Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνεις ότι το το χωριό κρύβει μία ιστορία πίσω του που έχει να κάνει με το καμένο. Πράγματι η Καμμένη Χώρα αντικρίζοντάς την από τον δορυφόρο έχει μία εικόνα μοναδική που δεν περιγράφεται με λέξεις. Τόσο μοναδικη που λες δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο σε απόσταση 2,5 ωρών από το κέντρο της Αθήνας.
Ο δρόμος για να πάει κανείς είναι πολύ δύσκολος. Λογικό θα πει κάποιος μιας και πολλοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη αυτού του χωριού. Η ομάδα Up Drones πριν από λίγο καιρό έκανε εκεί το οδοιπορικό μας και μας χάρισε εικόνες που σίγουρα βλέπεις μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Στο χωριό υπάρχουν 15 σπίτια και από αυτά δεν κατοικούνται ούτε τα μισά. Είναι φτιαγμένα μέσα στη λάβα από λάβα, γύρω γύρω υπάρχουν απέραντοι ελαιώνες και αμπελώνες, ενώ οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν χιλιάδες χρόνια αρμονικά με ένα ηφαίστειο στους πρόποδες του. Το εντυπωσιακό είναι ότι ως ψυγεία χρησιμοποιούν τις σπηλιές!
Μπαίνοντας στο χωριό θα συναντήσεις ένα μικρό αλλά πανέμορφο καφενεδάκι που σε καλωσορίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το υπέροχο μπαλκόνι του που είναι κατασκευασμένο από πέτρες λάβας. Προχωρώντας στο χωριό το τοπίο είναι σεληνιακό. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι κρυμμένοι θησαυροί όπου η φύση μεγαλουργεί.
«Τροιζηνιακά»: Η έκρηξη της Καμμένης είναι αυτή που ανέφερε ο Στράβωνας, ο Οβίδιος και ο Παυσανίας
Ο Παυσανίας αναφέρει στα «Τροιζηνιακά» την έκρηξη του ηφαιστείου και την εμφάνιση θερμών πηγών για πρώτη φορά στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Η τελευταία έκρηξη του κρατήρα, που βρίσκεται στην Καμμένη Χώρα. σε ύψος 417 μ., σημειώθηκε το 276 π.Χ. Τα πετρώματα στην Καμμένη είναι πολύ μαύρα -ζωντανή λάβα, αλλά τα πεύκα έχουν ριζώσει για τα καλά, και σήμερα μπορεί να δει κανείς τριγύρω μεγάλους πευκώνες.
Πότε ακριβώς δημιουργήθηκε το χωριό Καμμένη δεν έχουμε στοιχεία. Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν σίγουρα Ελληνες-Αρβανίτες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1350 -1440. Ακόμα και σήμερα συχνά μιλούνται τα«Αρβανίτικα», όπως σε ολόκληρη τη Χερσόνησο.