Βρέθηκα πριν από λίγο καιρό στην Κόνιτσα και είπα να κάνω μια σύντομη βόλτα σε κοντινά χωριά . Στην διαδρομή από την Κόνιτσα προς τον Αμάραντο -γνωστό χωριό για τις μοναδικές στην Ελλάδα ιαματικές πηγές (ατμόλουτρα ) όπου θα σας γράψω την εμπειρία μου τις επόμενες μέρες -συνάντησα τυχαία μια εκκλησία μέσα σε ένα δέντρο!
Η δεντροκκλησια του Αγιου Παΐσιου
Το εκκλησάκι χτίστηκε στο εσωτερικό ενός δέντρου ακολουθώντας τα βήματα του Άγιου Παΐσιου όπου στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την Αγία Βαρβάρα, πηγαίνοντας στο κοντινό χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες. Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας λίγα μέτρα μετά την διασταύρωση για το χωριό Αγία Βαρβαρα ,δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς τον Αμάραντο .
Στάθηκα αρκετά τυχερή αφού πριν λίγη ώρα, προτού φτάσω, είχε τελεστεί δέηση και ήταν κόσμος από το χωριό Αγία Βαρβαρα στο σημείο.
Το υπεραιωνόβιο δέντρο (δρυς) στο εσωτερικό του είχε υποστεί αρκετές φορές καταστροφές και πυρκαγιές, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται. Αναβαν φωτιά στην κουφάλα του δέντρου, μας είπε ο άνθρωπος που συναντήσαμε και είχε την ιδέα για την δεντροκκλησια . Το διαπίστωσα και εγώ κοιτάζοντας τις καμένες τρύπες που φαίνονται ακόμα ψηλά στο δέντρο .
Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.
Η ηλικία του “τσέρου” ( τοπική ονομασία του δέντρου ) είναι περίπου 300 ετών και είχε υποστεί καταστροφές. Ταξιδιώτες σταματούσαν εκεί, έμπαιναν στο εσωτερικό του δέντρου και άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα η κουφάλα να έχει καεί σχεδόν ολόκληρη και το δέντρο να είναι έτοιμο να καταρρεύσει…» μου εξήγησε ο Χάρης Πορέτσης, φίλος και συνάδελφος από την εκπομπή “Μένουμε Ελλάδα”, που κατάγεται από την Αγία Βαρβάρα (Πλάβαλη) και είναι ο πιστός που πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της δεντροκκλησιας.
«Έκανα τάμα να μετατρέψω το δέντρο σε προσκυνηματικό τόπο του Αγίου Παϊσίου. Ετσι , το αδύναμο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε δεντροκκλησιά! Στο εσωτερικό της υπάρχουν μία μεγάλη εικόνα του αγίου Παϊσίου, και δυο μικρές της Παναγίας της ιεροσολημητισας και του Χριστού τις οποίες έχει φιλοτεχνήσει ο αγιογράφος Μιχαήλ Ξανθάκης. Επίσης υπάρχει ένα καντηλάκι και υποδοχή για κεριά που μπορούν να ανάψουν οι πιστοί. Η πόρτα της δεντροκκλησιας είναι πάντα ανοιχτή για όλους όσοι θέλουν να προσευχηθούν.
Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.
Η θέα είναι μοναδική , πίσω από την δεντροκκλησιά φαίνεται το χωριό Αμάραντος και μπροστά μακριά στο βάθος έβλεπα την επιβλητική κορυφή του Σμόλικα. Περπάτησα το μονοπάτι δεξιά από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας ( εκκλησία δίπλα στο δέντρο ) και στα 40 μέτρα δεξιά είδα δυο σημαίες να κυματίζουν … Άλλη μια έκπληξη το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού όπου πριν 237 χρονιά είχε περάσει από εκείνο το σημείο. Άναψα κερί , ξαπόστασα για λίγο και συνέχισα το ταξίδι μου για τα ιαματικά Λουτρά Αμαράντου .