Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σμίλη το μυθιστόρημα της Έρσης Σεϊρλή “Γκρίζος Κύκνος”

Ο Γκρίζος Κύκνος είναι το όγδοο βιβλίο της Έρσης Σεϊρλή και το μόνο που έχει ως θέμα τον χορό. Όχι τον χορό καθ’ εαυτόν, αλλά τα αντιφατικά αισθήματα που μπορεί να προκαλέσει. Η ηρωίδα, που, παρά τη θέληση της, μπλέχτηκε στα «δίχτυα» του, αυτά προσπαθεί να καταδείξει. Εξιστορώντας τα γεγονότα που την σημάδεψαν, αναρωτιέται για την πορεία της. Ποια θα ήταν άραγε η εξέλιξη, αν είχε συνειδητοποιήσει την κλίση της και, κυρίως, αν την είχε αποδεχτεί; «Τόσα χρόνια θεωρούσα τον χορό φυσική ικανότητα, όπως την ομιλία ή το βάδισμα. Ποτέ δεν τον αντιμετώπισα σαν κάτι ξεχωριστό με τη δική του αξία», αναφέρει. Οι απαντήσεις παραμένουν έωλες.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σμίλη το μυθιστόρημα της Έρσης Σεϊρλή “Γκρίζος Κύκνος”

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σμίλη το μυθιστόρημα της Έρσης Σεϊρλή "Γκρίζος Κύκνος"
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σμίλη το μυθιστόρημα της Έρσης Σεϊρλή “Γκρίζος Κύκνος”

Ο βιωματικός χαρακτήρας του βιβλίου δεν αναιρεί τη μαγεία της μυθοπλασίας. Με ορμητήριο τον χορό, ξεκινά ένα ταξίδι που διατρέχει το μισό του προηγούμενου αιώνα και φτάνει στις μέρες μας. Τις πρωτοφανείς μέρες του εγκλεισμού και της απώλειας. Ένα ταξίδι με ενδιάμεσους σταθμούς

που θα οδηγήσουν, καθυστερημένα έστω, την αφηγήτρια στην αυτογνωσία. Μέσα από πάθη και λάθη, κλαίγοντας και γελώντας, θα βρει τον σωστό βηματισμό, αποδεχόμενη το παρελθόν και συγχωρώντας τον εαυτό της.

Ο Γκρίζος Κύκνος είναι σπονδυλωτή σύνθεση που απαρτίζεται από τρία διακριτά και αλληλοσυμπληρούμενα μέρη. Το κυρίως σώμα, το εκτενέστερο, περιλαμβάνει την εκ βαθέων εξομολόγηση. Το δεύτερο μέρος αποτελεί έναν τριτοπρόσωπο, ως επί το πλείστον πικρό, σχολιασμό της πόλης, των γεγονότων, των ανθρωπίνων σχέσεων. Τέλος, στο corpus έχουν ενταχθεί ενδεικτικά και ορισμοί χορευτικών βημάτων. Παρά τη σχετική ακρίβεια, στοχεύουν στην ειρωνεία και όχι σε μία ουσιαστική προσέγγιση του αντικειμένου.

Η Έρση Σεϊρλή δεν επαναλαμβάνεται, προσφεύγοντας σε μία προσφιλή μανιέρα. Προτιμά να δοκιμάζει και να δοκιμάζεται. Εντούτοις, το ύφος παραμένει αναγνωρίσιμο. Στον Γκρίζο Κύκνο υπάρχουν τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν όλα της τα βιβλία: Η ειρωνεία και ο αυτοσαρκασμός. Η νοηματική συμπύκνωση και η υπαινικτική διατύπωση. Ο θρήνος για την Αθήνα που χάνεται και τα απότοκα της μοναξιάς. Πρωτίστως υπάρχει ο ρυθμός που συνέχει και εξευμενίζει τη γλώσσα.

Βιογραφικό

Η Έρση Σεϊρλή γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη. Επίσης ασχολήθηκε με τον κλασικό χορό και ακολούθησε χορευτική και χορογραφική καριέρα. Ο Γκρίζος Κύκνος είναι το όγδοο βιβλίο της.

Έχει γράψει τα βιβλία: «Μικρές ανάγκες» (Δελφίνι, 1992), «Αν ήθελε να πει την αλήθεια» (Εξάντας, 1994), «Η αμηχανία του ισορροπιστή» (Απόπειρα, 1998), «Επιζήμιο εύρημα» (Γαβριηλίδης, 2003), «Νέοι άνδρες», (Μεταίχμιο, 2008), «Γράμμα στον εχθρό μου» (Απόπειρα, 2013), «Ρέκβιεμ» (Απόπειρα, 2016).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.