Izakaya. Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο του Κολωνακίου με το νέο menu του και τα signature πιάτα και κοκτέιλ θα σε “ταξιδέψουν” στην Άπω Ανατολή. “Το μαγαζί σε κάνει να φαντάζεσαι ότι βρίσκεσαι στο Τόκυο, σ’ ένα συνοικιακό μπαρ με χαμηλό φωτισμό. Μπαίνεις μέσα και παραμυθιάζεσαι λίγο ότι βρίσκεσαι στην Ιαπωνία , τρως τα φαγητά που θα βρεις εκεί, πίνεις και κάποια signature ιαπωνικά ποτά κι έχεις όλο το experience”, μου λέει ο chef de cuisine, Γρηγόρης Μυρσιάδης. Η φιλοσοφία του εστιατορίου είναι αυτή ακριβώς που λέει και το όνομα. “Ένα μαγαζί που θέλουμε να είναι και bar, χαλαρό και ήρεμο φαγητό, comfort αλλιώς, με έξυπνες και νόστιμες ιδέες”.
Izakaya: Ένα γαστριμαργικό ταξίδι στην Άπω Ανατολή στην καρδιά του Κολωνακίου
Στην Λουκιανού 8, το Izakaya, στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο. Κατεβαίνεις τα σκαλάκια και εκεί σε περιμένει ο Γιώργος Μακρυγιάννης για να σε καλωσορίσει σε ένα γαστριμαργικό ταξίδι στην Ιαπωνία. Γύρω γύρω οι τοίχοι είναι γεμάτοι sakura, όπως αποκαλούν στην Ιαπωνία τις ανθισμένες κερασιές που συμβολίζουν την ομορφιά, την εφήμερη φύση της ζωής και την ανανέωση. Το μαύρο είναι το χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους και με τον χαμηλό-κρυφό φωτισμό η ατμόσφαιρα γίνεται απόλυτα χαλαρωτική. Μπορείς να παραγγείλεις για αρχή ένα ιαπωνικό κοκτέιλ. Ρίχνοντας μία ματιά στο menu ξέρεις ότι η βραδιά θα κυλήσει υπέροχα σε ένα μοναδικό experience γεύσης και απόλαυσης.
Τα ηνία της κουζίνας τα έχουν οι σεφ, Γρηγόρης Μυρσιάδης και Σωτήρης Λίτσας. Όλα τα πιάτα τους είναι βασισμένα στην ιαπωνική-ασιατική fusion κουζίνα. “Έχουμε επιρροές από την Ιαπωνία από κει και πέρα, μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με τα ελληνικά δεδομένα. Έχουμε κάποια πιάτα που είναι εμπνευσμένα από ελληνικές συνταγές, αλλά σίγουρα το Περού και η Nikkei κουζίνα είναι κάτι που παίζει αλλά ως επί των πλείστων προσπαθούμε να είμαστε καθαρά ιαπωνική”, μου επισημαίνει ο Γρηγόρης.
Η διαδικασία παρασκευής του φαγητού γίνεται μέρος της εμπειρίας του δείπνου μιας και έχεις μπροστά σου την ανοικτή κουζίνα και το open sushi bar. Από τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το donburi με ψητή πάπια. Πρόκειται για ένα μπολ με ρύζι, ψητό καλαμπόκι, και αυγό και από πάνω κομμάτια ψητής πάπιας.
Από σαλάτα δοκιμάσαμε την grilled lobster salad, με αστακό, μπρόκολο και καψαλισμένο κουνουπίδι που σερβίρεται με τριμμένα αμύγδαλα και dressing ταχίνι.
Από τα sushi σας προτείνω τα ρολάκια με σολομό και αβοκάντο, αλλά και τα Emperor roll, με καβούρι, αγγούρι και καψαλισμένο μοσχάρι wagyu.
Από τα πιο εντυπωσιακά πιάτα αφού σερβίρονται και πάνω σε πέτρες είναι τα Nori Taco Maguro, στα όποια τα αφυδατωμένα φύλλα nori έχουν γεμίσει με ταρτάρ τόνου, φρέσκο κρεμμυδάκι και αβοκάντο.
Ένα πιάτο που πρέπει να παραγγείλεις οπωσδήποτε είναι το sando με κοτόπουλο. Το φρυγαρισμένο ψωμάκι με το ψημένο crispy κοτόπουλο και την πεντανόστιμη pickled salad με wasabi mayo, θα απογειώσει το γαστριμαργικό σου ταξίδι.
Για κάποιον που θα πάει πρώτη φορά ο chef προτείνει να δοκιμάσει την γκιόζα, με χοιρινό και γαρίδα.
Για τους πιο ψαγμένους της ιαπωνικής κουζίνας ο Γρηγόρης Μυρσιάδης προτείνει μία παραδοσιακή συνταγή. “Μιας και που θίξαμε το θέμα παραδοσιακή συνταγή, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πιάτο μας, το οποίο το έχουμε εμπνευστεί από μία ελληνική συνταγή η οποία είναι το σαβόρο. Το πήραμε αυτό και το κάναμε σε ιαπωνικά πρότυπα. Κάναμε ένα πιάτο το οποίο θα το βρεις στην Ιαπωνία αλλά θα σου θυμίζει και Ελλάδα.”.
Όσο για τα υλικά που χρησιμοποιούν οι σεφ στις συνταγές τους; “Είναι μία μίξη υλικών αυτά που χρησιμοποιούμε. Δεν μπορώ να αφήσω έξω με τίποτα τα ελληνικά ζαρζαβατικά, τον Έλληνα μανάβη, τα ψάρια, γιατί καλώς ή κακώς είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη χώρα και τα έχουμε σε πληθώρα και σε πολύ καλή ποιότητα. Από κει και πέρα έχουμε σάλτσες ιαπωνικές, όπου επιβάλλεται και να έχουμε. Για να “παντρέψουμε” τα ελληνικά δεδομένα με τα ασιατικά”.
Η επίσκεψη στο Izakaya μετατρέπεται σε μια μοναδική γαστρονομική περιπέτεια και ένα ταξίδι στην κουζίνα της Ιαπωνίας.
Φωτογραφίες: Μαρκέλλα Σαράιχα
Info
Izakaya: Λουκιανού 8, Αθήνα
+30 210 7257776