Όχι δεν είναι πίτα . Είναι το πιο παραδοσιακό γλυκό της Πρέβεζας μαζί με το χαλβά. Δε γινόταν γιορτή χωρίς αυτή. Πασπαλισμένη με ζάχαρη , κανέλα και αμύγδαλο για να γλυκάνουν τον ξένο μα πάνω από όλα για να δοκιμάσουν την ποιότητα του νέου λαδιού.
Γράφει η Λαμπρίνα Βαρίτη
Υλικά για λαδόπιτα 12-15 μερίδες
500 ml ελαιόλαδο
500 ml νερό
500 ml ζάχαρη
500 αλεύρι γ.ο.χ
250 σιμιγδάλι ψιλό
250 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλ.τσ. αμύγδαλα
1/2 φλ.τσ. σουσάμι
Εκτέλεση συνταγής για λαδόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο το νερό και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού και μόλις ξαναπάρουν βράση τα υλικά ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για 5-6^σε μέτρια φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί μια κολλώδης μάζα. Αδειάζουμε το μείγμα σε βαθύ ταψί 30-32 εκ. και ισιώνουμε καλά με κουτάλι. Χαράζουμε το μείγμα με χοντρό μαχαίρι σε τετράγωνα η ρόμβους. Καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι από ένα αμύγδαλο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στο φούρνο για 50-60^ μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήνουμε τη λαδόπιτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε.