Κατά την παραμονή μας στο Πήλιο δεν θα μπορούσα να γυρίσω χωρίς παραδοσιακές πηλιορείτικες συνταγές. Μία από αυτές είναι και το σπετζοφάι. Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε τα υλικά. Στην συνέχεια ακολουθήστε βήμα βήμα την εκτέλεση της συνταγής.
Υλικά για σπετζοφάι
- 6 λουκάνικα χωριάτικα Πηλίου κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια κομμάτια κάθετα
- 4 πιπεριές μεγάλες πράσινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες
- 4 πιπεριές μεγάλες κόκκινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες
- 2 μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια, ξεπικρισμένες
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. λευκό κρασί
- 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 1 φλ. ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ ζάχαρη
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- 1 κ.γ πιπέρι
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής για σπετζοφάι
- Σοτάρουμε τα λουκάνικα για λίγο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
- Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν και σβήνουμε με το κρασί.
- Διαλύουμε τον πελτέ στο ζωμό λαχανικών.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντομάτα, το ζωμό με τον πελτέ, τη ζάχαρη, την καυτερή πιπερίτσα, το πιπέρι και το αλάτι.
- Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να φύγουν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.