Η Ελλάδα μας έχει τόσα μέρη που για τον πολύ κόσμο παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα. Ένα από αυτά το ανακάλυψα κι εγώ πρόσφατα και δεν είναι άλλο από ένα χωριό στη Φωκίδα. Το Κάλλιο λοιπόν κρύβει ένα μυστικό καθώς είναι το βυθισμένο χωριό κάτω από το νερό. Το τοπίο θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από σκηνή ταινίας τρόμου.
Η ιστορία γύρω από το Κάλλιο
Το χωριό βρισκόταν αρχικά στον χώρο, στον οποίο δημιουργήθηκε το 1980 η τεχνητή λίμνη που προέκυψε από τη κατασκευή του φράγματος του Μόρνου. Για τον λόγο αυτό το χωριό μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της λίμνης ενώ ο παλιός οικισμός καλύφθηκε από τα νερά της λίμνης. Κάθε φορά που η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει λόγω ξηρασίας, αναδύεται μέσα από τα νερά, σαν φάντασμα, ένα μέρος του χωριού! Οι πέτρινοι τοίχοι των σπιτιών όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που είναι από το 2007, έχουν καλυφθεί από πλάσματα του νερού! Μόλις ανεβεί πάλι η στάθμη του νερού, το χωριό χάνεται στο βυθό.
Μέχρι το 1916 το Κάλλιο ονομαζόταν Βελούχοβο, ενώ η νέα ονομασία του προέρχεται από την παρακείμενη αρχαία πόλη Καλλίπολη. Το Κάλλιον ή αρχαία Καλλίπολις βρισκόταν κοντά στο Λιδωρίκι, εκεί όπου αργότερα χτίστηκε το κάστρο του Βελούχοβου, και αναφορές για αυτό υπάρχουν τόσο από τον Θουκυδίδη όσο και τον Παυσανία.
Αρχαιολογικά ευρήματα
Ο καθηγητής Π. Θέμελης, μετά από ανασκαφές που έκανε με την ομάδα του, ανακάλυψε δημόσια κτίσματα της πόλης, νεκροταφεία, ιερά, το θέατρο αλλά και τον οχυρωματικό περίβολο. Όλα αυτά, μαζί με τα απομεινάρια του σύγχρονου χωριού, βρίσκονται σήμερα κάτω από το νερό.
Οι φωτογραφίες είναι από το 2007, όταν η στάθμη στη λίμνη του Μόρνου υποχώρησε.