το καταφύγιο της αρκούδας του Αρκτούρου. Υπάρχει η δυνατότητα να μπεις σε γκρουπ και να επισκεφτείς τα 60 στρέμματα δάσους με τις αρκούδες που ζουν εκεί. Βέβαια μην το αφήσεις τελευταία στιγμή γιατί αρχές του νέου έτους πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Από την άλλη, υπάρχει και το καταφύγιο του λύκου και το κέντρο αναπαραγωγής του ελληνικού ποιμενικού στην Αγραπιδιά.
Διαμονή-Φαγητό
Αν αγαπάς το καλό κρασί, το Νυμφαίο είναι η γη επαγγελίας για σένα! Οι λάτρεις του κρασιού θα βρουν στην περιοχή μερικά από τα πιο ονομαστά οινοποιεία της Ελλάδας (όπως το Κτήμα Aλφα, και στο χωριό το πρατήριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη), ενώ οι πιο δραστήριοι αξίζει να αναζητήσουν τον Δημήτρη Βογλίδη για κανό, ιππασία και πεζοπορία στη λίμνη Ζάζαρη.
Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια το Νυμφαίο έχει μεγάλη τουριστική άνοδο καθώς άνθρωποι από κάθε μέρος της Ελλάδας το επισκέπτονται για να δουν από κοντά τις ομορφιές αυτού του χωριού. Έχει πολλούς ξενώνες και πολλά μέρη που θα απολαύσεις πολύ καλό φαγητό.
Η χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα θα σε χαλαρώσει και θα σε κάνει να αισθανθείς ότι βρίσκεσαι μακριά από ότι άσχημο υπάρχει γύρω σου. Αξίζει να σημειωθεί, πως στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.