Τα ντόνατς πλέον έχουν επανέλθει με πολύ δυναμικό τρόπο στην καθημερινότητα μιας και τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι βρίσκουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Σήμερα θα σας παρουσιάσω την συνταγή για τα αυθεντικά γερμανικά ντόνατς, τα λεγόμενα Krapfen.
Υλικά για krapfen
1 κιλό αλεύρι
1 ½ φακελάκι μαγιά ξηρή ή 40 γραμμ.φρέσκια
80 γραμμ. ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κουταλάκι αλάτι
1 κρόκο αυγού
½ λίτρο χλιαρό γάλα
50 γραμμ. βούτυρο
1 ασπράδι αυγού για το κλείσιμο
άχνη για το σερβίρισμα
Μερέντα ή μαρμελάδα για το τηγάνισμα
Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής για krapfen
Χτυπάμε με το σύρμα τον κρόκο ενός αυγού, την ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι και το βούτυρο.
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και την αδειάζουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
Έπειτα ανοίγουμε φύλλο πάχος 2 εκ και κόβουμε στρογγυλά, προσέχoντας πάντα να είναι 2 ζευγάρια.
Βάζουμε την ζύμη πάνω σε λαδόκολα και την μια πλευρά την γεμίζουμε με μια κουταλιά μερέντα ή μαρμελάδα και την άλλη πλευρά την αλείφουμε με το ασπράδι και κλείνουμε προσεχτικά, πιέζοντας γύρω γύρω τις άκρες.
Αφήνουμε να φουσκώσουν καλά και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά.