Μία αριστοκρατική Γαλλίδα με φινέτσα…στο Ψυχικό. Η ιστορική «Ράμπα» έγινε «το σπίτι της Colette», ένα all day γαλλικό bistro που προσθέτει πολλές νότες φινέτσας και γοητείας στο quartier του Φάρου Ψυχικού. Στεγασμένο σε ένα ιστορικό νεοκλασικό κτήριο, το Maison Colette σε μαγνητίζει πριν ακόμη περάσεις το κατώφλι του. Μπαίνοντας μέσα θα νιώσεις λες και έχεις ταξιδέψει στο Παρίσι. Οι μωβ αποχρώσεις που κυριαρχούν σε κάθε γωνιά, τα βελούδινα υφάσματα, οι πολυέλαιοι και τα μπαρ από ξύλο και μάρμαρο, αποπνέουν μία απίστευτη κομψότητα που θυμίζει τις αριστοκρατικές γειτονιές της πόλης του φωτός. Η αρχιτέκτων Τζένη Τσουλάκου, έκανε τα μαγικά της και έχει δημιουργήσει έναν χώρο που αποπνέει καλλιτεχνικότητα και υψηλή αισθητική, με μοναδικές λεπτομέρειες όπως τα σκίτσα στους τοίχους, τα οποία θυμίζουν αυτά που βρίσκουμε στα κιόσκια της αριστερής όχθης του Σηκουάνα ως αναφορές στην branded γαλλική κομψότητα.
Maison Colette: Εκλεπτυσμένη γαλλική κουζίνα στο all day bistro στο Ψυχικό
Έντονο όσο το βαθύ μωβ χρώμα του, εκλεπτυσμένο όσο και η γαλλική κουζίνα που σερβίρει, εκκεντρικό όσο η διάσημη Γαλλίδα -των τεχνών και των γραμμάτων- «οικοδέσποινά» του. Aux… charmes, citoyens! Ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίσμα που λες και προσγειώθηκε εδώ κατευθείαν από τις καλλιτεχνικές γειτονιές του Παρισιού. Εσωτερική και εξωτερική ατμόσφαιρα στις αποχρώσεις του μωβ που σου υπενθυμίζουν το μεγαλείο και τη σπουδαιότητα του «joie de vivre». Κομψά σερβίτσια που παντού φέρουν την -σαν προσωπική αφιέρωση- υπογραφή της Colette…
Μια αυθεντική γαλλική γαστρονομική εμπειρία
Ο χώρος του Maison Colette διαθέτει δύο επίπεδα. Ο επάνω όροφος λειτουργεί ως privè dining room, που μπορεί να φιλοξενήσει ως 10 άτομα. Οι δύο αυλές προσφέρουν μια αίσθηση ρομαντισμού και χαλάρωσης – ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
Στις επάλξεις της κουζίνας ο executive chef Δημήτρης Σταμούδης έχει επιμεληθεί ένα μενού με πιάτα που θα έτρωγε κάποιος στις όχθες του Σηκουάνα. “Η φιλοσοφία πίσω από το Μaison Colette είναι οι καλεσμένοι μας, να νιώσουν τη ζεστασιά και τη φινέτσα ενός παριζιάνικου bistro. Tα περισσότερα μας πιάτα μπορώ να πω ότι ο πελάτης που θα τα γευτεί, είναι σαν να τρώει στις όχθες του Σηκουάνα”, επισημαίνει ο chef.
Όσο για το ποια πιάτα πρέπει να δοκιμάσει κάποιος που θα επισκεφθεί πρώτη φορά το εστιατόριο; “Σίγουρα κάποιος που θα έρθει για πρώτη φορά στο εστιατόριο μας θα πρέπει να δοκιμάσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ταρτάρ μοσχάρι, σαλάτα νισουαζ, σαλάτα με ροκφόρ κ κονφι μανταρίνι, μοσχαράκι bourgignon,entrecôte cafe de Paris, sole menuiere, ή ένα cote de boeuf για 2-3 άτομα. Προτείνω τα συγκεκριμένα πιάτα γιατί είναι από τα πιο κλασσικά μας και είναι πεντανόστιμα”! προσθέτει.
Εμείς πάντως που επισκεφθήκαμε το Maison Colette, ξεκινήσαμε το δείπνο με την σούπα ημέρας που είχε ως βάση της το κουνουπίδι, συνεχίσαμε με foie gras ψητό με πράσινο µήλο chutney, γλάσο port και πιπέρι szechuan και φυσικά δοκιμάσαμε τα σαλιγκάρια με βούτυρο, σκόρδο και µυρωδικά.
Πριν περάσουμε στα κυρίως πιάτα επιλέξαμε τα πεντανόστιμα νιόκι Parisienne με αντίβ, πεκάν, αχλάδι και σάλτσα ροκφόρ τα οποία μας άφησαν τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις. Στην συνέχεια ήρθαν τα κυρίως. Εγώ επέλεξα ένα κατεξοχήν κλασσικό γαλλικό πιάτο, το Bœuf Bourguignon με µανιτάρια, καπνιστή πανσέτα και πουρέ πατάτας. Η φίλη μου επέλεξε λαβράκι. Φυσικά ένα γεύμα τελειώνει πάντα με το κατάλληλο γλυκό. Οι επιλογές ήταν πολλές αλλά εμείς διαλέξαμε την Bitter Chocolate Tart, με καφέ Arabica και αλατισµένη καραµέλα.
“Στο δικό μας εστιατόριο φροντίζουμε με καθημερινές παραγγελίες και αδιαπραγμάτευτη αξία στην πρώτη ύλη, να μαγειρεύουμε το μενού μας. Από τα επιδόρπια που προτείνω να δοκιμάσει κάποιος είναι αυτή την απλή στην τελειότητα της creme brûlée,τάρτα σοκολάτας, baba Au rum και parfait millefeuille που βγαίνει για 4 άτομα με αλμυρή καραμέλα”, επισημαίνει ο executive chef Δημήτρης Σταμούδης.
Το μενού του Maison Colette είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες – πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό – καλύπτοντας όλες τις ώρες της ημέρας. Το εστιατόριο ανοίγει από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 13:00 όπου υπάρχει και μια κάρτα για brunch. Το μεσημεριανό μενού ξεκινάει στις 13:00 μέχρι τις 18:00 και έχει λίγο λιγότερα πιάτα σε σχέση με το βραδινό, ενώ έχει επιπλέον croque Madame ,club sandwich καπνιστού σολομού και club sandwich κοτόπουλο.
Αισθητική με… lingerie άποψη
«Να είστε χαρούμενοι. Είναι κι αυτό ένας δρόμος προς τη σοφία» προέτρεπε στις αρχές του περασμένου αιώνα η Sidonie-Gabrielle Colette, η διάσημη και ανατρεπτική Γαλλίδα συγγραφέας – αρτίστα που ενέπνευσε το όνομα του εστιατορίου. Η οποία, όμως, ταυτόχρονα, επηρέασε, όπως, άλλωστε, κάνουν όλοι οι πρωτοπόροι των καιρών τους, την ουσία και χαρακτήρα του Maison Colette. Έτσι τα βελούδα, οι βαθιές μωβ αποχρώσεις, οι πολυέλαιοι και τα σκίτσα στους τοίχους -ακριβώς σαν αυτά που βρίσκεις στα κιόσκια της αριστερής όχθης του Σηκουάνα ως ευθείς αναφορές στην branded γαλλική κομψότητα (από τα Tiffany και τη Chanel, μέχρι τον Dior και την Vogue)-, τα μπαρ από βαρύτιμο ξύλο και μάρμαρο, και στα 2 επίπεδα του εστιατορίου (το 2ο μόνο για prive dinners), αλλά και τα φερ φορζέ έπιπλα στις δύο στυλάτες αυλές του, είναι τα υλικά που αξιοποίησε η αρχιτέκτων Τζένη Τσουλάκου (του γραφείου Norma Architecture), προκειμένου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ισότιμο μιας Colette: Με έντονη προσωπικότητα, με ιδιαίτερο μοναδικό στυλ, με ελευθέριο και ηδονιστικό πνεύμα.
La vie en rosé!
Η εμπειρία Maison Colette όμως, δεν περιορίζεται μόνο στο φαγητό αλλά και σε μια εντυπωσιακή λίστα με περισσότερες από 100 ετικέτες κρασιών από τον Παλαιό Κόσμο, καθώς και μοναδικά cocktails με βάση τη σαμπάνια. Τα ονόματα των cocktails – όπως Claudine, Gigi και La Chatte – είναι εμπνευσμένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα της Sidonie-Gabrielle Colette, της διάσημης Γαλλίδας συγγραφέως που ενέπνευσε και το όνομα του εστιατορίου.
Το «Maison Colette» στο Φάρο του Ψυχικού, εκεί ακριβώς που κάποτε έγραψε την ιστορία της η διάσημη Ράμπα, δεν είναι απλώς ένα ακόμα καινούργιο εστιατόριο του ομίλου S One Hospitality, στην περιοχή. Είναι ένα γαστρονομικό «tapisserie» στυλ και φινέτσας. Bienvenue λοιπόν στο all day bistro του Ψυχικού που, με δέσμευση στην τελειότητα και μια πινελιά εκκεντρικότητας, ήρθε για να γράψει τη δική του ιστορία στον ουρανίσκο των απανταχού jetsetters της γεύσης.
INFOS
Maison Colette
Δημ. Βασιλείου 14, Νέο Ψυχικό
Τηλ.: 210 2650200
Ωράριο: Δευτέρα – Κυριακή: 10:00π.μ. – 00:00π.μ.