Ο πατέρας μου είναι από το Αμμάν της Ιορδανίας κι έτσι λοιπόν γνωρίζω από πρώτο χέρι τα ανατολίτικα γλυκά. Αν και είμαι λάτρης τηςσοκολάτας, το κιουνεφέ είναι από τα γλυκά που όλος ο κόσμος υποκλίνεται στη γεύση του (ακόμη κι εγώ)! Με τον Ηλία Κασσή τον κολλητό μου, o οποίος έχει επίσης ανατολίτικες ρίζες και γνωρίζει το καθετί ψαγμένο στην Αθήνα, πήγαμε στη Γλυφάδα σε εστιατόριο που είναι top στην κουζίνα αυτή. Αφού φάγαμε τα κυρίως μας, προχωρήσαμε στο γλυκό, το γνωστό σε όλους κιουνεφέ και ζήτησα από τον υπεύθυνο να τραβήξω video τη διαδικασία που γίνεται μέχρι να έρθει στο πιάτο μας!
Λίγο πριν το κατεβάσει από τη φωτιά (χρειάζεται περίπου 15 λεπτά) περιμέναμε για να δούμε πώς σερβίρεται!
Το κιουνεφέ ήρθε στο τραπέζι και δεν έμεινε τίποτα από τα πιάτο καθώς είναι πεντανόστιμο! Αν εσείς θέλετε να το φτιάξετε στο σπίτι κάντε την παρακάτω συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. φύλλο κανταΐφι
3 κ.σ. γεμάτες βούτυρο γάλακτος λιωμένο
250 γρ. μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη
1½ φλ. νερό
1 ξύλο κανέλα
φλούδα λεμονιού
1/2 λεμόνι (χυμός)
Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα και το αφρατεύουμε.
Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια20 εκ. το καθένα. Απλώνουμε από μία στρώση κανταΐφι.
ρίβουμε τη μυζήθρα ή τη λιώνουμε με πιρούνι.
Την ισομοιράζουμε στα δύο ταψάκια. Καλύπτουμε με κανταΐφι και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C ψήνουμε 20΄.
Αναποδογυρίζουμε το κιουνεφέ (όπως την ομελέτα) για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά για 15΄ επιπλέον.
Στο μεταξύ βράζουμετα υλικά για το σιρόπι 3΄-4΄ κι όπως βγάζουμε καυτό το κιουνεφέ από το φούρνο το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
Το σερβίρουμε κόβοντάς το σε τρίγωνα κομμάτια.