Μίμης και Άννα. Τα δύο παιδάκια από το αλφαβητάρι “ζωντανεύουν” σε ένα μεζεδοπωλείο στον Κορυδαλλό βγαλμένο από άλλη εποχή! Στην οδό Ασκληπιού 34, θα γυρίσεις το χρόνο πίσω στα σχολικά χρόνια και θα απολαύσεις τα ωραιότερα μεζεδάκια από τα χέρια του Δημήτρη Τζιράκη. Στέκομαι στην είσοδο του μαγαζιού κι αριστερά μου ο πίνακας γράφει “Δευτέρα-Τρίτη κοπάνα”. Αμέσως θυμήθηκα την εποχή όπου οι μαθητές για να κάνουμε κάτι κάναμε κοπάνα από το σχολείο! Με υποδέχεται ο Δημήτρης και είναι το πρώτο πράγμα που ρωτάω πριν καν μπω και δω το μαγαζί. Γιατί…κοπάνα; “Δευτέρα και τρίτη κάνουμε κοπάνα. Δευτέρα όλοι ξεκινούν δίαιτα και Τρίτη όλοι πηγαίνουν στον ψυχολόγο για να σκεφθούν γιατί ξεκίνησαν δευτέρα δίαιτα! Στηρίζομαι στις γνώμες και στα λογοπαίγνια των πελατών-φίλων”, μου λέει χαμογελώντας.
Μπαίνοντας στο μαγαζί στο αριστερό μου χέρι είναι ένας χώρος αφιερωμένος στο παιδί! Μικρά τραπεζάκια με την άλφα βήτα στους τοίχους και παιχνίδια στα κουτιά για τους μικρούς μας φίλους. Πόσο ωραίο λοιπόν να τρώνε οι γονείς και τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παίζουν και να περνάνε δημιουργικά την ώρα τους. Σε έναν χώρο που ενδεχομένως μπορεί να θυμίζει και το σχολείο τους!
Εδώ κι ένα χρόνο περίπου ο Δημήτρης “μετακόμισε” με το μεζεδοπωλείο του στον Κορυδαλλό από την Κοκκινιά, μιας και οι πελάτες αυξήθηκαν παρά πολύ γρήγορα και έπρεπε να βρει έναν χώρο που όλοι να είναι καλοδεχούμενοι και να τρώνε από τα χέρια του τα πιο νόστιμα μεζεδάκια! Κατάφερε την μεγάλη του αγάπη, την μαγειρική, να την κάνει επάγγελμα, κι αφού δούλεψε σε πολλά μαγαζιά το 2014 αποφάσισε με την σύζυγό του, Άννα να ανοίξουν το δικό τους.
Η φιλοσοφία του μαγαζιού και η ιστορία από το σχολείο γύρω από το όνομά του!
Κοντοσκέκομαι σε μία μεριά του μαγαζιού και βλέπω όλα τα αντικείμενα που το διακοσμούν να είναι οικεία στο μάτι. Όλα αυτά ήταν στο σχολείο μας. Απο τα θρανία μέχρι τους χάρτες. Ρωτάω λοιπόν τον Δημήτρη για ποιο λόγο “βάφτισαν” το μαγαζί τους, “ο Μίμης και η Άννα”.
Ο Μίμης και η Άννα είναι τα δύο παιδάκια που όλοι ξέρουμε από το αλφαβητάρι. Μίμης και Άννα είμαστε εγώ και η γυναίκα μου. Ψάχναμε όνομα για το μαγαζί. Είχαμε βρει ότι θα βάλουμε τα παιδιά από το αλφαβητάρι, γιατί θέλαμε να έχουμε το σχολικό στοιχείο μιας και με την Άννα ήμασταν μαζί από το σχολείο.. Μου άρεσε από παλιά κι έχουμε την ανάμνηση αυτή. Ψάχνω λοιπόν μέσα στο αλφαβητάρι κάποιο περίεργο όνομα για να βάλω στο μαγαζί και η ιδέα ήρθε από φίλο και υδραυλικό που έφτιαξε και το μαγαζί ο οποίος ενώ μιλούσε με την σύζυγό του, λογίστριά μας, της είπε” εδώ είμαστε στο μαγαζί του Τζιράκη”, ποιου Τζιράκη, του απαντάει προσθέτοντας “Στου Μίμη και της Άννας”. Κι εκείνη την στιγμή που γινόταν αυτό ήμουν στην σελίδα που έγραφε “ο Μίμης και η Άννα”. Του λέω λοιπόν Αντώνη μου, μόλις έγινε νονός! Όπως και να έλεγα το μαγαζί όλοι θα έλεγαν ότι πάμε στου Μίμη και στης Άννας γιατί είμαστε εμείς εδώ”.
Διακόσμηση εμπνευσμένη από το… σχολείο!
Όλοι οι χώροι του μεζεδοπωλείου έχουν την υπογραφή του Μίμη και της Άννας. “Μόνοι μας την κάναμε. Οτιδήποτε έχει γίνει στο μαγαζί από το αλφαβητάρι, μέχρι όποιο άλλο ντεκόρ είναι φτιαγμένο απ΄τα χέρια μας. Φίλοι από σχολεία, καθηγητές και δάσκαλοι μας βοήθησαν με αντικείμενα.
Για παράδειγμα ο πίνακας και τα θρανία είναι από το σχολείο. Είχα βοήθεια επίσης από το παρθεναγωγείο Πειραιά που μου έδωσε τα παλιά θρανία. Όλος ο κύκλος μας έχει αγκαλιάσει το μαγαζί και μόλις έμαθαν ότι θα το κάνουμε σχολείο όλοι έφερναν δικά τους πράγματα. Πχ ένας μας έφερε έναν χάρτη, γεωφυσικό”.
Ο Δημήτρης Τζιράκης προτείνει τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις!
Όταν κάποιος λέει, θα πάω στο μεζεδοπωλείο πρέπει να γνωρίζει ότι θα φάει μεζεδάκια στο κέντρο και θα απολαύσει πολλές γεύσεις πίνοντας το κρασί του. Την έννοια αυτήν την έχει υιοθετήσει στο 100% ο Δημήτρης και γι αυτό όπως λέει όλα τα πιάτα βγαίνουν στην… σέντρα! “‘Ολα είναι σέντρα κι όλα μπαίνουν κέντρο. Μπορεί να μην είναι τεράστιες οι μερίδες αλλά είναι τόσο πλούσιες σε γεύση που φτάνουν για 4 άτομα για να δοκιμάσουν όσο πρέπει. Οπότε όλα είναι για το κέντρο, το φαγητό είναι για να το μοιραζόμαστε. Το φαγητό μας φέρνει κοντά. Δεν είναι χαζοί οι Ρώσοι που για να κλείσουν μία συμφωνία βγαίνουν έξω και τρώνε. Οπότε σίγουρα δεν μπορείς να μη δε φας το Κοκό του Μίμη (δείτε ΕΔΩ την συνταγή). Αυτή η συνταγή με ακολουθεί κοντά στα 12-13 χρόνια. Είναι ένα φιλέτο κοτόπουλο ψιλοκομμένα κομματάκια και είναι αρωματισμένο με φρέσκο πιπέρι, κόλιανδρο και κρέμα φέτας που όλο αυτο δένει σε μία φωλιά από κανταίφι. Η φέτα κυριαρχεί στο μενού, γιατί είμαι λάτρης της φέτας”.
Τα must πιάτα του καταλόγου που βγαίνει αρκετές φορές και τα προτείνει ο ίδιος στους πελάτες τον αντιπροσωπεύουν και είναι βέβαιος ότι θα τα αγαπήσουν όλοι οι πελάτες. “Δεν μπορείς να φύγεις από το μαγαζί αν δεν φας την σαλάτα του αγρού που είναι σε φωλιά παρμεζάνας, ανάμεικτα λαχανικά με καπνιστή μπριζόλα και dressing γλυκιάς μουστάρδας.
Από ορεκτικά δεν γίνεται να φύγεις χωρίς να φας της φέτας τα μελούμενα το οποίο έχω κάνει μία παραλλαγή. Είναι μία φέτα τυλιγμένη σε φύλλο ολικής με ένα μέλι ούζου και παπαρουνόσπορο. Έχω αλλάξει το φύλλο, έκανα δικό μου χειροποίητο, πατσαβουρόφυλλο και πλέον βάζουμε τη φέτα και την ενισχύουμε με λίγο γιαούρτι και μυζήθρα και της δίνουμε μία άλλη ένταση.
Το πατατομπέρδεμα. Είναι πατάτα ψημένη στο φούρνο που την σκάβουμε και της παίρνουμε όλην την ψίχα από μέσα και την βάζουμε στην κατσαρόλα με μπέικον, κρέμα γάλακτος, τσένταρ, πράσο, σκόρδο, πιπεριές. Είναι φουλ θερμίδες αλλά είναι εκπληκτικό”.
Φυσικά ένα γεύμα ή δείπνο δεν τελειώνει χωρίς το γλυκό του! “Πέντε χρόνια σαν μαγαζί δεν έχω αφήσει κανέναν πελάτη να φύγει χωρίς κέρασμα. Από μους σοκολάτα μέχρι παγωτό χειροποίητο. Τώρα έχω μπει σε διαδικασία να φτιάξω μία κάρτα για γλυκό. Σουφλέ σοκολάτας με παγωτό, εκμέκ και γενικότερα θα πάμε και παραδοσιακά με γλυκά του κουταλιού που μου τα στέλνει η 84χρονη γιαγιά μου από τη Μυτιλήνη”.
Δεν έφυγα από το μαγαζί χωρίς να φάω το Κοκό του Μίμη. Αν κι εσείς θέλετε να θυμηθείτε τις εποχές από το αλφαβητάρι του Μίμη και της Άννας ή να αγαπήσετε το σχολείο, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο φημισμένο μεζεδοπωλείο του Κορυδαλλού. Από την Τετάρτη ως την Κυριακή από τις 13.30 ως τις 00.30 ο Δημήτρης σας περιμένει για πολύ φαγητό και ωραία παρέα. Αν σας αρέσει το κέφι και το τραγούδι μη χάσετε σε καμία περίπτωση τα live της Παρασκευής και του Σαββάτου που ειναι βράδυ και της Κυριακής το μεσημέρι στις 14.00. Μη ρωτήσετε τι ρεπερτόριο έχει; “Χωρίς πρόβα. Η τραγουδίστρια που έχουμε είναι η τραγουδίστρια του συγκροτήματος του σχολείου. Είμαστε λοιπόν χωρίς πρόβα, μου απαντά ο Μίμης!
Ο Μίμης και η Άννα
Ασκληπιού 34, Κορυδαλλός
Τηλ. 2130 144642
Καλά μαγειρέματα..!