Η Άννα Θεοδωρή είναι από τις αναγνώστριες-φίλες του travelgirl.gr που μοιράζεται εξαιρετικές συνταγές! Μία από αυτές αφορά σε ένα παραδοσιακό κρητικό φαγητό που δεν είναι άλλο από τον μεσαρίτικο τζουλαμά. Πάμε να δούμε μαζί βήμα βήμα την συνταγή.
Υλικά για κρητικό μεσαρίτικο τζουλαμά
- Φύλλο κρούστας μισό κιλό έτοιμο
- 300 γραμμάρια συκώτι αρνίσιο ή μισό- μισό με πουλιών
- 400 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
- 200 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
- 200 γραμμάρια φυστίκια ανάλατα καθαρισμένα ψιλοκομμένα ή ενα σακουλάκι κουκουνάρι
- 1/2 ποτήρι λάδι
- 1 ποτήρι γάλα
- Κανέλα τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής για κρητικό μεσαρίτικο τζουλαμά
Ψιλοκόβουμε το συκώτι και το τσιγαρίζουμε με τέσσερις κουταλιές λάδι για 10 λεπτά. Προσθέτουμε πέντε ποτήρια νερό και όταν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και το βράζουμε για 7 λεπτά. Προσθέτουμε στη γέμιση αλάτι πιπέρι, τα φυστίκια, τις σταφίδες, την μισή ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλείφουμε ενα μεγάλο ταψί με λάδι και στρώνουμε ένα φύλλο στον πάτο. Το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Στρώνουμε τη μισή γέμιση και πασπαλίζουμε πάλι με κανέλα και ζάχαρη. Απλώνουμε ακόμα ένα φύλλο, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη. Τοποθετούμε την υπόλοιπη γέμιση και την καλύπτουμε με ένα ακόμη φύλλο. Επαναλαμβάνουμε με λάδι, ζάχαρη και κανέλα. Στη μέση του ψησίματος, βγάζουμε το ταψί και περιχύνουμε το τζουλαμά με το γάλα. Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσει το φύλλο.