Με τις τέσσερις πρώτες συναυλίες της ξεκίνησε επιτυχημένα την 20ήμερη περιοδεία της στην Κίνα η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Πρώτος σταθμός για την Ορχήστρα η πόλη Νταλιάν, λιμάνι στην Βορειοανατολική Κίνα, μεταξύ Πεκίνου και Κορεατικών συνόρων. Πρόκειται για μια υπερμοντέρνα μεγαλούπολη των έξι εκατομμυρίων κατοίκων. Στη νεοκλασικού ύφους κατάμεστη αίθουσα συναυλιών, η ορχήστρα έδωσε την πρώτη της συναυλία, με εορταστικό πρόγραμμα, που ξεσήκωσε το κοινό.
Μνημόνιο συνεργασίας της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πεκίνου
Ο δεύτερος σταθμός ήταν το Μουνταντζάνγκ, μια μικρότερη πόλη των 2,5 εκατομμυρίων στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας, 100 χιλιόμετρα από τα Σινορωσικά σύνορα και το ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ. Σε μια θερμοκρασία που την ημέρα ήταν περίπου στους μείον 14 βαθμούς( και το βράδυ πέφτει στους -25), η ορχήστρα φιλοξενήθηκε σε μια υπερσύγχρονη και λειτουργική αίθουσα συναυλιών.
Ο τρίτος σταθμός ήταν η βιομηχανική πόλη του Γιανκού, λίγο νοτιότερα, κοντά στη θάλασσα. Ήταν μια από τις πόλεις όπου κανείς παρατηρεί ανάγλυφα την τεράστια βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της σύγχρονης Κίνας, αλλά και την πολύ μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η συναυλία δόθηκε σε μια υπερσύγχρονη και πολυτελέστατη αίθουσα εκδηλώσεων με υψηλού επιπέδου ακουστικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, που ήταν διακοσμημένη με εορταστικό, πρωτοχρονιάτικο χρώμα.
Η τέταρτη συναυλία δόθηκε το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου στην μεγαλούπολη του Τσανγκτσούν, πάλι στα βόρεια της χώρας, με πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια κατοίκων, και με πολύ ενθουσιώδες κοινό! Με τη συναυλία αυτή, η Φιλαρμόνια, υπό την διεύθυνση του Έλληνα μαέστρου Μιχάλη Οικονόμου, ολοκλήρωσε την πρώτη εβδομάδα της περιοδείας της.
Το δεύτερο μέρος της περιοδείας ξεκίνησε στις 30 Δεκεμβρίου με την δεύτερη συναυλία στο Νταλιάν. Η ορχήστρα επέστρεψε στην πόλη όπου δόθηκε η πρώτη συναυλία, αλλά σε μια άλλη, μεγαλύτερη και αρτιότερη αίθουσα συναυλιών. Ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις της, και με σύνθεση πλέον 80 μουσικών, συνέχισε με τις δύο σημαντικότερες εμφανίσεις της περιοδείας, στην πρωτεύουσα, Πεκίνο, και στην μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη.
Η μεγάλη συναυλία του Πεκίνου, των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, δόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου στην Μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων του Λαού, χωρητικότητας 6000 θέσεων, η οποία ήταν κατάμεστη και τα εισιτήρια είχαν ήδη προπωληθεί από μέρες. Στη συναυλία αυτή η ορχήστρα συνεργάστηκε με τον εξαιρετικό νεαρό αμερικανο-κινέζο πιανίστα Τζον Τσεν, ερμηνεύοντας το 1ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, σε ντο μείζονα, του Μπετόβεν. Τη συναυλία παρακολούθησαν και τα μέλη της περίφημης Συμφωνικής ορχήστρας του Πεκίνου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Φιλαρμόνιας, καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Μαλιάρας, είχε επαφές και υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας με τον Γενικό Διευθυντή της διάσημης Κινεζικής ορχήστρας για μελλοντικές καλλιτεχνικές συνεργασίες και ανταλλαγές μεταξύ των δύο ορχηστρών και των δύο χωρών.
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ακολούθησε το δεύτερο, μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της περιοδείας, η συναυλία στο Μεγάλο θέατρο της Σαγκάης. Η παραλιακή μεγαλούπολη της μέσης Κίνας, με πληθυσμό περίπου 35 εκατομμυρίων θεωρείται η Νέα Υόρκη της Άπω Ανατολής και παρουσιάζει εντυπωσιακό πλούτο, ανάπτυξη και αρχιτεκτονική πρωτοπορία εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Η Σαγκάη υποδέχτηκε την ορχήστρα στο «Μεγάλο Θέατρο της Κίνας» (Grand Theatre of China), μια πανέμορφη αίθουσα με εντυπωσιακές ακουστικές ιδιότητες, όπου έχουν εμφανιστεί σχεδόν όλες οι μεγάλες ορχήστρες και μεγάλοι σολίστ του Κόσμου.
Η αίθουσα συναυλιών γέμισε από φιλόμουσους θεατές, που αποθέωσαν την Φιλαρμόνια και το μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου στην πανηγυρική αυτή εκδήλωση.
Υπεύθυνη Επικοινωνίας:
Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Επικοινωνία Πολιτισμού