Κατά την επίσκεψή μου στην Χίο, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, δεν θα μπορούσα να μην αναδείξω κάποια από τα πιο ωραία και δημοφιλή μαστιχοχώρια. Η πρώτη μας στάση ήταν στα Μεστά, που βρίσκονται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διατηρημένο μεσαιωνικό χωριό, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο. Κάνοντας βόλτα στα στενά του μπορείς να αντιληφθείς ότι είναι ένας συνδυασμός Ανατολής και Δύσης, Γενουάτικου και Ελληνικού πολιτισμού, που δεν μοιάζει με καμία άλλη πόλη στο Αιγαίο.
Μεστά: Το travelgirl.gr κάνει οδοιπορικό στο δημοφιλές μεσαιωνικό χωριό της Χίου
Η βόλτα στα σοκάκια θυμίζει πραγματικά παραμύθι. Τα πολύχρωμα λουλούδια που “κρέμονται” από τα μπαλκόνια των σπιτιών θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής, ενώ έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάστρο και είσαι η πριγκίπισσα του παραμυθιού. Τα σπίτια είναι μικρά και πέτρινα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος.
Για μένα το πιο σημαντικό αξιοθέατο στο χωριό είναι η εκκλησία του Παλιού Ταξιάρχη, μια από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στην Ελλάδα. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής της εκτιμάται περίπου στο 1412 μ.Χ. Στην αρχή ήταν ένας μικρός, καμαροσκέπαστος, μονόκλιτος ναός. Επειδή όμως οι κάτοικοι είχαν την ανάγκη να την επισκέπτονται μετατράπηκε σε δίκλιτο με ενιαία στέγη και σταυροθόλια στο βόρειο κλίτος. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Μικρού Ταξιάρχη, θεωρείται περίτεχνο δείγμα της Χιώτικης ξυλογλυπτικής.
Κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει το έθιμο του Αγά. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο δικαστήριο από το οποίο δεν γλιτώνει κανείς χωρίς να πληρώσει πρόστιμο, ενώ συνήθως γίνονται διάφορα δρώμενα με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
Κάνοντας την στάση σας στα Μεστά πιείτε οπωσδήποτε το παραδοσιακό τους κρασί, την σούμα η οποία θα σας ενθουσιάσει με την ιδιαίτερη γεύση της.