Η Πάρος αναμφισβήτητα είναι από τους top δημοφιλείς προορισμούς και κάθε χρόνο ξένοι και Έλληνες, επισκέπτονται το νησί και κάνουν τις διακοπές τους, απολαμβάνοντας τις υπέροχες παραλίες και φυσικά το καλό φαγητό. Κατέκτησε τον επίζηλο τίτλο του καλύτερου νησιού στην Ευρώπη για το 2018 κι όχι άδικα. Ήταν περίπου πριν από 2 χρόνια όταν πήγα στο κυκλαδίτικο νησί και ένα από τα πράγματα που θυμάμαι μέχρι τώρα, είναι τα υπέροχα φαγητά στο εστιατόριο Μarmitta όπου βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Νάουσας. Δίπλα στην αφετηρία των ΚΤΕΛ, σε έναν πανέμορφο κυκλαδίτικο κήπο με μεθυστικές μυρωδιές με μία επιμελώς ατημέλητη, μοντέρνα, ρομαντική, σικάτη αλλά ακατέργαστη κατάφυτη αυλή, που το γεγονός ότι στερείται τη θέα στη θάλασσα μοιάζει ειλικρινά άνευ σημασίας, η Marmitta σε ταξιδεύει με την ηρεμία και την ησυχία, στις απόλυτες γαστρονομικές γεύσεις που δε θα ξεχάσεις ποτέ.
Οι περισσότεροι που έχετε πάει στο νησί, ήδη το γνωρίζετε μιας κι έχει συνδεθεί το όνομά του με τη λέξη “άριστο φαγητό”. “Η επιλογή του νησιού μόνο τυχαία δεν ήταν. Υπήρξα φανατικός σεζονίστας του νησιού για αρκετά χρόνια, οπού εργαζόμουν ως μάγειρας σε εστιατόρια της Αντιπάρου και της Παροικίας, της πρωτεύουσας του νησιού. Χρόνο με το χρόνο η ιδέα του να ζήσω στο νησί με δελέαζε όλο και περισσότερο, ώσπου το 2012 πήρα την απόφαση και εγκαταστάθηκα στο νησί”, μου λέει ο Ηλίας Αυγερίου, ιδιοκτήτης του. Τα τελευταία 6 χρόνια η ΜΑΡΜΙΤΑ αποτελεί το in στέκι για εξαιρετικό φαγητό.
ΜΑRMITTA: Η ιστορία με το όνομά του
Όταν επιλέγω να φάω σε ένα μαγαζί, πάντα θέλω να μαθαίνω από πού πήρε το όνομά του. Αυτό για μένα προσωπικά σημαίνει πολλά. “Η λίστα ήταν μεγάλη και μόνος μου δεν μπορούσα να πάρω μία απόφαση. Κι έτσι, λίγες ημέρες πριν αλλάξει ταυτότητα ο χώρος, κάλεσα μερικούς καλούς φίλους να δοκιμάσουν το καινούργιο μενού και η ψηφοφορία ανέδειξε περίτρανα το “ΜΑRMITTA”, να στολίσει την είσοδο του εστιατορίου. Η ΜΑΡΜΙΤΑ στα ιταλικά σημαίνει , η κατσαρόλα με επέκταση το φαγητό”, μου λέει χαρακτηριστικά. Κι εγώ στο σημείο αυτό θα προσθέσω το εξαιρετικό φαγητό αφού δεν υπάρχει ούτε ένας πελάτης που θα φύγει ανικανοποίητος.
Marmitta: Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και οι θαλασσινές γεύσεις που “μαγεύουν” ξένους και Έλληνες
Δύο βράδια στη Marmitta με είχαν κάνει να δοκιμάσω αρκετά από τα πιάτα που σερβίρονται καθημερινά. Εκεί θα βρεις την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα της μαμάς αλλά και θαλασσινές γεύσεις που θα σου μείνουν αξέχαστες! “Η Πάρος κατέκτησε τον επίζηλο τίτλο του καλύτερου νησιού στην Ευρώπη για το 2018 κι όχι άδικα. Η αλήθεια αυτή έρχεται να επιβεβαιωθεί έξωθεν από εκείνους που την έχουν επισκεφθεί κι έχουν απολαύσει τα ποικίλα θέλγητρά της σε φυσικά τοπία, παραλίες και γαστρονομικές απολαύσεις. Γι’ αυτό και προσπαθούμε κάθε χρόνο να προσαρμόσουμε τα πιάτα μας στις προτιμήσεις των επισκεπτών μας”, μου λέει ο Ηλίας. Όσο για τις προτιμήσεις των ξένων πελατών; “Οι ταξιδιώτες προτιμούν την αυθεντική ελληνική κουζίνα, τα παραδοσιακά πιάτα, τα μαγειρευτά φαγητά που στους Έλληνες θυμίζουν “μαμά” και κυριακάτικο τραπέζι. Χωριάτικη, γεμιστά, μουσακάς, μοσχαράκι κοκκινιστό, μοσχαράκι στιφάδο, ιμάμ καθώς και από ορεκτικά η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, η ταραμοσαλάτα, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και οι κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και μυρωδικά είναι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές. Τόσο για τα υλικά που χρησιμοποιούνται όσο και για τον τρόπο παρασκευής τους, αυτά τα φαγητά παραμένουν σταθερά στις προτιμήσεις όλων”.
Προσωπικά οι ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις με τρελαίνουν και γι αυτό κατά την επίσκεψή μου στο Marmitta δοκίμασα τα περισσότερα πιάτα. Έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο εξοχικό σου και έχει μπει στην κουζίνα η μαμά σου και αρχίζει να σου προσφέρει το ένα πιάτο μετά το άλλο. Ειδικά μετά το μπάνιο στη θάλασσα τι καλύτερο από το να απολαύσεις την παραδοσιακή μας κουζίνα!
“Επόμενα στις προτιμήσεις είναι πλέον τα πιάτα με θαλασσινά, όπως λιγκουίνι με γαρίδες και σάλτσα ντομάτας, η ελληνική μακαρονάδα με ντομάτα, κάπαρη, ελιές, φέτα και ρίγανη, τα μύδια αχνιστά, το χταπόδι με κάπαρη, τουρσί, αγγούρι, και πιπεριά και τελευταία αλλά πρώτα στην κατανάλωση τα φρέσκα ψάρια μας ή η τυχερή ψαριά όπως την αποκαλούμε εμείς”.
Το φετινό ανανεωμένο μενού είναι πιο “ώριμο” με πιάτα “προικισμένα”
Το μενού στα περισσότερα εστιατόρια ανανεώνεται κάθε σεζόν. Το Marmitta φρόντισε το φετινό να είναι πιο ώριμο με πιάτα προικισμένα. “Έχουν εμφάνιση και νοστιμιά κι είναι με δύο λόγια, να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν είσαι λάτρης του κρέατος πρέπει να δοκιμάσεις κόντρα μοσχαρίσια ή T-bone γάλακτος (προτείνουμε μέτριο ψήσιμο). Θαύμα είναι το μπούτι κοτόπουλο φιλέτο με σάλτσα μελιού, σόγια και θυμάρι.
Τα λιγκουίνι με καπνιστό σολομό, άνηθο και βότκα είναι ένα από τα πιάτα που εύχεσαι να μην έχουν τελειωμό. Εμπλουτισμένο το μενού σε σαλάτες και ορεκτικά, γιατί τα starters δίνουν πάντα την πρώτη εντύπωση. Σαλάτα με καπνιστό σολομό, πράσινα λαχανικά, αβόκαντο, σταφύλι, ντοματίνια και βινεγκρέτ πορτοκαλιού με τζίντζερ. Καλοκαιρινός ταμπουλές με ντοματίνια, δυόσμο, αγγούρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και κρέμα αβοκάντο, φέτα σαγανάκι σε κρούστα σουσαμιού με μέλι, λουκουμάδες με φέτα και χαλούμι και φρέσκο κόλιανδρο.
Μερικά από τα δημοφιλή τοπικά προϊόντα του νησιού που δεν θα ξεχνάγαμε ποτέ να συμπεριλάβουμε στα πιάτα μας είναι η ρεβυθάδα της Πάρου, η ξυνομυζήθρα καθώς και η πλέον σούμα (souma), τοπικό τσίπουρο”.
Όταν επισκεφθείτε τη Marmitta, μην ξεχαστείτε. Να κατεβείτε στο κελάρι! Εκεί λοιπόν κρύβεται μία αξιόλογη λίστα με ελληνικά κρασιά, δομημένη έτσι ώστε να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις του φαγητού. Αν επίσης επιθυμείτε να κάνετε εκδηλώσεις, πχ γάμο ή βάφτιση, ο χώρος είναι ιδανικός!
Ιδιοκτήτης: Αυγερίου Ηλίας
Ώρες λειτουργίας: 17.00-01.00 ( σε φουλ σεζόν να γίνεται τηλεφωνική κράτηση)
F: Marmitta Naoussa
Ι: marmitta_naoussa
TripAdvisor: MARMITTA NAOUSSA
Email: [email protected]
Tel: +30 22840 51721