Αυτή την εβδομάδα μου «μύρισε» ένα φαγητό που έφτιαχνε η γιαγια μου. Πατάτες «γιαχνί» , ή καραβίσιες τις έλεγε. Από τα αγαπημένα φαγητά του παππού μου. Είπα λοιπόν να προσθέσω κ λίγο κοτόπουλο για την πρωτεΐνη του ωστε να έχουμε ένα πλήρες πιάτο!
Γράφει η Βεατρίκη Ξεκάλου
Υλικά για κοτόπουλο με πατάτες γιαχνί
- 500γρ κοτόπουλο ,είτε μπουτακια ολόκληρα , είτε κοπανακια
- 1κ. γλυκού πελτέ
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 ώριμες ντομάτες
- 4 πατάτες
- Δυο σφηνάκια ασπρο κρασί
- Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα και για τις πατάτες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού Ζάχαρη
- 1 φύλλο Δάφνη
- Κανέλα κατά βούληση
Εκτέλεση συνταγής για κοτόπουλο με πατάτες γιαχνί
Πλένουμε , ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια ώστε να μη διαλυθούν αργότερα στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε σε ένα μπωλ με νερό .. Προθερμενουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς .
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιολαδο τόσο ώστε να καλύψουμε τον πάτο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά . Βάζουμε το κοτόπουλο να το τσιγαρίσουμε καλά για 6-7 λεπτά , να πάρει ένα ωραίο χρωμα κ να κάνει κρουστα.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια μας ψιλοκομμένα και το σκορδο(είτε ολόκληρη τη σκελίδα είτε ψιλοκομμένη).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη κ τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν διάφανα .
Στο μεταξύ στεγνωνουμε τις πατάτες μας , τις λαδώνουμε και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα . Τις βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν λίγο χρωμα .
Μόλις γίνουν διάφανα τα κρεμμυδάκια μας προσθέτουμε τον πελτέ κ τον τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά να βγάλει τα αρώματα του …
Προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα το κοτόπουλο μας και ρίχνουμε το κρασάκι .
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ καλύπτουμε το κοτόπουλο με νερό προσθέτουμε τη Δάφνη και την κανέλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά ..
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας τις δυο ντομάτες μας είτε τριμμένες είτε αλεσμένες κ αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για μερικά λεπτά .
Τέλος προσθέτουμε τις πατάτες , χαμηλώνουνε τη φωτιά και βράζουμε για όσο χρειαστεί μέχρι να δέσει η σάλτσα μας . Προσοχή ! Προσπαθήστε να μην ανακατεύετε με την κουτάλα το φαγητό μας για να μη διαλυθούν οι πατάτες μας . Πιάστε την κατσαρόλα από τα χερούλια κ κάθε τόσο «χορέψτε» την λιγάκι ..
Εδώ να τονίσω ότι αυτό το φαγάκι επειδή έχει τις πατάτες μέσα η σάλτσα του θα «δένει» ακόμα κ όταν το βγάλουμε από τη φωτιά . Όποτε μη σας τρομάξει εάν φαίνεται κάπως νερουλή όταν σβήσετε το μάτι ..
Εύχομαι να το απολαύσετε και να σας ξυπνήσει όμορφες «γιαγιαδιστικες» , μυρωδάτες και νόστιμες αναμνήσεις.