Αγαπώ να επισκέπτομαι μέρη τα οποία έχουν και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που ταξιδεύω ανά την Ελλάδα και παράλληλα γνωρίζω νέους τόπους. Η Μονή Κορώνης που για τους περισσότερους θεωρείται το «μπαλκόνι των Αγράφων» είναι από τα αξιοθέατα της περιοχής που σίγουρα θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον.
Μονή Κορώνης: Ταξίδι στο “μπαλκόνι των Αγράφων”
Η Μονή Κορώνης, βρίσκεται σε περίοπτη θέση του ορεινού όγκου των Αγράφων, κοντά στο Μεσενικόλα και ανατολικά της Λίμνης Πλαστήρα, προσφέροντας μαγευτική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο. Πολλοί θα αναρωτηθείτε από πού πήρε το όνομά της. Πιθανολογείται ότι το οφείλει στην τοποθεσία όπου είναι χτισμένη, καθώς μοιάζει με κορώνα του κάμπου.
Η ιστορία της Μονής αρχίζει το 12ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1123, όταν βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορώνης, ενώ ιδρύθηκε ως πατριαρχική και σταυροπηγιακή επί αυτοκράτορος Ιωάννη Β’ Κομνηνού.
Το αρχικό κτίσμα, που έφερε την ονομασία μονή Κρυεράς Πηγής, καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό και επανοικοδομήθηκε το 16ο αιώνα από τον Ανδρέα Μπούνο, εύπορο Αγραφιώτη. Το σύγχρονο κτίσμα, φρουριακής μορφής, αποτελείται από το καθολικό και δύο πτέρυγες κελιών.
Στη Μονή, όπως αναφέρονται στα ιστορικά στοιχεία, λειτούργησε σχολή ανωτέρων γραμμάτων, στην οποία μάλιστα δίδαξαν σημαντικές προσωπικότητες εκείνης της εποχής. Την περίοδο της Κατοχής μάλιστα οι Γερμανοί επιχείρησαν να την πυρπολήσουν την παραμονή της εορτής του Αγίου Σεραφείμ, στις 3 Δεκεμβρίου 1943.
Σήμερα λειτουργεί ως ανδρική Μονή. Η ιστορία της συνδέεται με τον Άγιο Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, που μόνασε εδώ γύρω στο 1580 και η κάρα του φυλάσσεται στη μονή.