Αγαπώ το καλό φαγητό και μου αρέσει κάθε φορά να πηγαίνω σε εστιατόρια και να δοκιμάζω νέες γεύσεις από διεθνείς κουζίνες. Αρκετοί γνωστοί και φίλοι μου γνωρίζοντας ότι μου αρέσει η ανατολίτικη κουζίνα καθώς έχω ρίζες από κει, μου είπαν για ένα μαγαζί στο Μοσχάτο, value for money με εξαιρετικό φαγητό του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι σεφ, αρμένικης καταγωγής και ο παππούς του, ήταν ο γνωστός Μερακλής, απέναντι από την Σοφοκλέους, με τις τυρόπιτες, τα σιροπιαστά γλυκά και την σπιτική λεμονάδα. Ένα μαγαζί για το οποίο μιλούσε όλη η παλιά Αθήνα.
Δεν έχασα ευκαιρία και το επισκέφθηκα ένα βράδυ με τους φίλους μου για να δοκιμάσουμε ανατολίτικες γεύσεις. Μπαίνοντας μέσα ένιωσα λες και ήμουν σε ένα φιλικό σπίτι. Η ανοιχτή κουζίνα από τη μία και η διακόσμηση από την άλλη που θυμίζει σπίτι σε κανουν να νιώθεις άνετα από την πρώτη στιγμή. Τα τραπέζια δεν είναι κοντά το ένα με το άλλο και δεν υπάρχει συνωστισμός. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου συζητώντας με την παρέα σου. Ενα επίσης καλό είναι ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα μέσα στο μαγαζί και έτσι απολαμβάνεις τις γεύσεις από τα πιάτα χωρίς να αλλοιώνονται και όταν επιστρέφεις στο σπίτι σου δεν μυρίζουν ούτε τα μαλλιά σού αλλα ούτε και τα ρούχα σου καπνό. Εκεί λοιπόν συνάντησα και τον ιδιοκτήτή του, Μυράν Γιαγτζιαν και δεν έχασα λεπτό. Του ζήτησα ευγενικά αν μπορούσε να μου πει λίγα λόγια για το μαγαζί, για τα πιάτα του και την ιστορία του.
My1Cuisine: Η φιλοσοφία του
“Το νούμερο 1 είναι το όνομα που ήθελα να έχει το μαγαζί αλλά μου είπαν ένα σκέτο νούμερο δεν μπορεί να σταθεί γιατί ο καθένας θα το λέει όπως θέλει. MY είναι τα αρχικά μου και cuisine είναι η μεγάλη μου αγάπη και όλη η φιλοσοφία μου γύρω απο το μαγαζί. Αποφεύγω συστηματικά να λέω το μαγαζί μου εστιατόριο γιατί δεν είναι. Είναι ο δικός μου ο χώρος, η κουζίνα μου”, μου λέει όταν τον ρώτησα τι σημαίνουν τα αρχικά της ονομασίας του.
Από το marketing και τον σχεδιασμό επίπλου στις θαλαμηγούς και στο…My1Cuisine
Συζητώντας μαζί του, κατάλαβα από τα πρώτα κιόλας λεπτά ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που λατρεύει αυτό που κάνει. Ευγενικός με τρόπους που σπανίζουν στην εποχή μας και άριστες γνώσεις πάνω στη μαγειρική, ο Μυράν Γιαγτζιάν αφού πήρε το πρώτο του πτυχίο στο marketing και το δεύτερο στον κατασκευαστικό σχεδιασμό επίπλου όπου δραστηριοποιήθηκε για πολλά χρόνια, με πολύ καλή πορεία έχοντας πελάτες, τους ομίλους, Βαρδινογιάννη, Λάτση, στην συνέχεια ειδικεύτηκε στις θαλαμηγούς, δούλεψε με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, δούλεψε στο εξωτερικό σπίτια κτλ. και κάποια στιγμή ήρθε ένας κορεσμός στα 37 του.
“Εκεί αποφάσισα να κάνω τη μεγάλη μου αγάπη, τη μαγειρική δουλειά. Όταν είχα το βαρύ πρόγραμμα με την προηγούμενη δουλειά, γυρνούσα σπίτι κι αυτό που με έκανε να χαλαρώσω ήταν η μαγειρική. Διάβαζα πολύ και ήταν κάτι που ήθελα να το κάνω.Σπούδασα στη Le monde, έκανα την πρακτική μου στην Ντιζόν γιατί εκεί μένει μόνιμα η αδελφή μου και με το που τελείωσα τις σπουδές έκλεισα την πρώτη μου δουλειά στο Παρίσι που έκανα 6-7 μήνες εκεί. Επειδή όμως το Παρίσι δεν είναι μία πόλη για να ζεις και να δουλεύεις γύρισα στην Ντιζόν όπου έζησα μερικά χρόνια δουλεύοντας σε εξαιρετικά εστιατόρια δίπλα σε αστεράτους σεφ. Επέστρεψα στην Ελλάδα, δούλεψα και δουλεύω ακόμη σε θαλαμηγούς κι εδώ και ενάμιση χρόνο άνοιξα αυτο το μαγαζί”.
Παντρεύει την ανατολίτικη με τη γαλλική κουζίνα!
Η αρμένικη κουζίνα είναι η αγαπημένη του. “Επειδή είμαι αρμένικης καταγωγής αυτό που έχω ζήσει από τη γιαγιά και μαμά, είναι η κουζίνα της μέσης ανατολής, η αρμένικη, η λιβανέζικη, η συριακή. Η γαλλική προέκυψε από την θητεία που έχω κάνει εγώ στην Γαλλία. Έχω δουλέψει περίπου 4 χρόνια εκεί, στο Παρίσι και στην Ντιζόν. Έχω πάρει αυτές τις οικείες σε μας γεύσεις της ανατολικής κουζίνας και τις έχω μαγειρέψει και παρουσιάσει σα Γάλλος. Εκτός από κρεατικά υπάρχουν και ψαρικά απλά με την ευχάριστη ανατολίτικη έκπληξη από κάτω”
Σαρμαδάκια με passion fruit
Όλοι γνωρίζουμε τα σαρμαδάκια με το αμπελόφυλλο που τα κάνουμε λεμονάτα. Εμείς τα κάνουμε με passion fruit και η γεύση τους είναι μοναδική.
Παστουρμαδόπιτα με pan cakes
Η πίτα καισαρείας, η γνωστή παστουρμαδόπιτα είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος. Όλοι το ξέρουμε με το φύλλο κρούστας, λαδωμένο, τηγανισμένο. Εμείς το κάνουμε με pan cakes, που τα φτιάχνουμε αλμυρά, αρωματισμένα με κουρκουμά και κίμινο και στηνουμε pan cakes που γίνονται στο φούρνο.
Κότσι αρνιού με κους κους
Όση ώρα μιλάμε ετοιμάζεται ένα τέλειο κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από το κότσι αρνιού με κους κους αρωματισμένο με κύμινο, αμύγδαλα καβουρδισμένα.
Σολωμός με φακές
Κάνουμε έναν σολωμό ο οποίος γίνεται με μία σος εσπεριδοειδών και με φακές αρωματισμένες με λάδι τρούφας. Ένα πιάτο που μπορούν να το φάνε όσοι δεν τρώνε το κρέας.
Αυγά ποσέ πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί
Ένα πιάτο που μπορει να το φάει κάποιος και ως κυρίως είναι τα αυγά ποσέ πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με μία σος κρασιού που οι Γάλλοι την αρωματίζουν με μπέικον μανιτάρια και κρεμμύδι. Εμείς αντί για μπέικον βάλαμε σουτζούκι. Από τα νέα πιάτα του μενού.
Κρεμ μπρουλέ με φιστίκι Αιγίνης
Έχουμε πάρει την κρεμ μπρουλέ. Την έχουμε αρωματίσει με ανθότυρο και την σερβίρουμε με τη γνωστή καραμέλα και από πάνω φιστίκι Αιγίνης και αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα.
Κιμπε με πουρέ πατάτας και πλιγούρι
Παντρεύοντας την ανατολίτικη με την γαλλική κουζίνα υπάρχει το γαλλικό γλυκό ιλ φλοτέν. Εμεις έχουμε πάρει την ιδέα και φτιάχνουμε κίμπε. Εμείς το κάνουμε χωρίς κρέας, με πουρέ πατάτας και πλιγούρι. Η γέμιση είναι με κρεμμύδι καραμελωμένο, σταφίδα και κουκουνάρι. Αυτό επειδή φτιάχνεται αρκετά καυτερό το σερβίρουμε μέσα σε μία κρέμα από γιαούρτι.
Kids friendly: Κάθε Κυριακή έρχεται παιδαγωγός
Κάθε Κυριακή που συνήθως οι οικογένειες βγαίνουν για φαγητό, ο …. φέρνει παιδαγωγό προκειμένου να απασχολούνται τα παιδιά δημιουργικά. “Κάθε Κυριακή το μεσημέρι που λειτουργούμε, από τις 13.00 έρχεται παιδαγωγός που απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά κάνοντας κατασκευές, παίζουν. Περνάνε πολύ ωραία και οι γονείς απολαμβάνουν το φαγητό τους ενώ υπάρχει ειδικό μενού για παιδιά”.
Αρμένικα κρασιά: Στην Αρμενία το πιο παλιό πατητήρι του κόσμου
“Έχουμε μία προσεγμένη λίστα κρασιών και μπορεί κάποιος εδώ να δοκιμάσει και αρμένικα κρασιά. Η Αρμενία έχει έναν πολύ ιδιαίτερο αμπελώνα κι αυτό έγκειται στις ντόπιες ποικιλίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Αρμενία έχει βρεθεί το πιο παλιό πατητήρι του κόσμου. Υπάρχουν ντόπιες ποικιλίες και τώρα ειδικεύονται στα κρασιά με φρούτα. Έχουμε κρασί από δαμάσκηνο και ρόδι και είναι η πρώτη χρονιά που έρχονται εμφιαλωμένα τα αρμένικα κρασιά κι είναι άξια να τα δοκιμάσουμε.