Ο ελλαδικός χώρος κρύβει πάντα εκπλήξεις. Εκει που νομίζεις ότι ξέρεις πολλά, έρχεται κάτι νέο και σε κάνει να νιώθεις τόσο μικρός μπροστά σε αυτό το μεγαλείο της φύσης που ξεδιπλώνεται μπροστά σου, όταν επισκέφθεσαι διάφορες περιοχές της χώρας μας. Λόγω του ότι κατάγομαι από την Καβάλα, γνωρίζω αρκετά πράγματα για την περιοχή εκεί. Αυτό βέβαια που δεν ήξερα και μου το είπαν φίλοι μου από τη Δράμα είναι ότι στα 25 χιλιόμετρα από την πόλη, κοντά στην Προσοτσάνη, βρίσκεται το μεγαλύτερο σε μήκος και όγκο σπήλαιο της Ελλάδας όπου μέσα στα έγκατά του, πηγάζει ο παγωμένος ποταμός Αγγίτης!
Πρόκειται για το σπήλαιο Μααρά ή αλλιώς σπήλαιο πηγών Αγγίτη που το συναντά κανείς στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού. Το 1978 ανακαλύφθηκε από ομάδα Ελλήνων και Γάλλων σπηλαιολόγων που προκειμένου να αποδείξουν την ύπαρξή του, επιχείρησαν κατάδυση με σκάφανδρα στις πηγές. Σε βάθος μόλις 7 μέτρων βρήκαν δίοδο προς το σπήλαιο.
Η οροφή της είναι γεμάτη σταλακτίτες, ορισμένοι έχουν διάμετρο 2 μ. και φτάνουν ώς την επιφάνεια του νερού. Τα χρώματά τους καταπληκτικά, τα οποία οφείλονται στην ύπαρξη μεταλλευμάτων (μαγγάνιο, σίδηρος, χαλκός κ.ά.).
Λίγα λόγια για την ιστορία του
Θα γυρίσουμε το χρόνο πολύ πίσω καθώς η προϊστορία του σπηλαίου ξεκινά ήδη πριν από 30.000 χρόνια, ενώ οι ανασκαφές στο σπήλαιο και τη γύρω περιοχή, που έχουν ξεκινήσει απο το 1992. Στο φως ήρθαν σπουδαίες ανακαλύψεις μεταξύ των οποίων λίθινα εργαλεία και οστά προϊστορικών ζώων (ρινόκερου, μεγάκερου, μαμούθ), κάποια από τα οποία εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο της Δράμας.
Στην «αίθουσα του τροχού», σε ένα μικρό πλάτωμα στην αριστερή όχθη του ποταμού ανακαλύφθηκαν λείψανα εγκαταστάσεων της Νεολιθικής Περιόδου (3.000 π.Χ.), ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχει ένας υδροτροχός (αρχικά ήταν ξύλινος, αργότερα σιδερένιος), καθώς και ένα σύστημα αγωγών που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Αίθουσα Ακρόπολη: Η μεγαλύτερη αίθουσα σε ελληνικό σπήλαιο
Αυτό που θα σε εντυπωσιάσει είναι η αίθουσα Ακρόπολη. Με μήκος 120 μέτρα, πλάτος 65 μέτρα και ύψος 45 μέτρα, έρχεται στη κορυφή της μεγαλύτερης αίθουσας που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ελληνικό σπήλαιο.
Σε καθηλώνει με το μέγεθος, τον διάκοσμο, αλλά και το ποτάμι που τη διαρρέει, δημιουργώντας υπόγειες όχθες και βραχώδεις σχηματισμούς, συνθέτοντας ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό, με εναλλαγές χρωμάτων και σταλακτίτες που κάποιοι από αυτούς έχουν διάμετρο 2 μέτρα.
Αξιολογα ταξιδιωτικα αρθρα και αναφορες . Συγχαρητηρια.
Σας ευχαριστώπολύ!