Μπορεί το “Μαντάμ Τισό” να είναι ξακουστό σε όλον τον κόσμο και εκατοντάδες Έλληνες να το έχουν επισκεφθεί, όμως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων έχει και η χώρα μας! Κι όχι μόνο ένα αλλά τρία!
Σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας, στο Μαυροχώρι της Καστοριάς, ο γνωστός δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την εξίσου ταλαντούχα σύζυγό του κ. Φανή δημιούργησαν το «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», που αποτελεί κόσμημα για το χωριό και γενικότερα για το Νομό Καστοριάς.
Τι θα δεις κατά την επίσκεψή σου
Με το που θα φτάσεις στην πλατεία του χωριού θα δεις το Μουσείο μπροστά σου καθώς βρίσκεται επί της κεντρικής οδού. Αποτελείται από δύο κτίρια, τα οποία έχουν χτιστεί σύμφωνα με την τοπική νεοκλασική αρχιτεκτονική της περιοχής.
Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μία μεγάλη τετράγωνη αυλή που γύρω γύρω έχει αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλαιάς εποχής, μαζί με τα κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών που τα επάνδρωναν και τα λειτουργούσας. Θα αντικρίσεις το κουρείο με τον κουρέα του, το τσαγκαράδικο με τον τσαγκάρη, το καροποιείο με τον καροποιό, τον ψαρά με τα δίχτυα του.
Το καθένα από τα κτίρια αποτελείται από τρεις ορόφους, που έχουν εντός τους πάμπολλα, ποικίλα κι ενδιαφέροντα εκθέματα.
Πρώτο κτίριο
Στο υπόγειο του πρώτου κτιρίου με τον κύκλο του ψωμιού και του τρύγου θα συναντήσεις το ζυμωτήρι και τον φούρνο με ξύλα, στο οποίο η γιαγιά έψηνε ψωμί. Παραδίπλα η νοικοκυρά μαγείρευε και ακριβώς πίσω της άλλη μια κυρία άνοιγε φύλο στο τραπέζι της παλιάς κουζίνας.
Δεύτερο κτίριο
Στο δεύτερο όροφο στου δεύτερου κτιρίου, θα εντυπωσιαστείς ή για την ακρίβεια θα μαγευτείς από τα αρχοντικά της Καστοριάς, έργα του 83χρονου Καστοριανού καλλιτέχνη κ. Πιστικού, φτιαγμένα με μεράκι και λεπτομέρεια από γύψο. Στο υπόγειο του δευτέρου κτιρίου θα δεις το προϊστορικό και νεολιθικό τμήμα, το οποίο παρουσιάζει τη ζωή εκείνης της εποχής. Το σκηνικό συνθέτουν μια σπηλιά με λίμνη μπροστά της, με τους αρχανθρώπους να κυνηγούν, να ψαρεύουν, να κοιμίζουν τα μωρά και να μπαίνουν στα σπίτια τους στο λιμναίο οικισμό.