Το Μέτσοβο είναι από τους αγαπημένους μου προορισμούς. Όταν ο καιρός αρχίζει και αλλάζει ο προορισμός αυτός αποτελεί πόλο έλξης ξένων και Ελλήνων επισκεπτών! H ορεινή κωμόπολη του Νομού Ιωαννίνων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.150 μ και αποτελεί τον top χειμερινό προορισμό.
Μέτσοβο: To travelgirl.gr σε ξεναγεί σε έναν από τους top χειμερινούς προορισμούς
Με το που θα φτάσεις εκεί, η φύση σε υποδέχεται με τον καλύτερο τρόπο. Ο καθαρός αέρας που αναπνέεις είναι αρκετός για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα που κατακλύζεται από το άγχος. Το Μέτσοβο κατά τη γνώμη μου είναι ένα παραμυθένιο χωριό που περιμένει να το ανακαλύψεις.
Τι θα συναντήσεις στο Μέτσοβο
Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι).
Στην κωμόπολη λειτουργεί από το 1955 το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα) το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850.
Το χειμώνα υπάρχουν οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Καρακόλι και Πολιτσιές) τα οποία σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιόλογων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.
Ένα από τα πολλά πράγματα που φημίζεται το ορεινό χωριό είναι οι κάτοικοι και η φιλοξενία τους. Καταρχήν δε θα δεις σκυθρωπά πρόσωπα μιας και πρόκειται για μια τρομερά ανθηρή κοινωνία με εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη. Στο Ίδρυμα Τοσίτσα θα βρεις πρότυπο τυροκομείο και οινοποιείο στο οποίο ωριμάζει και εμφιαλώνεται το περίφημο κρασί του Μετσόβου που δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους μας, Κατώι.
Και μπορεί οι Έλληνες απο κάθε γωνιά της χώρας μας να ξενιτεύονται, στο Μέτσοβο αυτό δε γίνεται και οι κάτοικοι στο έντυπο που μοιράζουν γράφουν χαρακτηριστικά: “Είμαστε 3.500 περίπου κάτοικοι και όπως θα διαπιστώσετε δεν ξενιτευόμαστε πια”.
Must visit
Τα αξιοθέατα στο Μέτσοβο είναι το ένα καλύτερο από το άλλο και έχεις όλο το χρόνο να τα επισκεφθείς. Στον Αβερώφειο Κήπο θα συναντήσεις όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου, στο Κάτω Μέτσοβο μπορείς να πας στις Πηγές του Αράχθου. Αν σου αρέσει η οργιώδης βλάστηση πρέπει οπωσδήποτε να πας στον Κάμπο του Δεσπότη και στην Κρύα Βρύση.
Το Μέτσοβο είναι κοιτίδα διάσημων Ελλήνων και μεγάλων ευεργετών του έθνους
Ο Νικόλαος Στουρνάρας, η Ελένη Τοσίτσα, ο Μιχαήλ Τοσίτσας και ο Γεώργιος Αβέρωφ κατάφεραν να κάνουν το Μέτσοβο γνωστό πανελληνίως. Η μεγαλύτερη συμβολή των πιο πάνω προσώπων ήταν η δημιουργία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το οποίο εν συντομία αποκαλείται Μετσόβιο. Άλλο σημαντικό άτομο από το Μέτσοβο είναι ο πρώην υπουργός και αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Αβέρωφ.
- Γεώργιος Αβέρωφ(1815–1899), επιχειρηματίας και ευεργέτης
- Ευάγγελος Αβέρωφ (1910–1990), πολιτικός
- Δημήτριος Ζαμάνης, επιχειρηματίας, δωρητής και υποστηρικτής της Φιλικής Εταιρίας.
- Νικόλαος Τζαρτζούλης (1710-1773), λόγιος και ιδρυτής αρκετών Ελληνικών σχολείων
- Αναστάσιος Σαμώσης (1806-1886)[3], αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και μετέπειτα μεγαλοκτηματίας στην περιοχή του Αγρινίου
- Νικόλαος Στουρνάρας εθνικός ευεργέτης
- Μιχαήλ Τοσίτσας εθνικός ευεργέτης
- Αδάμ Τσαπέκος, λόγιος