Μεταξύ μας οι δημοσιογράφοι πάντα ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Ο Χάρης Πορέτσης λοιπόν με τον οποίο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, και εργαζόταν στην εκπομπή “Μένουμε Ελλάδα” μόλις έμαθε ότι θα έφευγα για τα Τρίκαλα, μου τηλεφώνησε για να μου πει να πάω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων. Εκεί θα έβρισκα τον διευθυντή του, τον Νίκο Πάλλα. Έτσι κι έγινε.
Μπαίνοντας μέσα με τους φίλους μου, την Έμη και τον Γιάννη, εντυπωσιαστήκαμε. Όλοι μας έχουμε πάει σε αρκετά μουσεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Αυτό ήταν κάτι το διαφορετικό. Αμέσως μας υποδέχθηκε ο κύριος Πάλλας και ξεκινήσαμε την ξενάγηση στον πρώτο όροφο όπου εκεί “φιλοξενούνται” όλα τα σπάνια είδη ζώων.
Διοράματα
Βασικό πλεονέκτημα του Μουσείου αποτελεί ο τρόπος παρουσίασης των ζώων και των μανιταριών που θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σε άλλο αρθρο. Η τοποθέτησή τους σε διοράματα που αναπαριστούν το οικοσύστημα που διαβιούν, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που παρέχονται, αφενός μεν αναδεικνύουν μια καταπληκτική εικόνα και αφ’ ετέρου συνδράμουν στον εκπαιδευτικό ρόλο του Μουσείου.
Ευνοούν τη μαθησιακή διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα ψυχαγωγούν και διασκεδάζουν τους επισκέπτες. Παρουσιάζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πολλά είδη και τελικά τονίζουν την ανάγκη προστασίας των ίδιων, αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Τέλος, ο χαρακτηρισμός τους Μουσείου ως ένα “έργο τέχνης” δεν είναι άσχετος από την ποιότητα κατασκευής των διοραμάτων, τα οποία έγιναν ένα-ένα στο χέρι, από εξαιρετικούς Έλληνες και ξένους γλύπτες και ζωγράφους.
Θηλαστικά
Η συλλογή των θηλαστικών του μουσείου αποτελείται κυρίως από ζώα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ δεν είναι και λίγα εκείνα που συναντώνται σε άλλες ηπείρους. Κάποια απ’ αυτά σήμερα ζουν σε μικρούς αποκομμένους πληθυσμούς, κινδυνεύοντας με αφανισμό και προστατεύονται αυστηρά από τη διεθνή, την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία.
Τα Θηλαστικά ζώα της συλλογής του Μουσείου ζουν στο σύνολο σχεδόν των δασικών, παράκτιων και χερσαίων οικοσυστημάτων (δάση, πεδιάδες, οροπέδια, αλπική ζώνη κ.λ.π), καθώς και σε υγροβιότοπους. Κάθε ένα απ’ αυτά παρουσιάζεται μέσα από διοράματα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να αναπαριστούν το φυσικό περιβάλλον διαβίωσής τους. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ζώα, να πληροφορηθούν σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα και ως εκ τούτου να οξύνουν την ευαισθητοποίησή τους ως προς την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων που υπάρχουν σ’ αυτό.
Πτηνά
Το μουσείο διαθέτει μια πλούσια συλλογή ενδημικών και αποδημητικών πτηνών που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους. Ορισμένα απ’ αυτά είναι σπάνια, άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό και προστατεύονται, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, που συνορεύει με τρεις ηπείρους, καθίσταται ένας από τους πιο πλούσιους σε βιοποικιλότητα τόπους. Από τα 475 είδη πουλιών που υπολογίζεται ότι ζουν στην Ευρώπη, τα 436 είδη ευδοκιμούν στην Ελλάδα, είτε την διασχίζουν κατά την αποδημία τους.
Ως εκ τούτου, η συλλογή απο πτηνά του μουσείου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και θα ανανεώνεται συνεχώς με νέα εκθέματα. Αποτελεί πόλο έλξης, που εμπλουτίζει τις γνώσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πολλά από τα είδη που εκτίθενται και αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας τους.
Κόνδορας των Άνδεων
Αποτελεί σχεδόν απειλούμενο διεθνώς είδος και οι πληθυσμοί του κινδυνεύουν κυρίως από τον άνθρωπο, όπως μας εξηγεί ο κύριος Πάλλας.
Φωτογραφίες-βίντεο: Μαρκέλλα Σαράιχα (samsung s7)
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων &
Μουσείο Μανιταριών
Πίνδου 20, TK 42200, Καλαμπάκα
Τηλ: 2432024959
Fax: 2432024001
e-mail: [email protected]
πολύ ενδιαφέρον!!