Με αφορμή τους επετειακούς εορτασμούς για την Επανάσταση του ’21, η ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών κειμένων Μάγδα Μαυρογιάννη, σε συνεργασία με τη σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, παρουσιάζει στο πλαίσιο της σειράς «Μουσικοί Διάλογοι με την Ιστορία» ένα αναλόγιο αφιερωμένο στον μεγάλο φιλέλληνα ποιητή Λόρδο Βύρωνα· μέσα από μουσικές επιλογές που συνδιαλέγονται δημιουργικά με την αφήγηση φωτίζονται οι συναρπαστικές πλευρές μιας πηγαία αντισυμβατικής προσωπικότητας: η άστατη ζωή του και η κόρη που κληρονόμησε την ευφυΐα του, η στενή παρέα στην Ελβετία με το ζεύγος Σέλλεϋ και οι αινιγματικές συζητήσεις που ενέπνευσαν στη Μαίρη Σέλλεϋ την εμβληματική μορφή του Φρανκενστάιν, το πάθος του για την Ελλάδα και η αφοσίωσή του στα ιδεώδη του Αγώνα.
Μουσικοί Διάλογοι με την Ιστορία: Λόρδος Βύρων-Μαίρη Σέλλεϋ στις 21 Οκτωβρίου
Στη μουσική παλέτα του αναλογίου περιλαμβάνονται έργα των Μπετόβεν, Σούμαν, Γκουνό, Ραβέλ, Κουίλτερ, καθώς επίσης πρωτότυπες συνθέσεις του Γιώργου Στεφανακίδη.
Συντελεστές:
Σύλληψη, κείμενο, αφήγηση: Μάγδα Μαυρογιάννη
Πρωτότυπη σύνθεση: Γιώργος Στεφανακίδης
Σοπράνο: Μάιρα Μηλολιδάκη
Πιάνο: Τίτος Γουβέλης
Πληροφορίες:
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Ώρα έναρξης: 20:30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ
Κλείστε το εισιτήριο σας εδώ: https://thf.liknoss.com/theatra.exe?PM=P1&id=00027_000001285#linkOk
Η είσοδος στο αμφιθέατρο επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.
Πληροφορίες σχετικά με την κράτηση θέσεων και τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα:www.thf.gr ή στο 210 3611206.
Βιογραφικά συντελεστών
ΜΑΓΔΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ, ηθοποιός / συγγραφέας θεατρικών κειμένων
Η Μάγδα Μαυρογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε μουσική και θέατρο στο Εθνικό Ωδείο, Ecole Normale και Conservatoire d’Art Dramatique, στο Παρίσι. Παρακολούθησε σεμινάρια με τον T. Suzuki στη Ν. Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα της με τη Γαλλική ταινία «Celles qu’on n’a pas eues». Έπαιξε στο Theatre Nationale de Chaillo tμετον Antoine Vittez. Συμμετείχε σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία, ερμηνεύοντας δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς, στον Α. Βιτέz, τον Φρανσίς Υστέρ, Μπρούνο Μπαγιέν, Ζαν Κλωντ Μπριαλύ, Μυλέν Ντεμονζώ, Μισέλ Ομών. Διετέλεσε ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ. Μεταφράζει για το θέατρο. Διδάσκει κλασσικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Δημιούργησε τη Θεατρική εταιρεία «ΑΞΙΑ», ανέβασε τα έργα της Sakura, Blackstory, Αδάμ και Χαλιμά, Δίδυμες. Επίσης δημιούργησε το «Classic Music Box», δηλαδή μουσικά αναλόγια, τα οποία γράφει, αφηγείται και τα δένει με κλασσική μουσική, έχοντας στο πλευρό της εκλεκτούς μουσικούς, που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι: Λυρική Σκηνή – Μουσείο Μπενάκη – Ίδρυμα Θεοχαράκη – Παρνασσός – Salle Cortot – Cite de la musique. Άλμα Μάλερ – Σονάτα του Κρόιτσερ – Μέσα από το βλέμμα της Nelly’s – Κάρμεν μ’ένα ρόδο στα μαλλιά – Κλάρα Σούμαν – Μότσαρτ ο δρόμος προς την Πράγα – I love opera – Διάσημα ντουέτα – Γεωργία Σάνδη – Άννα Μαγκνταλένα Μπαχ – Σύσσι φύλλα ημερολογίου – Αθάνατη Αγαπημένη – Κοζιμα Βάγκνερ – Από τον Μότσαρτ στον Μάλερ, κ.ά.
Μάιρα Μηλολιδάκη, σοπράνο
Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής Εμπρός – Εργαστήρι, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, με σπουδές στην Ιταλία με τη Ρενάτα Σκότο (Όπερα στούντιο, Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας, Ρώμη) και τη Μαρία Λουίζα Τσόνι (Μιλάνο). Μέλος της Ομάδας Μουσικού Θεάτρου ΕΥΤΟΠΙΑ (η περφόρμανς «Pietà» έχει βραβευτεί σε Κίεβο και Αθήνα) και του μπαρόκ συνόλου Canto Soave (το cd τους «Vita Segreta Musica Segreta» κυκλοφορεί από την FM Records). Έχει εμφανιστεί στο Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, την Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας, το Teatro dal Verme (Μιλάνο), το CarnegieHall (Νέα Υόρκη), ερμηνεύοντας ένα ευρύ ρεπερτόριο μουσικής δωματίου, με έμφαση στους Έλληνες συνθέτες, αλλά και βασικούς ρόλους σε όπερες των Ραμώ, Χέντελ, Μότσαρτ, Ντονιτσέτι, Βέρντι, Πουτσίνι, Βιαρντό, Μπιζέ, όπως Violetta (La Traviata), Madga (LaRondine), Gilda (Rigoletto), Rosina (Ο Κουρέας της Σεβίλλης), Micaela (Carmen), Βασίλισσα της Νύχτας (Ο Μαγικός Αυλός), Céphise (Πυγμαλίων), La Fée (Cendrillon) και Morgana (Alcina). Έχει συμπράξει μεταξύ άλλων με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Academica Αθηνών, το κουιντέτο MelosBrass, τον οργανίστα J. Geffert και τον κόντρα τενόρο M. Chance. Την περίοδο 2019 – 2020 ξεχωρίζουν η συμμετοχή της στην ταινία του Ν. Κορνήλιου “Canto situ Cantas”, η κυκλοφορία του προσωπικού της cd «Γραφόμενα» με τραγούδια του Ιωσήφ Βαλέτ από την Subways, και η συνεργασία της με τον συνθέτη της ήλεκτρο-ακουστικής σκηνής Constantine Skourlis σε παραστάσεις όπως «Δον Κιχώτης», «Ριχάρδος Β’ – Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» και «Free at Last» (Ιούνιος 2019, Ρότερνταμ – Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021). Τον Μάρτιο του 2020 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το σύνολο Canto Soave και τον Constantine Skourlis στην παράσταση – αφιέρωμα στη Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν Splendidissima Gemma – Recomposing Hildegard, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση. Το καλοκαίρι του 2021 περιοδεύει με την παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» της Ομάδας ΕΥΤΟΠΙΑ. Διδάσκει τραγούδι στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδας (Deree) και το Ωδείο Φ. Νάκας. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Από το 2008 δεσμοί ζωής και μουσικής με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη.
Γιώργος Στεφανακίδης | Συγγραφέας, συνθέτης, σκηνοθέτης
Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Διπλωματούχος κλασικής κιθάρας (άριστα παμψηφεί και β‘ βραβείο). Από το 1998 συνθέτει μουσική για θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων είναι: «Κοίτα τους» (Μάριος Ποντίκας), «Προμηθέας Δεσμώτης» (διασκευή της τραγωδίας του Αισχύλου, Αρχαία Ακρόπολη Λεπρέου), «Αποσπάσματα βουλιμικού λόγου», (Θράσου Καμινάκη, Θέατρο Φούρνος, Altera Pars), «Lost love stories», (Θράσου Καμινάκη, Βοοze Cooperativa, Nixon), «Το Γεφύρι της Άρτας – επί του μύθου σύνθεσις», (Ίρις Χατζηαντωνίου, Σύγχρονο Θέατρο) κ.α. Έχει συνθέσει μουσική για ταινίες και ντοκυμαντέρ (ενδεικτικά: «Thereusedtobean/other» των Pascal Caron& Μελίτα Κούτα, «Το Μακροβούτι» της Ιρίνας Μπόικο). Σκηνοθέτησε την multimedia performance «7 επι 7», η όποια εκπροσώπησε το Μικρό Πολυτεχνείο στο Fringe Festival, και παρουσιάστηκε στο Γκάζι τον Ιούνιο 2009. To 2007 ίδρυσε την καλλιτεχνική ομάδα Chromatic Sequence (σήμερα καλλιτεχνική εταιρεία και ομάδα ΕΥΤΟΠΙΑ) στην όποια δρα ως συγγραφέας, σύνθετης, στιχουργός και σκηνοθέτης, παρουσιάζοντας τα έργα του: Επτά μέρες μακριά (2007), Σαν παλιό σινεμά (2010), Allou Fun Dark (2010- 2014), Βelle Epoque (2012), Κήποι/Gardens (2012, 2014), Νιόβη – Μια σπουδή πάνω στο μύθο (Συμπαραγωγή με τη καλλιτεχνικής ομάδας ΕΥΤΟΠΙΑ και του Υπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, 2013), Pietà (2016- ).
Η παράσταση του «Pietà» εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2018, μετά από πρόταση του Διεθνούς Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου – ITI, στο Διεθνές Φεστιβάλ Kiev Andiyivski Festival of Chamber Performance στο Κίεβο, όπου και βραβεύτηκε με Βραβείο Σκηνοθεσίας Πρωτότυπου Κειμένου στον Γιώργο Στεφανακίδη και Α’ Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Εβελίνα Αραπίδη.
Επίσης από το 1997 παραδίδει μαθήματα κλασικής κιθάρας και μουσικής παιδείας σε παιδιά και ενήλικους.
Τίτος Γουβέλης, πιάνο
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου και στη Βασιλική Ακαδημία της Γλασκώβης με τους Άρη Γαρουφαλή, PeterKatin και FaliPavri αντίστοιχα, ενώ μελέτησε για χρόνια με τον DominiqueMerlet (πιάνο) και τον NicolasKynaston (εκκλησιαστικό όργανο). Έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και το βραβείο «Μυκονίου» της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μπανγκόκ, την Κρατική Ορχήστρα της Τρανσυλβανίας, τις Κρατικές και Δημοτικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κ.ά., συνεργαζόμενος με διακεκριμένους αρχιμουσικούς (E. Tabakov, A. Paris, A. Ertüngealp, M. Tilkin, Β. Φιδετζή, Ν. Αθηναίο, Β. Χριστόπουλο, Γ. Πέτρου κ.ά.). Δίνει τακτικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Νότιο Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο). Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και παραδίδει συχνά σεμινάρια ανά την Ελλάδα. Είναι συντάκτης των έντυπων προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ κείμενά του αξιοποιούνται συχνά σε έντυπα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών.