Στην Λακωνική Μάνη ταξίδεψα τον Ιούλιο του 2019. Μαγεύτηκα από τα χωριά και τις ομορφιές της. Τελευταία στάση πριν αναχωρήσω για την Αθήνα ήταν στο Γύθειο. Κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα, στο Λακωνικό κόλπο, χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του αρχαίου Λαρυσίου Όρους, το Γύθειο αποτελεί μια πόλη-λιμάνι που θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή.
Κρανάη: Το άγνωστο νησί της Ωραίας Ελένης που πήρε το όνομά του από ένα ξεχασμένο κράνος (video)
Απέναντι από το Γύθειο, βρίσκεται το λιλιπούτειο νησάκι, Κρανάη ή Μαραθονήσι. Σύμφωνα με τον Όμηρο, σε αυτό βρήκαν κρησφύγετο ο Πάρις και η ωραία Ελένη μετά την αρπαγή της από τον βασιλιά Μενέλαο και μέχρι να φύγουν για την Τροία. Μάλιστα, λέγεται ότι την ονομασία Κρανάη την πήρε από το κράνος που ξέχασε εκεί ο Πάρις κατά την αποχώρησή τους από το νησάκι.
Το μικροσκοπικό αυτό νησάκι εκτός από την ερωτική ιστορία που έχει, διαθέτει ένα μοναδικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείς! Ο πύργος του Τζαννετάκη Γρηγοράκη είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της περιοχής. Φυσικά η θέα προς την πόλη της Λακωνίας είναι μοναδική κι είμαι σίγουρη ότι θα σε συνεπάρει.
Στο Μαραθονήσι, όπως συνηθίζουν να το λένε περισσότερο, βρίσκονται ακόμη ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος της Κρανάης και ο μικρός ναός του Αγίου Πέτρου. Μάλιστα, από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να απολαύσει τη μοναδική θέα προς το Γύθειο.
Ο γνωστός youtuber Haanity “πέταξε” ψηλά και μας χάρισε υπέροχες εικόνες. “Πετάμε πάνω από την Κρανάη Γυθείου. Στη γη του μικρού αυτού νησιού λέγεται ότι πέρασαν τον πρώτο τους βράδυ ο Πάρης και η ωραία Ελένη, μετά τη φυγή τους από τη Σπάρτη. Μάλιστα φεύγοντας, ο Πάρης άφησε πίσω του το κράνος του και έτσι το νησί πήρε το όνομά του. Κρανάη. Ένα νησάκι στη δίπλα από το λιμάνι του Γυθείου, μια μοναδική ομορφιά σε ένα ήδη μαγικό τοπίο. Το νησί Κρανάη ενώνεται με το Γύθειο μέσω μια γέφυρας. Πάνω του συναντά κανείς έναν από τους παλιότερους φάρους της Ελλάδας. Ο λευκός οκταγωνικός φάρος έχει ύψος 23 μέτρα και λειτούργησε για πρώτη φορά με πετρέλαιο στέλνοντας τη δέσμη φωτός του στα 15 ναυτικά μίλια”.