Aγαπώ τα γλυκά μιας και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου βρισκόμουν σε ένα ζαχαροπλαστείο! Είναι ένας σοβαρός λόγος που ξέρω να ξεχωρίζω τα καλά και ποιοτικά γλυκά γι’ αυτό κι όσοι με γνωρίζουν πάντα ζητούν τη γνώμη μου όταν ανοίγει ένα νέο ζαχαροπλαστείο. Λίγο πριν την καραντίνα, μία φίλη μου ερχόμενη από τα Γιαννιτσά μου έφερε ένα κουτί μακαρόν και ένα κουτί με εργολάβους (αμυγδαλωτά) καθώς ξέρει ότι είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. Το κουτί απ’ έξω έγραφε Mon Chéri Boulangerie. Το άνοιξα αμέσως και δοκίμασα κι από τα δύο.
Λόγω του επαγγέλματός μου, έχω φάει στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Η γεύση τόσο από τους εργολάβους όσο και από τα μακαρόν, ήταν μοναδική. “Έχουν τόσο καλό ζαχαροπλαστείο τα Γιαννιτσά;”, ρώτησα την φίλη και συνάδελφό μου, που είναι ο τόπος καταγωγής της. “Πρέπει να του κάνεις συνέντευξη. Τα γλυκά του είναι όλα ένα κι ένα, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να τον γνωρίσεις”, μου είπε.
Μπήκα στο προφίλ του στο facebook κι είδα έναν άνθρωπο που τον χαρακτηρίζει το έξυπνο χιούμορ και η αισιοδοξία του. Εξάλλου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εύκολο να “διαβάσεις” τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από ένα πληκτρολόγιο.
Mon Chéri Boulangerie: Το αρτοζαχαροπλαστείο στα Γιαννιτσά που έγινε viral με τον κορωνοϊό
Ο κορωνοϊός όμως ήρθε στην Ελλάδα και εκείνη την περίοδο όλοι ήμασταν καρφωμένοι στην ενημέρωση και στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε. Σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας λοιπόν, τα social media ήταν η συντροφιά μας. Χαζεύοντας λοιπόν μία ημέρα, είδα ξαφνικά έναν instructor μου που είχα στο diploma της Knowcrunch, πάνω στο digital marketing, τον Παναγιώτη Παπαχατζή, να ανεβάσει μία φωτογραφία με το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο το οποίο είχε γίνει viral! Μία από τις χιουμοριστικές ατάκες του ιδιοκτήτη, συνόδευε σε ένα αυτοκόλλητο, το πρόσωπο των ημερών που δεν ήταν άλλον από τον κύριο Τσιόδρα. Του έστειλα αμέσως μήνυμα στο facebook γιατί θέλησα να μάθω περισσότερα για εκείνον αλλά και την επιχείρησή του.
“Η ιδέα ήρθε αυθόρμητα όταν ήταν εδώ ο Δήμος Σουπιάδης, ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του mystudio.gr που διατηρούν φωτογραφείο, πίσω από το ζαχαροπλαστείο μου και φτιάχνουν μεταξύ άλλων και λόγω της εποχής τα indoor signs. Με τον Δήμο είπαμε να κάνουμε κάτι για να γίνει viral. Το ανέφερα μεταξύ σοβαρού και αστείου. Ήθελα να κάνουμε μία κίνηση έξυπνη για να γίνει γνωστή. Γράφω διάφορες σαρκαστικές ατάκες στο facebook είναι κάτι που με χαρακτηρίζει, και η ατάκα “πσυχούλες μου” που χρησιμοποιώ συχνά ήταν η αφορμή! Βάλαμε τον κύριο Τσιόδρα που είναι το πρόσωπο των ημερών κι έτσι βγήκε αυτή η μακέτα με τα αυτοκόλλητα”, μου λέει ο Αντώνης Ακρίτας.
Mon Chéri Boulangerie: Η φιλοσοφία του αρτοζαχαροπλαστείου με τις εξαιρετικές συνεργασίες
Το όνομα του αρτοζαχαροπλαστείου είναι γαλλικό και σε παραπέμπει στη χώρα που τα γλυκά είναι φημισμένα σε όλον τον κόσμο. Ο Αντώνης μου λέει ότι το όνομα ήρθε τυχαία. “Έψαχνα κάτι που να έχει στοιχεία γαλλικής φινέτσας, ταίριαζε το όνομα. Έτσι το σκέφθηκα. Ήξερα ότι το mon cheri χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε ζαχαροπλαστεία κι υπάρχει και το λογοπαίγνιο που σημαίνει καλέ μου/ καλή μου, γλυκέ μου/γλυκιά μου και συνδυάζεται με το γλυκό”.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που η Mon Chéri Boulangerie κοσμεί έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους των Γιαννιτσών ενώ οι συνεργασίες του Αντώνη Ακρίτα με σημαντικούς επιχειρηματίες στον τομέα της εστίασης, έχει βάλει τον πήχη ιδιαιτέρως ψηλά. Τα εξαιρετικά υλικά και οι καινοτόμες ιδέες που έχει ως επιχειρηματίας, τον κάνουν δημοφιλή. “Έχω τις καλύτερες βελγικές σοκολάτες που τις φτιάχνει ο Θεόδωρος Βαλογιώργης, που διατηρεί το ζαχαροπλαστείο Sokolata Αγαπητός στην Θεσσαλονίκη, τις έχω μόνο εγώ εδώ στα Γιαννιτσά.
Έχω macarons χειροποίητα κι έχουν ενθουσιαστεί πελάτες που τα έχουν δοκιμάσει και στη Γαλλία, όπου είναι η χώρα καταγωγής τους. Εγώ δουλεύω με συνεργασίες, είμαι πρατήριο αρτοζαχαροπλαστικής.Έχω soft nougat σε διάφορες εξαιρετικές γεύσεις, όπως saulted caramel, μπισκότα αμαρέτι, orange peel. Φυσικά εδώ θα φας και τις χειροποίητες τρούφες σοκολάτας βουτύρου σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων.
Το moto μου είναι η καινοτομία, διαρκώς να εξελίσσομαι και να βρίσκω νέα προϊόντα, νέες συνεργασίες και να δίνω στην τοπική κοινωνία νέες γεύσεις”. Μάλιστα μου αναφέρει τι συνέβη όταν έφερε στα Γιαννιτσά πρώτος τα Χριστούγεννα, τα μπισκοτόσπιτα γνωστά ως ginger biscuits houses “Όταν άνοιξα τα πρώτα Χριστούγεννα έφερα στο κατάστημα τα μπισκοτόσπιτα. Αν είχα κάμερα και κατέγραφα τις αντιδράσεις, δεν θα το πίστευες τι έγινε. Την επόμενη χρονιά βέβαια όλοι έκαναν κάτι αντίστοιχο”.
Η Mon Chéri Boulangerie “μεταμορφώνεται” τις γιορτές
Το γλυκό έχει άμεση σχέση και με τις γιορτές. Έτσι λοιπόν η Mon Chéri Boulangerie βάζει τα γιορτινά της κάθε χρόνο, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, αλλά και σε άλλες γιορτές όπως του Αγίου Βαλεντίνου ή τη Γιορτή της Ημέρας. Μελομακάρονα με μέλι, κουραμπιεδάκια βουτύρου, σοκολατένια γλειφιτζούρια, μπισκοτόσπιτα, τούρτες αγιοβασιλιάτικες, κορμοί Χριστουγέννων, γεμίζουν τις βιτρίνες τα Χριστούγεννα. Αντίστοιχα το Πάσχα τα χειροποίητα τσουρέκια και τα σοκολατένια αυγά έχουν την τιμητική τους!
Στο ζαχαροπλαστείο ιδιαίτερη θέση στην εσωτερική βιτρίνα έχουν τα σπιτικά λικέρ τα οποία είναι ιδανικά για δώρο!
“Από τα περσινά Χριστούγεννα ξεκίνησα συνεργασία με την Ποτοποιία Πολυκαλά, Κεφαλονίτες, τρίτης γενιάς, και ξεκίνησα με μικρή γκάμα και διαθέτω πλέον στο κατάστημά μου σχεδόν όλη την συλλογή τους. Έχουν εκπληκτικές συσκευασίες και είναι μία εξαιρετική ιδέα για δώρο”.
Γλυκά με εξαιρετικές πρώτες ύλες και γλυκά…για διαβητικούς!
Η βιτρίνα του αρτοζαχαροπλαστείου Mon Chéri Boulangerie είναι πάντα εντυπωσιακή και γεμάτη με γλυκά, που θα ενθουσιάσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό πελάτη. “Έχουμε ποικιλία βουτημάτων για τον καφέ, gourmet βουτήματα βουτηγμένα σε κουβερτούρα με ξηρούς καρπούς και με διάφορες γεύσεις, ιδιαίτερα κεράσματα με υψηλή ποιότητα σοκολάτας, σιροπιαστά ανατολίτικα είτε ατομικά είτε ταψιού καθώς επίσης και ιδιαίτερα γλυκά pâtisserie.
Αυτά που χαρακτηρίζουν το κατάστημα κι είμαστε ευρέως γνωστοί είναι τα macarons, οι εργολάβοι ή αμυγδαλωτά, τα χειροποίητα τσουρέκια που είναι ζυμωμένα στο χέρι σαν να τα φτιάχνει μια καλή νοικοκυρά, και οι χειροποίητες σοκολάτες του Αγαπητού”.
Φυσικά το πρωί μπορεί να πάρει κάποιος τον καφέ του ή το ρόφημά του, να διαλέξει μία ποιοτική πίτα μέσα από μία μεγάλη γκάμα και να πάρει το κουλούρι ή το ψωμί του! “Το πρωί έχει καφέ στο χέρι, κουλούρια, ψωμιά, και φυσικά όλη την ημέρα υπάρχουν όλα όσα έχει ένα ζαχαροπλαστείο”.
Βουτήματα, κεράσματα, τρούφες βουτύρου σοκολάτας, πάστες για διαβητικούς με εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες αντί της ζάχαρης, που σπάνια βρίσκεις σε επαρχιακή πόλη, κάνουν την Mon Chéri Boulangerie να έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις του κόσμου. Όσο για τις τούρτες του; Μία ματιά να ρίξεις στην σελίδα στο facebook αρκεί!
“Μπορεί να έρθει κάποιος και να παραγγείλει την τούρτα των ονείρων του, να φέρει οποιοδήποτε σχέδιο ή ακόμη και φωτογραφία και να γίνει μία σύνθετη τρισδιάστατη κατασκευή”. Φυσικά αν πρόκειται για γάμο ή βάπτιση, μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα ιταλικά κουφέτα bouratti που υπαρχουν στο κατάστημα και θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο.
Mon Chéri Boulangerie: Το ζαχαροπλαστείο που “άνθισε” στην κρίση
Ο Αντώνης Ακρίτας σπούδασε Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις στην πανέμορφη Καστοριά. “Πώς προέκυψε η επιχείρηση χωρίς να έχεις ασχοληθεί επαγγελματικά στο παρελθόν με κάτι αντίστοιχο”; τον ρωτάω. “Η κρίση με έκανε και η αδυναμία να βρω δουλειά, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης”, μου απαντά κάτι το οποίο είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. “Η επιχείριση ξεκίνησε ως Γλυκό Παζάρι, τα τρία πρώτα χρόνια. Μέχρι τότε η δουλειά μου ήταν στον τομέα των πωλήσεων. Όμως η κρίση με έκανε να δυσκολευτώ να βρω εργασία κι έτσι κατόπιν συζήτησης με την οικογένειά μου άνοιξα την δική μου επιχείρηση. Μετά από 3 χρόνια, έγινε η Mon Chéri Boulangerie, όπου αυξήθηκε λόγω της ζήτησης, η ποιότητα, η ποικιλία των γλυκών, των αρτοποιημάτων και των γλυκισμάτων. Ανεβάσαμε τον πήχη πολύ ψηλά. Από ένα συνοικιακό κατάστημα , καταλήξαμε σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ενημερωμένα αρτοζαχαροπλαστεία”.
Το σίγουρο είναι ότι η Mon Chéri Boulangerie δεν είναι ένα απλό αρτοζαχαροπλαστείο σε μία επαρχιακή πόλη. Είναι το ζαχαροπλαστείο που γνώρισε όλη η Ελλάδα την περίοδο της καραντίνας και τα γλυκά του έχουν γίνει σήμα κατατεθέν χάρη στην ποιότητά τους! Εγώ πάντως με την πρώτη ευκαιρία που θα ανεβώ στα Γιαννιτσά , θα εφοδιαστώ αναλόγως…κι αν τα καταφέρω μέσα στο καλοκαίρι, θα δοκιμάσω και τις υπέροχες γεύσεις παγωτού.