Ακούγοντας ή διαβάζοντας το όνομα του συγκεκριμενου σπηλαίου το μυαλό σου πηγαίνει αμέσως ότι στο εσωτερικό του θα περιέχει κάτι που θα έχει το ανάλογο χρώμα. Το Μωβ Σπήλαιο που βρίσκεται στους Ζάρακες Ευβοιας, είναι ένα εντυπωσιακό ενάλιο βάραθρο που εξερευνήθηκε από μέλη του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Όμιλου στην Νοτιοανατολική Εύβοια.
https://www.instagram.com/p/BKimw_bDnSs/
Μωβ Σπήλαιο: Ταξίδι στο σπήλαιο της Εύβοιας με τα μωβ φυτά
Ο Πάνος Αγιαννίτης, ένας νεαρός επιχειρηματίας από τη Χαλκίδα που συμμετείχε στην πρώτη καταδυτική εξερεύνηση του σπηλαίου, είπε ότι στην εξόρμηση στο σπήλαιο στη νότια Εύβοια συμμετείχαν συνολικά 39 άτομα! Όμως μόνο δέκα από αυτά καταδύθηκαν.
Ο λόγος που πήρε το όνομά του είναι λόγω του ότι στο βόρειο υποβρύχιο τοίχωμά του υπάρχουν φύκη χρώματος μωβ. Πρόκειται για μία δολίνη δίπλα στην θάλασσα με δύο υποβρύχιες εισόδους. Το μέγεθος της είναι 15 μέτρα πλάτος και 25 μέτρα μήκος (μετρήσεις από το google earth). Το ύψος από την επιφάνεια του νερού είναι περίπου 20 μέτρα το χαμηλότερο και περίπου 25 μέτρα το ψηλότερο.
Υπάρχει σημείο πρόσβασης στην επιφάνεια του νερού σχετικά εύκολο (με χρήση σχοινιού για ασφάλεια). Ο πυθμένας του σπηλαίου χωρίζεται σε δύο μέρη το χερσαίο στο οποίο και φτάνεις με καταρρίχηση και το λιμναίο. Η λίμνη έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις με το σπήλαιο (μήκος πλάτος) και βάθος που κυμαίνεται από 10μ έως 20 μέτρα περίπου.
Η μία άκρη της λίμνης, προς τη μεριά της θάλασσας ενώνεται με αυτή σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι μια μεγάλη αψίδα βάθους 15 μέτρων και το δεύτερο είναι μια στενή σχισμή βάθους 3 μέτρων. Η άλλη άκρη της λίμνη, προς το βουνό έδειξε να συνεχίζει υποβρύχια (αμμώδης πυθμένας) οπότε πραγματοποιήθηκε σπηλαιοκατάδυση, απ’ όπου προέκυψε ότι συνεχίζει μόνο για 5 μέτρα περίπου.
Ένα σπήλαιο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να επισκεφθείς ειδικά αν μένεις εκεί κοντά.