Τα ορεινά χωριά τους χειμερινούς μήνες έχουν την τιμητική τους αφού το χιονισμένο τοπίο είναι κάτι που επιθυμούν οι λάτρεις του βουνού. Ένα από αυτά βρίσκεται στην Ξάνθη. Μοιάζει σαν να είναι πίνακας ζωγραφικής και τόσο το φθινόπωρο όσο και το χειμώνα έχει υπέροχα τοπία.
Λειβαδίτης: Ταξιδεύουμε στο ορεινό χωριό της Ξάνθης με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο
Ο λόγος για το Λειβαδίτη, το ορεινό χωριό του Νομού Ξάνθης που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μ. στο όρος Χαϊντού (Ερύμανθος) της οροσειράς Κούλας, στην οροσειρά της Ροδόπης. Αποτελεί το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Θράκης, ενώ βρίσκεται 51 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ξάνθης.
Αν πας μέσα στο χειμώνα σε μέρες που χιονίζει να ξέρεις ότι τις περισσότερες φορές το χωριό αποκλείεται λόγω του υψομέτρου. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, βρίσκεται ο καταρράχτης του Τραχωνίου Δραμας. που είναι πολύ γνωστός στην γύρω περιοχή. Στην περιοχή λειτουργούν οι ξενώνες του δασικού χωριού, στον Ερύμανθο.
Από τα αξιοθέατα του χωριού είναι ο καταρράκτης που βρίσκεται εντός ενός οικοσυστήματος που ονομάζεται «Δάσος Χαϊντούς», έναν σπάνιας ομορφιάς και ποικιλίας συνδυασμό χλωρίδας και πανίδας. Το μεγαλύτερο κομμάτι καλύπτουν οι τεράστιες οξιές τους, ένα κομμάτι με συστάδες από τα δέντρα που μπορεί να φθάσουν μέχρι 30 μέτρα ύψος εχει άλλωστε χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης.
Σύμφωνα με τη λαϊκή μυθολογία στα νερά του καταρράκτη λούζονταν οι καλοκυράδες όπου οι νεράιδες ύφαιναν τα νεραϊδονήματά τους. Ενώ η αρχαιοελληνική μυθολογία αναφέρει πως στον καταρράκτη χόρευαν σε διονυσιακούς ρυθμούς οι Σάτυροι, μαγεμένοι από τη λύρα του Ορφέα, του θρακιώτη θεού της μουσικής και γιου της μούσας Καλλιόπης.
Όσοι αγαπάτε τη φύση και θέλετε να ζήσετε μία περιπέτεια, δεν έχετε παρά να το επισκεφθείτε αρκεί να γνωρίζετε από πριν ότι δεν είναι αποκλεισμένο. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιες εικόνες δεν βλέπεις συνέχεια κι αν είσαι άνθρωπος που αγαπάς τη φύση και τον εναλλακτικό τουρισμό, πρέπει να κάνεις αυτό το ταξίδι.