Κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα από τον Στέλιο Παρλιάρο

Οι κουραμπιέδες σηματοδοτούν την περίοδο των Χριστουγέννων, με τη μυρωδιά από το βούτυρο και τα καραμελωμένα αμύγδαλα να πλημμυρίζει το σπίτι. Βρεθήκαμε με τον Στέλιο Παρλιάρο και μας έμαθε να φτιάχνουμε τους πιο ωραίους κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα.

Υλικά για κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα 

Για τους κουραμπιέδες 

300 γρ. βούτυρο Lurpak, κλαριφιέ
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κλωναράκι βανίλιας
110 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
30 γρ. ρούμι μαύρο
600 γρ. αλεύρι

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

150 γρ. αμύγδαλο λευκό
60 γρ. ζάχαρη
λίγο νερό
ανθός αλατιού για το πασπάλισμα

Κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα από τον Στέλιο Παρλιάρο
Κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα από τον Στέλιο Παρλιάρο

Εκτέλεση συνταγής για τους κουραμπιέδες   

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.

Με ένα μυτερό μαχαίρι σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας και αδειάζουμε τους σπόρους μέσα στο μείγμα, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα. Προσθέτουμε το ρούμι και τα καραμελωμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά, έως ότου η ζύμη να πλάθεται.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς, σε διάμετρο 2,5-3 εκ. Τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε για ένα βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου, να στεγνώσουν πολύ καλά. Το επόμενο πρωί στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε πάνω τους κουραμπιέδες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

Σε μία μικρή κατσαρόλα βρέχουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Πρώτα αρχίζουν να ζαχαρώνουν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν. Μόλις καραμελώσουν καλά, απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί τα αμύγδαλα, τα πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.