Τα ελληνικά χωριά έχει το καθένα μία ξεχωριστή ομορφιά. Ένα από αυτά δημιουργήθηκε πριν από 43 χρόνια από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής και η θέα του είναι ανεπανάληπτη.
Νεράιδα: Ταξίδι στο χωριό-μπαλκόνι της Β. Ελλάδος με τους 148 κατοίκους!
H Νεράιδα ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης, 142 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 107 χλμ. βόρειοδυτικά της Λάρισας.Κατά την απογραφή του 2011 η Νεράιδα είχε 148 μόνιμους κατοίκους.
Περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια από τη Νεράιδα, στο λόφο «Πατσούρα», που υψώνεται πλάι στην αριστερή όχθη του Αλιάκμονα, εντοπίστηκαν τα λείψανα (θεμελιώσεις κτηρίου, κιβωτιόσχημοι τάφοι και όστρακα αγγείων ) ρωμαϊκού οικισμού.
Από το χθες στο… σήμερα
Στα μέσα της δεκαετίας του `80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να δημιουργήσουν ξανά το χωριό τους 1 χλμ. βορειότερα από την τότε τοποθεσία του, αφού αναγκάστηκαν ν´αφήσουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους που απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή φράγματος στον Αλιάκμονα το 1974.
Η σημερινή Νεράιδα είναι ένα νέο χωριό και χτισμένη πάνω σε βραχώδη λόφο με πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια, αποτελώντας ένα από τα αξιολογότερα τουριστικά σημεία του νομού Κοζάνης.
Πώς πήρε την ονομασία Νεράιδα
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων της, η ονομασία του χωριού προέρχεται από Νεράιδες που εμφανιζόντουσαν μόλις σουρούπωνε, στους πρώτους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής, που διέσχιζαν το λοφίσκο έξω από το παλαιό χωριό. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, όταν οι Νέοι του χωριού περνούσαν την Γέφυρα, Νεράιδες του ποταμού προέτρεπαν αυτούς να πέσουν στο Ποτάμι, για να τις συναντήσουν.
Την ονομασία του χωριού την έδωσε ο τότε Δεσπότης Σερβίων – Κοζάνης Μακαριστός Ιωακείμ, που όταν είδε τα πολλά νερά που ανάβλυζαν στην όχθη του ποταμού, ενθουσιάστηκε και πρότεινε στους κατοίκους από Νέα Ηράκλεια να μετονομασθεί σε ΝΕΡΑΪΔΑ.